Dominykas Vanhara. Kremliaus diplomatinės pergalės

Kol Kremliaus pradėtas karas Ukrainoje, kaip sakoma, einasi „šiaip sau“, Kremlius vieną po kitos skina diplomatines pergales. Kazachstanas P...

Kol Kremliaus pradėtas karas Ukrainoje, kaip sakoma, einasi „šiaip sau“, Kremlius vieną po kitos skina diplomatines pergales.

Kazachstanas Putinui atvirai į veidą sako, kad nepripažįsta jokių pseudorespublikų Ukrainoje, kad, nepaisant ilgalaikių santykių su Rusija, Kazachstanas turi ilgametę draugystę ir su Ukraina, kurios teritorinį vientisumą Kazachstanas gerbia, palaiko ir pripažįsta. Sklinda gandas, kad Kazachstanas planuoja trauktis iš Kremliaus „Kolektyvinio saugumo organizacijos“, ar kaip ten jos pavadinimas.

Dar dvi šalys, minėtai organizacijai priklausančios, t.y. Kirgizija ir Tadžikija, praeitą savaitę pradėjo pliektis viena su kita. Kol kas viskas apsiribojo tik pasienio susišaudymais, bet akivaizdu, kad Kremlius autoriteto ir ten nebeturi. Ką papildomai pademonstravo ir Kirgizijos prezidentas praeitą savaitę, privertęs Putiną laukti jo susitikime.

Dar prieš dvi savaites Azerbaidžanas užpuolė Armėnijos pajėgas, o Kremlius liko kurčias Armėnijos maldavimams ją gelbėti. Armėnija minėtai organizacijai irgi priklauso. Išgelbėjo Armėniją JAV. Jerevane susirinko tūkstantinis mitingas, kurio metu buvo reikalaujama, kad Armėnija irgi išstotų iš tos organizacijos, o mitingo metu plevėsavo Ukrainos ir JAV vėliavos. 

Na o dar viena diplomatinė pergalė nutiko šiandien, kai Šiaurės Korėja viešai pareiškė, kad jokių ginklų ar sviedinių ji Rusijai netiekė, kaip JAV buvo paskelbusi anksčiau, o ir neplanuoja jų tiekti ateityje. Prie to paties Šiaurės Korėja pareiškė, kad įspėjo JAV, reikalaudama, kad JAV nutrauktų melagingų gandų apie Šiaurės Korėją skleidimą, kurių tikslas yra Šiaurės Korėjos įvaizdžio pasaulyje juodinimas. 

Tai trumpai reziumuojant pastarojo pusmečio Kremliaus diplomatines pergales, rezultatai yra tokie: iš viduriniosios Azijos liko gaaal vienas Tadžikistanas, o ir tas su dideliu klaustuku; iš Kaukazo, panašu, kad nebeliko nieko; šiandien nuo Rusijos viešai atsižegnojo net ir Šiaurės Korėja. Tai kas Rusijai lieka? Vienintelis Lukašenka, o ir tas pats raitosi kaip sliekas ant keptuvės, bandydamas visaip išlaviruoti tarp įvairių pusių.

Susiję

Įžvalgos 5960300984123482695
item