Vytautas Sinica. „Denacifikuotoja“ Makaraitytė

Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas Sunku patikėti, bet tiesa. Indrė Makaraitytė skelbia , ...

Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas

Sunku patikėti, bet tiesa. Indrė Makaraitytė skelbia, kad kova su nelietuviškomis raidėmis pasuose, su nelegaliems migrantams atvira siena, už Noreikos ir Škirpos atminimo įamžinimą yra penktoji kolona, veikianti išvien su prokremliniais veikėjais. 

Jai nekelia disonanso tai, kad vatnikai Noreikos lentą sudaužė (Šimašius po to ją vėl nuėmė naktį), o nacionalistai tą atminimo lentą pakabino atgal. Jai tiesiog „įdomu stebėti“, kad štai į bendrus protestus vaikšto ir lentą nudaužant dalyvavęs Juraitis, ir tai smerkusi Astrauskaitė, kad abiejų priešiškų stovyklų žmonės kartu eina į šeimų maršo akcijas. 

Padėsiu, nes mįslė paprasta: visi šie žmonės, kaip Astrauskaitė ar šeimų maršo aktyvas vadovaujasi principu, kad „už teisingą reikalą nors ir su velniu“ ir juos per ilgą laiką galima pastebėti turbūt su bet kuo. Vadovautis tuo, kad jeigu su kažkuo matei Astrauskaitę, tai vadinasi „Noreikos gynėjai išvien su vatnikais“, yra banaliai neadekvatu. 

Gal ir man kas padės. Kaip Makaraitytei nekelia disonanso tas faktas, kad jos viešos pozicijos minimais klausimais nuolatos sistemingai sutampa su Putino ir Rusijos oficialiąja pozicija? 

1) asmenvardžių pasuose nevalstybine kalba klausimu - ir Rusija, ir Makaraitytė labai palaikė, sakė, kad taip ir reikia, ginkime mažumų teises; 

2) Noreikos įamžinimo klausimu - ir Rusija, ir Makaraitytė labai palaikė, kad viešą atminimą reikia naikinti, nes tai Holokausto dalyvis, nacių kolaborantas, pasirinkite klišę; 

3) Škirpos įamžinimo klausimu - ir Rusija, ir Makaraitytė labai palaikė, kad viešą atminimą reikia naikinti, nes tai Holokausto propaguotojas (lyg neišdrįsta sakyti, kad dalyvis), nacių kolaborantas; 

4) Lukašenkos masiškai siunčiamų nelegalų apgręžimo klausimu - ir Rusija, ir Makaraitytė smerkė, kad Lietuva vykdo žmogaus teisių pažeidimus, turėtų gerbti nelegalų teises, netraktuoti jų kaip nusikaltėlių. 

Makaraitytė laidoje nemini, bet pridėkime - ir Rusija, ir Makaraitytė nacionalistus vadina naciais, nacionalizmą vadina nacizmu, Lietuvą už tuos pačius dalykus (pagarbą Birželio sukilimui, jo dalyvių įamžinimą, nelegalų apgręžimą ir t.t.) smerkia kaip kone nacistiškai besielgiančią valstybę. Ir nieko, jokio tyrimo nereikia, Kremliui čia nedirbama ir Kremliaus propaganda per LRT tuo būdu nėra skleidžiama. 

Yra skleidžiama, nepalyginamai efektyviau negu tą daro atviri vatnikai. Makaraitytės pozicijos istorinės atminties, rezistencijos dalyvių, kalbinio nacionalizmo, sienų apsaugos ir apskritai tautinės, o ne multikultūrinės valstybės klausimais yra gryniausia minkštosios „denacifikacijos“ vykdytoja. Kaip Rusijos oficiozai skelbė, kad Ukrainoje būtina naikinti kalbinį nacionalizmą ir „banderišką“ istorinę atmintį, taip Makaraitytė kviečia kovoti su kalbiniu nacionalizmu ir „noreikiška“ istorine atmintim. 

Ir nieko, niekam neįdomu. Toliau už biudžeto milijonus su dešimčia etatų komandoje nagrinėja marginalines facebooko grupeles, o po to rašo straipsnius į LRT apie „žydšaudį Noreiką“ ir „naciuką Kasčiūną“. 

Kiekvienas įsivertins, bet man atrodo, kad Rusijai ypatingos vertės veiksmas propagandiniame kare yra sistemingai plakti į vieną gretą prokremlinius vatnikus ir antikremlinius patriotus. Daužančius Noreikos lentą ir ją kabinančius. Važinėjančius vežti taikos pas Lukašenką ir paties Lukašenkos vadinamus naciais. Absoliutus košės maišymas žmonių galvose. 

Atskirai padėka visiems tiems žmogeliukams, kuriems buvo, yra ir toliau bus nusispjauti į bendražygių reputaciją ir labai gerai „dėl gero tikslo“ eiti obuoliauti absoliučiai su bet kuo, net su atvirais vatnikais. Jūs, gerieji žmonės, atidavėte Makaraitytei ir panašioms propagandistėms į rankas visas kortas apsimesti, kad nemato skirtumų, ir pūsti šią miglą visuomenei į akis.


Susiję

Vytautas Sinica 7904510514942503089
item