JAV pasitraukia iš JTO Žmogaus teisių tarybos

Antradienį, paskelbdama apie JAV pasitraukimą iš Jungtinių Tautų organizacijos (JTO) Žmogaus teisių tarybos, JAV ambasadorė Nikki Haley š...

Antradienį, paskelbdama apie JAV pasitraukimą iš Jungtinių Tautų organizacijos (JTO) Žmogaus teisių tarybos, JAV ambasadorė Nikki Haley šią tarybą pavadino „žmogaus teisėmis piktnaudžiajančiais asmenimis ir politinio šališkumo kloaka“.

„Aš noriu, kad būtų visiškai aišku, jog šis ėjimas nėra atsitraukimas nuo mūsų įsipareigojimų žmogaus teisėms“, – teigė Haley. „Priešingai. Mes šį ėjimą žengėme, nes mūsų įsipareigojimai neleidžia mums likti dalimi hipokritiškos ir sau pačiai tarnaujančios organizacijos , kuri tyčiojasi iš žmogaus teisių.“

JAV ambasadorė JTO patvirtino, kad Žmogaus teisių taryboje yra „siaubingų trūkumų“, kurių ši taryba nesprendžia.

Trumpo administracija pabrėžia, kad Žmogaus teisių tarybos narėmis yra ir daugybė realiai žmogaus teisių iš esmės nepaisančių valstybių (tokių kaip Kinija, Saudo Arabija ar Venesuela).

Nors didžioji žiniasklaida nepraleido progos šį JAV pasitraukimą aiškinti kaip beprecedentį nutolimą nuo tradicijos, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad ši vadinamoji „tradicija“ yra gana naujas reiškinys.

JTO Žmogaus teisių taryba įsteigta 2006 metais, pakeisdama iki tol veikusią JTO Žmogaus teisių komisiją. Tuometinė Busho administracija šioje organizacijoje nusprendė nedalyvauti. 2009 metais Obamos administracija nusprendė prie jos prisijungti. 

Ne paslaptis, kad JTO Žmogaus teisių taryba dirba pagal kairiųjų ideologinę darbotvarkę. Praeitais metais ši taryba kritikavo Lenkiją dėl to, kad ši užtikrina dar negimusių vaikų gyvybių apsaugą. 2012-aisiais ji bandė nustatyti, kad abortas – žmogaus teisė. 2016-aisiais sukurta atskira biurokratinė tarnyba išskirtinai LGBT „teisių“ gynybai.

Per pastaruosius 17 mėnesių Trumpo administracija siekė keisti Žmogaus teisių tarybos ideologinę kryptį ir neleisti šios tarybos naudoti kaip kairiųjų ideologinės propagandos įrankio. JAV teigė nepritarianti JTO „šeimos planavimo“ supratimui, buvo pasakyta, kad abortas „nėra žmogaus teisė“, o JAV yra „už dar negimusių vaių gyvybės apsaugą pasisakanti (pro-life) valstybė“.

Susiję

Demokratija ir valdymas 6284554424152509152
item