Jūratė Sofija Laučiūtė. Ar Lietuvos piliečiams ką nors reiškia 1990 metai?

Prasideda agitacija už  daugybinę pilietybę. Priešreferenduminė.  Ką gi. Norėti nedraudžiama. Tik gaila, kad agitatoriai, bent kol kas, nela...

Prasideda agitacija už  daugybinę pilietybę. Priešreferenduminė. 

Ką gi. Norėti nedraudžiama. Tik gaila, kad agitatoriai, bent kol kas, nelabai vykę. Būtų pasamdę mane, būčiau suradusi geresnių argumentų. O dabar man belieka pakalbėti apie tuos argumentus, kuriuos kovo 30-sios rytą per LRT pateikė jaunas advokatas, jaunųjų advokatų,  gal sąjungos, o gal asociacijos - juk dabar asociacijos labai madingos, antai ir LRT Generalinė direktorė savo pavaldinius ir rėmėjus subūrė į asociaciją, - kažkoks vadovas bei Dalia Henkė, atstovaujanti Pasaulio lietuvius. 

Kai ponios Dalios buvo paklausta, kodėl naujiesiems emigrantams – užsienio lietuviams taip reikia  antros ar trečios pilietybės, neprarandant ir Lietuvos pilietybės, ji pradėjo aiškinti, kad norint ką nors gero nuveikti „vardan tos...“, prisireikia lankytis JAV Senate. O ten neva palankiau žiūrima į žmogų su pilietybe. 

Gal ir žiūrima, negaliu nei teigti, nei paneigti, nes iki šiol nemačiau nė vieno JAV senatoriaus, žiūrinčio į JAV lietuvį. Bet tik žinau, kad yra vienas klausimas, į kurį JAV lietuviai turėtų atsakyti  „tiesiai šviesiai“: kokia pilietybe viliojo JAV senatorius mūsų garbingoji pokario emigracija, nuveikusi prarastos, ne, okupantų atimtos tėvynės labui tiek didžių darbų, kokie dabartiniams ekonominiams migrantams nė sapne nesivaidena? 

Deja, ne pilietybė, brangieji, yra tas variklis, kuris uždega tikrai svarbiems darbams, ne dokumentas  sulaužo (žinoma, kartais praverčia ir jis, bet dažniausiai galima apsieiti ir be jo) biurokratines ir kitokias užtvaras, o meilė ir tvirtas tikėjimas, kad tai labai reikalinga tam/tiems/toms, ką labai myli!

Žinau, ką sakau, nes ir man yra tekę įveikti ne vieną užtvarą, ir dar tokioje valstybėje, kuri niekada nebuvo nusiteikusi taip geranoriškai Lietuvos atžvilgiu, kaip, pavyzdžiui, JAV. Todėl spekuliuoti kažkokiais didžiais darbais, kuriuos vienas kitas lietuvis (galbūt?) galėtų nuveikti užsienyje Lietuvos labui mainais į sąmoningai išsižadėtos Lietuvos pilietybę, yra spekuliacija tokiais dalykais, kuriais spekuliuoti nedrįstų joks doras, savo tėvynę, savo gimtinę, savo tautą mylintis žmogus.

 Na, o jaunasis advokatas pasirodė esąs tikras „slidus“ advokatas, kuris, siekdamas tikslo, priemonių nesirenka. Tokiam tinka viskas, tame tarpe – ir tiesos iškraipymas. Jis mėgino sugraudinti klausytojus, kaltindamas Lietuvos Respublikos pilietybės politiką nenuoseklumu ir, kaip iš jo kalbos reikėjo suprasti, nors tai atvirai nebuvo išsakyta, - piliečių diskriminacija. 

Jūs tik įsivaizduokite, dūsavo ponas advokatas: tie, kurie išvyko iš Lietuvos iki 1990 metų, ne tik patys, bet ir jų vaikai išlaikė teisę į pilietybę. O štai kurie išvyko jau po 1990 metų, tokios teisės nebeteko. Kokie neteisinga  politika, kokia negera ta Lietuvos valstybė!

 Ir nė mažiausios užuominos, nė tylut tylutėlio kriuktelėjimo apie tai, kad iki 1990 metų nebuvo nepriklausomos Lietuvos valstybės, kurios pilietybę būtų galėję „išduoti“, paniekinti ar jos atsisakyti tie, kuriems su didžiausiu vargu pavyko išnešti sveiką kudašių iš 1940 metais Rusijos armijos okupuotojo krašto, kažkada buvusio Lietuvos Respublika. Ir kurie savo naujuose gyvenimuose tikrai dirbo paniekintos tėvynės labui, nereikalaudami kažkokių ypatingų sąlygų ar dokumentų. 

O štai išvykusieji iš Lietuvos po 1990 metų paliko laisvą šalį, išvyko laisvu pasirinkimu ir su visais jų kišenei prieinamais patogumais.

Įstatymas, kurį norima priimti, nesvarsto, kas iš Lietuvos išvyko su meile širdyje, o kas  bėgo iš jos, spjaudydamasis iš nuoskaudos ir pykčio, nes emocijos kaipo tokios – ne įstatymų kompetencija. Įstatymas privalo remtis aiškiai ir vienareikšmiškai  nusakomais faktais, ir vienu tokių faktų tapo data, kai Lietuva iš pavergtos šalies tapo laisva, nepriklausoma valstybe. Kodėl advokatas šitokią svarbią datą ignoravo ir pateikė ją kaip kažkokį juridinį nesusipratimą, kurio būtina atsisakyti?

Gal jaunasis advokatas laiko visus piliečius tokiais pat suktais, kaip jis pats – jei jis tai padarė sąmoningai, ar laiko tokiais pat kvailais, kaip jis pats – jei jis taip pasielgė nuoširdžiai, nežinodamas, ką Lietuvai ir lietuviams reiškia 1990-ieji metai?

Iš kokios skylės į Lietuvos advokatūrą lenda tokie, atsiprašant, teisininkai?

Brangieji tautiečiai užjūriuose, ar jums ne gėda, kad jūsų interesus atstovauja toks, atsiprašant, advokatas? Juk jei balsavimo teisę turintys piliečiai pasiduos tokio žemo lygio argumentams ir  referendume  pasisakys „už“, išsaugoti tokios valstybės pilietybę jums turėtų būti nei džiaugsmas, nei garbė. Nebent nauda..., kol Lietuvoje stomatologų paslaugos kainuoja pigiau nei jūsų antrosiose „tėvynėse“?

Susiję

Nacionalinis susivienijimas 403739367232786609

Rašyti komentarą

13 komentarų

Anonimiškas rašė...

Nors šeip mintys geros bet apie ka jos?Apie durna advokatą ar apie pilietibę?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Apie daugybinės pilietybės apologetų demagogiją- su pavyzdžiais.

Anonimiškas rašė...

Multipilietybė tai durelės negrįžti į Lietuvą, jeigu kas... Nes tada būtų galima lengva ranka amputuoti Lietuvos pilietybę ir gyventi lyg niekur nieko.

Anonimiškas rašė...

Dviguba, triguba, daugybinė pilietybė gal tam ir siūloma, kad paskatintų emigravusius lietuvius labiau imti svetimas pilietybes, įsipilietinti tose šalyse ir galutinai ten integruotis. Mačiau tą propagandinę transliaciją. Už dvigubą pilietybę buvo agituojama kvailiausiais, dirbtinai išgalvotais pretekstais. Pvz., viena emigrantė Italijoje aiškino, kad ES yra taip vadinama ES pilietybė, kad vienos ES narės pilietis galėtų laisvai atvykti į kitą ES šalį ir ten laisvai apsigyventi, įsidarbinti... ir todėl esą ir mes turim įteisinti daugybinę pilietybę, nes tokia esanti ES nuostata. Tik šioje demagogijoje reikia pastebėti, kad ta ES pilietybė kaip tik ir išsprendžia laisvo judėjimo tarp ES šalių klausimą, todėl dvigubų pilietybių papildomai įteisinti nereikia. Pvz., emigrantė, JAV pilietė aiškino, kad jai galbūt ateityje gali prireikti atvažiuoti į Lietuvą slaugyti senus tėvus, todėl jai esą būtina dviguba pilietybė... Lyg būdama tik JAV piliete ji negalėtų atvažiuoti į Lietuvą ir slaugyti tėvus taip ilgai kiek jai reikia. Melavo, kad jai neturint Lietuvos pilietybės nebus leista pasilikti Lietuvoje ilgiau kaip 6 mėn. Kita kalbėdama iš Airijos kalbėjo nesąmones, kad jeigu ji (galbūt - ji dar nežino ar nori tos Airijos pilietybės, bet tarkime jeigu galbūt) priims Airijos pilietybę ir neteks Lietuvos pilietybės, tai tada esą niekada negalės sugrįžti į Lietuvą, jei kada nors panorės... Todėl jai neva yra būtina dviguba pilietybė... Štai tokiomis nesąmonėmis agitatoriai mulkina žmones. O ko jie iš tikrųjų siekia?

Anonimiškas rašė...

Sutinku! Isvykau 1944. Lietuvos pilietybes patvirtinima is St. Lozoraicio gavau po 1990. Iki tol nebuvo jokiu kliuciu dirbti Lietuvos labui. Lankiau ir Senata ir Baltuosius Rumus. Nieks neklause mano pilietybes. Pagrindinis tikslas man tureti Lietuvos pasa buvo galimybe balsuoti prezidento rinkimuose lemtingais metais, ir dalyvauti referendume del Rusijos kariu isvedimo. 2019 balsavau pries pilietybes klausime nes negirdejau jokiu itikinanciu tikslu.

Anonimiškas rašė...

Manau, kad dviguba pilietybė galima tik tiems, kurie išvyko iki 1990 m. Ir jų palikuonims, įrodžiusiems, kad jiems iš tikrųjų rūpi Lietuvos valstybė, pvz. turėtų bent pagrindus lietuvių kalbos, žinotų pagrindines istorines datas ir pan...

Anonimiškas rašė...

Jei dukrele griztu i Lietuva,turetu atsisakyti Jav pilietybes,reiskia ir uzdirbtos pensijos is ten.Dantistai Lietuvoj tokie pat pigus,kaip Jav

Anonimiškas rašė...

Labai geros įžvalgos.

Anonimiškas rašė...

Visiškai pritariu tamstos argumentams. Kokia dar dviguba pilietybė? Arba tu esi Lietuvos pilietis arba ne. Nereikia norėti iš karto sėdėti ant dviejų kėdžių.

Anonimiškas rašė...

Nuo kada Lietuvoje, kad susitvarkyti dantis reikia pilietybės? Kur moka mokesčius, tegul ten ir tvarkosi.

Anonimiškas rašė...

ŠIAIp apie pilietYbę!

Anonimiškas rašė...

Būtent, apie ką?

Anonimiškas rašė...

Stomatologu paslaugoms gauti Lietuvoje neteikia pateikti savo pilietybes. O bega po 1990 metu ne todel, kad Lietuvos nemyli, o kad tokie «protingi ir labai teisingi» teisininkai kuria tokius istatymus, kad be svogerio valdzioj tiesiog negali galo su galu sudurti, deja…

item