Mirė iškili visuomenininkė, gydytoja dr. Ramunė Jurkuvienė

Vytauto Sinicos nuotrauka  www.laikmetis.lt Birželio 9 d. Viešpats pasišaukė iškilią katalikų veikėją, šeimos vertybių gynėją Ramunę Jurkuvi...

Vytauto Sinicos nuotrauka 
www.laikmetis.lt

Birželio 9 d. Viešpats pasišaukė iškilią katalikų veikėją, šeimos vertybių gynėją Ramunę Jurkuvienę.

„Netekome aktyvios šeimos politikos žinovės, savo šalies patriotės, geros mamos, kuri tiek savo indėliu į motinystę, tiek nuopelnais šeimos stiprinimo srityje buvo pozityvios motinystės, atsakingumo, pasiaukojimo pavyzdys ir įkvėpimo šaltinis“, – rašoma prezidento Gitano Nausėdos užuojautoje artimiesiems bei bendruomenei.

Ji gimė 1957 m. vasario 24 d. Kaune. Tėvas gydytojas, politinis kalinys, mama mokytoja. Dėl politinio persekiojimo tėvai buvo priversti keisti gyvenamąsias vietas: gyveno Kulautuvoje (Kauno r.), Valkininkuose (Varėnos r.), Kartenoje (Kretingos r.), Kazlų Rūdoje, Kaune.

1974 m. baigė Kauno Aušros (tuometinę Komjaunimo vidurinę) mokyklą.

1974–1980 m. studijavo Kauno medicinos institute. Tuo laikotarpiu buvo įsijungusi į pilietinį antisovietinį pasipriešinimą. Dėl politinio persekiojimo negavo gydytojos diplomo. Dirbo Antakalnio klinikoje Vilniuje laborante, Lelionių (Prienų r.) medicinos punkto vedėja. Siekdama diplomo kreipėsi į aukščiausias to meto valstybines institucijas, taip pat į TSRS sveikatos apsaugos ministeriją Maskvoje. Baigė papildomas studijas.

1982 m. gavo gydytojo diplomą. 1983 m. baigusi internatūrą Kauno 2-ojoje klinikinėje ligoninėje buvo paskirta į Zarasų Salako ambulatoriją dirbti apylinkės gydytoja, kartu vadovauti ambulatorijai. 1987 m. išvažiavo dirbti gydytoja kardiologe į Vilniaus Santariškių klinikinės ligoninės IV–V kardiochirurginį skyrių Valkininkuose. Gimus vaikams, su vyru persikėlė gyventi į Kauną.

1993–1995 m. Vytauto Didžiojo universitete studijavo socialinio darbo magistrantūrą. Magistrinio darbo pagrindu kartu su kolege įkūrė Kauno kartų namus pagal bendrą Lietuvos Caritas ir Nyderlandų fondų projektą. 1996–2000 m. juose dirbo gydytoja ir socialine darbuotoja.

1997 m. įstojo į sociologijos doktorantūrą Vytauto Didžiojo universitete ir 2003 m. apgynė daktaro disertaciją apie socialines inovacijas, dėstė studentams. Taip pat dirbo Lietuvos Caritas generalinio direktoriaus pavaduotoja.

1993–1995 m. Vytauto Didžiojo universitete studijavo socialinio darbo magistratūrą. Magistrinio darbo pagrindu kartu su kolege įkūrė Kauno kartų namus pagal bendrą Lietuvos Caritas ir Nyderlandų fondų projektą. 1996–2000 m. juose dirbo gydytoja ir socialine darbuota.

2002–2004 m. – Kauno kolegijos socialinio darbo katedros vedėja. Tuo metu studijavo Vytauto Didžiojo universiteto, Caritas ir Miunsteno akademijos jungtiniuose supervizorių mokymuose, kuriuos baigusi įgijo galimybę būti supervizore.

2004–2011 m. dirbo Kauno medicinos universitete, Slaugos fakultete Socialinio darbo medicinoje programos dėstytoja.

2011–2012 m. dirbo socialinės apsaugos ir darbo ministro D. Jankausko patarėja. Tuo laikotarpiu buvo inicijuota daug inovatyvių programų.

Nuo 2013 m. – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir Marijampolės kolegijos dėstytoja (docentė).

Buvo aktyviai įsitraukusi į visuomeninę veiklą: Nacionalinės šeimos tarybos pirmininkė, Socialinio darbo tarybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pirmininkė, Supervizorių asociacijos narė, Nacionalinės sveikatos socialinių darbuotojų asociacijos narė, Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos tarybos narė.

2020 metų pavasarį tapo Nacionalinio susivienijimo partijos steigėja.

7 knygų, daugiau nei 40 mokslinių straipsnių ir kitų publikacijų lietuvių ir anglų kalbomis autorė.

Kartu su vyru Vytautu užaugino 5 vaikus. Prezidento Gitano Nausėdos 2023 m. dr. R. Jurkuvienė apdovanota ordino „Už nuopelnus Lietuvai” medaliu.



Susiję

Ramunė Jurkuvienė 4131625275456118357

Rašyti komentarą

item