G. Landsbergio laiškas partiečiams dėl vaikų atiminėjimo įstatymo

propatria.lt nuotr. Siūlome susipažinti su viešojoje erdvėje išplatintu TS-LKD pirmininko Gabrieliaus Landsbergio laišku savosios parti...

propatria.lt nuotr.
Siūlome susipažinti su viešojoje erdvėje išplatintu TS-LKD pirmininko Gabrieliaus Landsbergio laišku savosios partijos nariams. Atkreipiame dėmesį į itin demagogišką ir cinišką G. Landsbergio veikimo būdą, aiškinant, kad vaikų atiminėjimo reforma savaime nėra problemiška, bet, priešingai, „pamažu pradeda duoti teigiamus rezultatus“. Pažymėtina, jog viešai pritardamas TS-LKD prezidiumo nurodymui TS-LKD frakcijos nariams nepalaikyti vaikų atiminėjimo įstatymo pataisų, G. Landsbergis visiškai nepagrįstai aiškina, kad masinis vaikų atiminėjimas iš šeimų tėra „tariamas“ bei melagingai tvirtina, kad D. Šakalienės vaikų atiminėjimo įstatymo „smurto“ sąvokos koregavimas „vėl įteisintų smurtą prieš vaikus“. Žemiau pateikiame netaisytą ir pilną G. Landsbergio laišką.

Mieli bendražygiai, 

Visi esame susirūpinę dėl Lietuvos šeimų ir vaikų saugumo bei jų gerovės užtikrinimo. Mes nuosekliai pasisakome ir pasisakysime už šeimų gerovę, taip pat už tinkamą vaikų teisių apsaugos užtikrinimą. Todėl šiandien noriu kreiptis į Jus ir informuoti apie paskutinius partijos prezidiume priimtus sprendimus bei pasidalinti rūpesčiu dėl Lietuvos vaiko teisių apsaugos sistemos. 

Visi pamename Lietuvą sukrėtusias tragedijas, kai buvo užmušti vaikai ir kai susivienijusi tiek pozicija, tiek opozicija parengė taip vadinamą “Matuko reformą”, kuri turėjo užtikrinti tinkamą savalaikę pagalbą sunkumus išgyvenančioms šeimoms ir vaiko teisių apsaugą, kad panašios tragedijos ateityje nepasikartotų. 

Prie minėtos reformos ir pataisų rengimo reikšmingai prisidėjo ir mūsų gerbiamas bendražygis Rimantas Dagys. Iš vyriausybės pateikiamos informacijos matyti, kad reforma pamažu pradeda duoti teigiamus rezultatus ir vaikų, kuriems nustatyta laikinoji globa mažėja (2018 m. – 1801 atvejai, 2017 – 2524 atvejai). 

Deja, dėl nepakankamo vyriausybės dėmesio sklandesniam reformos įgyvendinimui, abejotinos reputacijos žmonių įdarbinimo vaiko teisių apsaugos specialistais Kaune, nepakankamų finansinių resursų sutelkimo ir padarytų klaidų bei nepakankamo komunikavimo su visuomene, kilo abejonių bei baimių, kad neva imtasi masiškai “paiminėti” vaikus, nesant tam būtinybės. 

Nors vyriausybė teigia, kad tokių atvejų nėra, o vaikai laikinai paimami globai tik tada, kai kyla pavojus jų gyvybei, dalis suklaidintų Lietuvos šeimų pasijuto nesaugios. Plačiai nuskambėjęs Kauno atvejis yra apmaudus ir skaudus, įrodantis, kad problemiškai veikia įstatymo įgyvendinimas. Ir dabar įstatyme numatyta, kad vaikų paėmimas - kraštutinė priemonė, o ir specialistai vykdantys tokius veiksmus turi būti ypatingai aukštos kvalifikacijos. 

Vyriausybė turi užtikrinti, kad įgyvendinant įstatymus tokie nepakankamai kvalifikuotą veikimą liudijantys atvejai nepasikartotų. Tačiau tai nieko bendro neturi su smurto apibrėžimu - bet koks smurtas turi būti netoleruojamas, bet kokios pastangos “išplauti” smurto sąvoką keltų grėsmę vaikų gerovei. 

Šia situacija ėmėsi dėl savo siaurų politinių interesų naudotis, klaidinti, skleisti nepagrįstą informaciją bei bauginti visuomenę įvairaus plauko kontraversiški ir prieštaringos reputacijos veikėjai - nuo Mindaugo Puidoko, Vytauto Šustausko iki V.Tomaševskio bendražygio Zbigniew Jedinskij. Taip pat nuoširdžiai nustebome, kad šio kilusio ažiotažo buvo suklaidintas ir mūsų bendražygis Rimantas Dagys. 

Nors paties gerbiamo Rimanto Dagio didelėmis pastangomis buvo pernai parengtas vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, tačiau, matyt, pasidavęs emocijoms ir nepasitaręs net su TS-LKD partijos bei frakcijos bendražygiais p. Rimantas kartu su Mindaugu Puidoku užregistravo kontraversiškas pataisas, kurios, anot ekspertų, vėl įteisintų smurtą prieš vaikus. 

Todėl vakar vakare posėdžiavęs partijos Prezidiumas apsvarstė susiklosčiusią situaciją ir patvirtino tokias pozicijas, kurių turėtų laikytis Seimo TS-LKD frakcijos nariai, toliau svarstant vaiko teisių apsaugos klausimus. 

Patvirtinta pozicija pareikalauti iš Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio konkrečių pagalbos šeimai priemonių ir Vyriausybės veiksmų plano bei keičiamų poįstatyminių aktų projektų, kuriais būtų kuriama vaikui saugi ir šeimai palanki aplinka bei kuriais būtų užtikrinamas sklandus įstatymo įgyvendinimas, įskaitant pakankamą finansavimą vaiko teisių apsaugai bei tinkamą šios srities darbuotojų kompetenciją ir nepriekaištingą reputaciją. 

Taip pat buvo priimta pozicija, kad TS-LKD frakcija Seime neturėtų palaikyti M. Puidoko ir kitų mūsų politinių oponentų Seimo narių grupės pateiktų Lietuvos Respublikos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų, kurios įteisintų teisę smurtauti prieš vaikus ar kitaip iškreiptų dabar galiojantį Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą, o pasirašiusiems po minėtomis pataisomis – parašus atsiimti. 

Galiausiai, nuspręsta rekomenduoti TS-LKD frakcijos nariams laikytis suderintos bendros vieningos pozicijos dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų, jeigu tokios būtų registruotos ateityje, taip pat pasisakyti prieš faktais nepagrįstą visuomenės gąsdinimą dėl tariamo masinio vaikų atiminėjimo iš šeimų. 

Prezidiumo nutarimas patvirtintas 14-ai narių balsavus „už“, vienam (R.Dagiui) – „prieš“. Nuoširdžiai tikimės, kad gerb. Rimantas Dagys atsiribos nuo prieštaringos reputacijos veikėjų bei kontraversiškų smurtą prieš vaikus įteisinančių pataisų, bei savo didelę patirtį ir žinias nukreips bendram darbui kartu su partijos bendražygiais, o ne su politiniais oponentais, kad šeimos ir vaikai Lietuvoje jaustųsi saugios bei gautų reikiamą pagalbą bei tinkamas paslaugas. 

Pagarbiai, 
TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis

Susiję

Šeimos politika 8399789626640292038
item