Seimas: referendumas dėl žemės vyks birželio 29 d.

Ketvirtadienį Seimas nutarė, kad referendumas dėl žemės nuosavybės teisės grąžinimo tik Lietuvos piliečiams bus rengiamas birželio 29 d...



Ketvirtadienį Seimas nutarė, kad referendumas dėl žemės nuosavybės teisės grąžinimo tik Lietuvos piliečiams bus rengiamas birželio 29 dieną, sekmadienį.

Už tokį nutarimą balsavo 79 Seimo nariai, prieš 4, susilaikė 19. Labiausiai referendumo surengimui priešinosi konservatoriai, iš kurių 4  balsavo prieš (M. Adomėnas, A. Anušauskas, A. Ažubalis ir R. Žilinskas), o 11 susilaikė (susilaikymas šiuo atveju taip pat reiškia nepritarimą), ir liberalai – 7 susilaikė. Visos kitos frakcijos pritarė referendumo surengimui. Tiesa, socialdemokratų iniciatyva Seimas kreipsis į Konstitucinį Teismą dėl referendumo atitikimo Konstitucijai. Kai kurių Seimo narių teigimu, Konstitucinis Teismas dar gali sustabdyti referendumą, ir būtent to tikisi socialdemokratai. 

Atkreiptinas dėmesys, kad daugiau kaip pusė TS-LKD frakcijos narių balsavime išvis nedalyvavo, tarp jų ir TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma, iš Seimo tribūnos aktyviai agitavęs nepalaikyti referendumo surengimo. Tuo tarpu TS-LKD frakcijos seniūnas Andrius Kubilius gąsdino referendumo organizatoriams baudžiamąja atsakomybe už konstitucinės santvarkos griovimą, o jo partijos kolega Arvydas Anušauskas juos sulygino su okupaciniu LSSR 1940 metų seimu ir jo paskelbtais nutarimais. Referendumo organizatoriai savo ruožtu primena, kad jie tik grąžina tą Konstitucijos sampratą, už kurią 1992 m. referendume nubalsavo piliečiai, priimdami Konstituciją, ir kurią 2003 m. pakeitė Seimas.  

Kaip šiuo klausimu balsavo konkretus Seimo narys galite pamatyti čia.

Referendume taip pat bus balsuojama ir dėl kitų dviejų klausimų: kad ateity referendumai būtų skelbiami reikalaujant ne mažiau kaip 100 tūkstančių piliečių ir kad valstybinės ir bendruomeninės reikšmės gamtos išteklių išgavimo ir naudojimo klausimai būtų sprendžiami tik referendumu.

Seimas patvirtino tokį referendumo tekstą:

,,LIETUVOS RESPUBLIKOS

KONSTITUCIJOS 9, 47 IR 147 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO ĮSTATYMAS 

2014 m.                 d. Nr.

Vilnius

1 straipsnis. 9 straipsnio pakeitimas

1. Pakeisti 9 straipsnio pirmąją dalį ir ją išdėstyti taip:

„Svarbiausi Valstybės bei Tautos gyvenimo klausimai sprendžiami referendumu. Referendumu priimti sprendimai gali būti keičiami tik referendumu.“

2. Pakeisti 9 straipsnio trečiąją dalį ir ją išdėstyti taip:

„Referendumas taip pat skelbiamas, jeigu jo reikalauja ne mažiau kaip 100 tūkstančių piliečių, turinčių rinkimų teisę.“ 

2 straipsnis. 47 straipsnio pakeitimas

Pakeisti 47 straipsnį ir jį išdėstyti taip:

„47 straipsnis

Žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos Respublikos piliečiams ir valstybei.

Lietuvos Respublikai priklauso išimtinės teisės į oro erdvę virš jos teritorijos, jos kontinentinį šelfą bei ekonominę zoną Baltijos jūroje.

Lietuvos Respublikai išimtine nuosavybės teise priklauso: žemės gelmės, taip pat valstybinės ir bendruomeninės reikšmės vidaus vandenys, miškai, parkai, keliai, istorijos, archeologijos ir kultūros objektai.

Valstybinės ir bendruomeninės reikšmės gamtos išteklių išgavimo ir naudojimo klausimai sprendžiami tik referendumu.

Žemės sklypai nuosavybės teise įstatymų nustatyta tvarka ir sąlygomis gali priklausyti užsienio valstybei - jos diplomatinėms ir konsulinėms įstaigoms įkurti.“ 

3 straipsnis. 147 straipsnio pakeitimas

Pakeisti 147 straipsnio pirmąją dalį ir ją išdėstyti taip:

„Sumanymą keisti ar papildyti Lietuvos Respublikos Konstituciją turi teisę pateikti Seimui ne mažesnė kaip ¼ visų Seimo narių grupė arba ne mažiau kaip 100 tūkstančių Lietuvos Respublikos piliečių, turinčių rinkimų teisę.“ 

4 straipsnis. Įstatymo įsigaliojimas ir įgyvendinimas

1. Šis įstatymas, išskyrus 2 straipsnį, įsigalioja po 1 mėnesio nuo jo priėmimo referendume dienos.

2. Šio įstatymo 2 straipsnis įsigalioja po 2 mėnesių nuo šio įstatymo priėmimo referendume dienos.

3. Lietuvos Respublikos Seimas per 2 mėnesius nuo šio įstatymo priėmimo referendume dienos konstituciniu įstatymu nustato Lietuvos Respublikos Konstitucijos 47 straipsnio įgyvendinimo tvarką ir sąlygas. 

Skelbiu šį Lietuvos Respublikos piliečių referendumu priimtą įstatymą.

Respublikos Prezidentas“

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Politika 9182369290785562123

Rašyti komentarą

item