J. Kaczynskis: Lenkiją norima privesti iki pilietinio karo

www.laikmetis.lt Valdančiosios konservatyviosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) lyderis apkaltino Lenkijos kairiąją liberaliąją opozi...

www.laikmetis.lt

Valdančiosios konservatyviosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) lyderis apkaltino Lenkijos kairiąją liberaliąją opoziciją, kad ji ruošiasi imtis precedento neturinčių represijų, jei bus išrinkta į valdžią. Jarosławas Kaczyńskis sako, kad tai, jo nuomone, privestų prie „kažko panašaus į pilietinį karą“.

J. Kaczyńskis sakė žmonėms, dalyvavusiems jo mitinge pietvakarių Lenkijoje esančiame Nowa Sól mieste, kad liberalioji opozicija ruošiasi engti tuos, kurie šiuo metu yra valdžioje, jei opozicija laimėtų rinkimus.

„Jie siūlo kažką panašaus į pilietinį karą, ir jei nebus pasipriešinimo – o aš esu įsitikinęs, kad pasipriešinimas bus – tai bus pilietinis karas, oponentų sutramdymas“, – teigė jis, leisdamas suprasti, kad be pasipriešinimo šalies konservatoriai bus „sutramdyti“.

Kaczyńskis piešė distopinę šalies viziją opozicijos pergalės atveju. Jis teigė manantis, kad naujoji liberalų vyriausybė susitelktų ties keršto vykdymu dabartiniams valdantiesiems. Jis pridūrė, kad bandydami palaužti konservatyviąją opoziciją jie pažeistų įstatymus ir demokratijos principus.

PiS lyderis mano, kad dabartinės opozicijos retorika, pavyzdžiui, grasinimas oponentams įkalinimu, yra svetima Europos demokratijai. Jis teigia, kad tokia retorika ir tokie planai kelia „grėsmę visoms laisvėms, kurias lenkai išsikovojo per pastaruosius 30 metų nuo komunizmo pabaigos“.

Jarosławas Kaczyńskis taip pat atkreipė dėmesį į opozicijos ketinimus pulti Katalikų bažnyčią, kuri Lenkijos visuomenėje turi ypatingų teisių, kurias liberalioji opozicija nori apriboti.

Galiausiai J. Kaczyńskis paneigė, kad jo partija nori, jog Lenkija pasitrauktų iš Europos Sąjungos. Jis teigė, kad nepaisant to, jog ES vystosi netinkama linkme, jo partija nepakeitė savo pozicijos remti Lenkijos narystę ES.

Tačiau jis pripažino, kad ES juda federalizuotos supervalstybės, kurioje Lenkija prarastų savo suverenitetą ir būtų pavaldi Vokietijos interesams, kūrimo kryptimi. Jo partija nori tam pasipriešinti, o opozicija, atrodo, tam pritaria.

J. Kaczyńskio perspėjimas nuskambėjo tuo metu, kai su Donaldu Trumpu siejamiems JAV konservatoriams gresia masiniai FTB reidai ir nuosprendžiai Vašingtono teismuose, kurie labai palankūs demokratams. D. Trumpo pralaimėjimas 2020 m. paskatino tai, ką kritikai vadina politiniu kerštu ir parodomaisiais teismo procesais, siekiant nutildyti būsimą opoziciją. D. Trumpui, kuris paskelbė, kad kandidatuos į prezidento postą, gresia daugybė teisminių procesų – tiek civilinių, tiek baudžiamųjų, kurie gali turėti įtakos 2022 m. rinkimų rezultatams.



Susiję

Pasaulis 2241073518202765632

Rašyti komentarą

item