Nacionalinis susivienijimas ragina imtis būtinų priemonių teismų reputacijai atkurti

Vilniaus apygardos teismas  išteisino  visus kaltinamuosius vadinamoje MG Baltic  byloje, neva dėl to, kad byloje nepakako surinktų įrodymų....

Vilniaus apygardos teismas  išteisino  visus kaltinamuosius vadinamoje MG Baltic  byloje, neva dėl to, kad byloje nepakako surinktų įrodymų. Paskelbus  teismo nuosprendį teisiamos politinės partijos Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis vadovė ir Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen paskubėjo viešai pareikšti, jog tokio teismo sprendimo ji laukė ir tikėjosi, anot jos, minėta byla padarė reputacinę žalą jos vadovaujamai partijai. Tokiu būdu Seimo pirmininkė viešai deklaravo asmeninį suinteresuotumą minėtos bylos baigtimi jos vadovaujamos politinės partijos naudai.

Gegužės 2 dieną Nacionalinis susivienijimas išplatino pareiškimą, kuriame pasmerkė Seimo pirmininkės  viešą šantažą teismui ir teisėtvarkos institucijoms, reikalaudamas Generalinę prokuratūrą apeliacine tvarka skųsti pirmosios instancijos teismo nuosprendį aukštesnei teismo instancijai, o esant reikalui ir Lietuvos Respublikos Aukščiausiajam Teismui.

Minėtas teismo nuosprendis apie korupcijos fakto nebuvimą neįtikino visuomenės. Atvirkščiai, jis sukėlė neregėto masto žmonių nusivylimą ir pasipiktinimą valstybės negebėjimu užtikrinti piliečiams Konstitucijoje nustatytą teisingumo vykdymą, o Seimo pirmininkės V. Čmilytė-Nielsen išreikštą poziciją dėl Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio nurodytoje byloje visuomenė įvertino kaip viešą šantažą teismui bei nurodymą teisėtvarkos institucijoms, kaip turi būti sprendžiama ši byla. Todėl kviečiame  nepasiduoti tiek Seimo pirmininkės V. Čmilytė-Nielsen viešam politiniam šantažui, tiek galimam teisiamos politinės partijos „Liberalų sąjūdis“ frakcijos Seime narių spaudimui. Kviečiame sąžiningai vykdyti savo prievoles nustatytas Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, - rašoma pareiškime.

Kartu reikalaujame Seimo pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen su teisiamos partijos frakcijos nariais nusišalinti nuo Lietuvos Respublikos teisėjų tvirtinimo Seime procedūrų, kol nebus užbaigta nagrinėti vadinamoji „MG Baltic“ byla. Priešingas elgesys leis manyti, kad ne teismai vykdo teisingumą, o politinė valdžia – šioje byloje iš dalies Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen ir jos vadovaujamos teisiamos politinės partijos frakcijos Seime nariai, - sakoma pareiškime.

Nacionalinis susivienijimas nurodo būtinybę nedelsiant imtis iš esmės ir kompleksiškai spręsti sisteminio neteisingumo problemą Lietuvos valstybėje. Toji problema atsirado prieš tris dešimtmečius, kai vykdant nesąžiningą ir neskaidrią viešojo turto privatizaciją susiliejo ir simbiotiniu ryšiu suaugo stambusis verslas ir politinė valdžia.

Atkurtoji Tautos atkurta Lietuvos valstybė tapo faktiškai pajungta kriminalinės prigimties kvazipolitiniu darinių interesams ir neįstengia tinkamai vykdyti vienos svarbiausių kiekvienos demokratinės ir teisinės valstybės funkcijų – užtikrinti visiems piliečiams lygų teisingumą.

Per visą atkurtosios Nepriklausomybės laikotarpį žlugo faktiškai visos plataus atgarsio visuomenėje sulaukusios baudžiamosios bylos, kuriose buvo pareikšti kaltinimai stambiems verslininkams ir įtakingiems politikams bei aukštiems valdžios pareigūnams.

Aptarinėdama ir vertindama pirmos instancijos teismo nuosprendį šioje byloje visuomenė turi svarų pagrindą manyti, kad priimant išteisinamąjį nuosprendį galimai didelę reikšmę turėjo ta aplinkybė, jog pradėjus baudžiamosios bylos tyrimą paaiškėjo prezidentės Dalios Grybauskaitės ir kelių įtakingų TS-LKD narių ryšiai su „MG grupės“ atstovais. Priėmus apkaltinamąjį nuosprendį šie ryšiai galėjo būti galutinai atskleisti ir jų egzistavimas patvirtintas teismo. Tikėtina, kad buvo baimintasi, jog įrodžius aukščiausio lygio politinės korupcijos egzistavimo Lietuvoje faktą ir piliečiams suvokus tikrąjį jos mastą bus destabilizuota ir patirs didžiulę krizę arba net sugrius visa korupcijos apimta šalies politinė ir partinė sistema,- sakoma pareiškime.

Nacionalinis susivienijimas mano, kad šalies teismai faktiškai veikia kaip minėtos korumpuotos sistemos neatskiriama dalis ir yra paversti jos priedeliu bei ją aptarnaujančiu selektyvaus ,,teisingumo“ vykdymo įrankiu.

Prieita riba, kada visiškai sugriautas ne tik pasitikėjimas Lietuvos teismais ir pačia valstybe, bet bus nužudyta net viltis, kad mūsų šalis kada nors taps iš tiesų teisine ir teisingumą realiai galinčia įgyvendinti valstybe, – skelbiama pareiškime.

Susiję

Nacionalinis susivienijimas 555816369168533169

Rašyti komentarą

6 komentarai

Anonimiškas rašė...

gal jūs savo reputacija rūpinkitės, nes kai Sinica geria kavutę su Paleckiu - faktas iškalbingas.

Anonimiškas rašė...

Kodėl neprisėdote kartu? Jei savo žvilgsnio nuo Sinicos neatitraukiate, vadinasi, jis tamstai nuoširdžiai rūpi. Tai nestabdykite savęs, nekankinkite savo širdies - prieikite ir sėskite šalia.

Anonimiškas rašė...

Teismų reputaciją gali išgelbėt tik viena: jeigu į kalėjimą pasodintų visą vyriausybę ir 90% Seimo, pasitikėjimas teismais būtų 100%.

Nežiniukas rašė...

Neįmanoma pasodinti 90 % Seimo narių. Nesigauna sveikas seimūnų skaičius. Įtariu, kad 90 procentų reikalavimas pasodinti Seimo yra grynai stalininis, neįrodžius kaltės.

Anonimiškas rašė...

Kieno pasitikėjimas, šeimų maršo vatnykų?

Anonimiškas rašė...

> Anonimiškas 2022-05-23 14:38 Tai kad tavo stribvaikis Landsbergis , aplink save susirinkęs visus kagėbistus, dar ir čia nagus prikišo. Bus įdomu pamatyti, kas bus paviešinta apie Landsbergį prieš savivaldybių rinkimus. O kad bus - būk tikras.

item