Kvebeko Premjerė. Religinių simbolių draudimas įtvirtins sekuliarizmą kaip vieną Kvebeko vertybių

Skelbiame trumpą naujieną iš Kvebeko, Kanados provincijos, kur vis agresyvesniais būdais religijos laisvė iš krikščionių ir kitų tikinčių...

Skelbiame trumpą naujieną iš Kvebeko, Kanados provincijos, kur vis agresyvesniais būdais religijos laisvė iš krikščionių ir kitų tikinčiųjų atimama, apribojant jų religines praktines net ir privačiose erdvėse.

---

Kvebeko Parti Quebecois (PQ), toliau gina savo praėjusią savaitę žiniasklaidai nutekintą įstatymo projektą, pagal kurį visiems viešojo sektoriaus darbuotojams būtų uždrausta darbe nešioti religinius simbolius. 

Remiantis šiuo dokumentu, išspausdintu Journal de Montreal, rudenį pasirodžius ilgai lauktai  „Kvebeko vertybių chartijai“ teismų bei kitų teisėsaugos institucijų, mokyklų, ligoninių ir priežiūros namų darbuotojams nebebus galima su savimi turėti „pastebimų“ religinių simbolių.  Tarp draudžiamų simbolių bus hidžabai, turbanai, jarmulkos bei kryželiai. 

„Kvebeką skaldo ne įvairovė, o aiškių taisyklių, kurios mums leistų harmoningai judėti į priekį, stoka“- savo kalboje skirtoje jauniesiems PQ rėmėjams, sekmadienį susirinkusiems Kvebeko mieste, teigė premjerė Pauline Marois. „Sekuliarizmo pripažinimas Kvebeko vertybe, tai pripažinimas evoliucijos tautos, kuri per pastaruosius penkiasdešimt metų palaipsniui tapo vis sekuliaresnė, drauge šalindama religiją ir iš savo institucijų“- kalbėjo ji. 

Nors didžioji dauguma provincijos gyventojų visdar laiko save katalikais, po 1960-aisias vykusios vadinamosios „Tyliosios revoliucijos“ sekuliarios vertybės ėmė faktiškai dominuoti religinės praktikos atžvilgiu. 

Tuo tarpu dėl smunkančio gimstamumo ir gyventojų mažėjimo, iš dalies stapdomo imigracijos, sunerimę politikai prancūziškokios kultūros išlikimą bandė užtikrinti pasitelkdami kalbos vartijimą reguliuojančius įstatymus, privalomuosius prancūzų kalbos kursus mokyklose. Gindama siūlomą chartiją Marois teigė, jog ji galėtų tapti tokia pačia Kvebekiečius vienijančia jėga, kokia buvo kalbos įstatymai. 

Chartija  buvo viena centrinių 2012-aisiais vykdytos PQ rinkimų kampanijos ašių. Po šių rinkimų Parti Quebecois sudarė mažumos vyriausybę. Dar kampanijos metu Marois pažadėjo „sekuliarią“ chartiją, kuri leistų pašalinti religinius simbolius iš valstybės institucijų. Vis dėl to po rinkimų PQ partijos nariai apie tą patį įstatymo projektą emė kalbėti kaip apie „vertybių“ chartiją, tikėdamiesi kad toks pozityvus terminas leis sulaukti didesnės Kvebekiečių dalies pritarimo. 

Chartija - tik paskutinis manevras nukreiptas prieš viešą religinių įsitikinimų demonstravimą šioje provincijoje, kuri tampa vis priešiškesnė tikintiesiems. Pastaraisias metais netgi privačiose katalikiškose mokyklose buvo uždrausta dėstyti katalikiškus kursus religijos ir moralės temomis. Vietoj jų šios mokyklos buvo priverstos dėstyti „sekuliarius“ ir „neutralius“ vyriausybės sukurtus kursus apie daugelį pasaulyje egzistuojančias religijų. 

Siekusios išvengi būtinybės dėstyti religijos laisve paremtą kursą mokyklos bei tam prieštaravę tėvai nepasiekė trokštamų rezultatų. Taip pat, pastaraisiais metais netgi privatūs asmenys buvo nubausti už religinių ceremonijų rengimą viešuosiuose pastatuose, išsinuomotuose šiam tikslui. 

Nors žinoma, jog kai kurie siūlomos chartijos skyriai turėtų būti taikomi ir privačiame sektoriuje, kol kas neaišku nei kurie būtent, nei kokiu mastu. 



Susiję

Pažangos ideologija 6870714336322657577

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonymous rašė...

Naujiena ne tokia ir džiuginanti, bet verčiant į lietuvių kalbą geriau jau gramatinių klaidų nedaryti, nes tada dar liūdniau tampa.

item