Plinta cenzūra: „Pro Patria“ kanalas užblokuotas už „neapykantos kalbą“

Balandį deklaruodami pajamas nepamirškite skirti savo 1,2 proc. GPM jaunimo sambūriui „Pro Patria“ (kodas 303394382) ir 0,6 proc. GPM partij...

Balandį deklaruodami pajamas nepamirškite skirti savo 1,2 proc. GPM jaunimo sambūriui „Pro Patria“ (kodas 303394382) ir 0,6 proc. GPM partijai Nacionalinis susivienijimas (kodas 305529398). Abiems organizacijoms šiandien tai faktiškai vienintelis pajamų šaltinis, o jūsų parama keičia viską. 

Tapkite „Pro Patria“ rėmėjais „Contribee“ platformoje

Jaunimo sambūris „Pro Patria“ buvo pašalintas iš kūrėjų platformos „Patreon“ už tariamą neapykantos kalbos vartojimą. Tai trečiadienį paskelbė „Pro Patria“ pirmininkas politologas Vytautas Sinica, atkreipdamas dėmesį į vis labiau plintantį politiniu korektiškumu paremtos cenzūros reiškinį. 

Jo teigimu, „Patreon“ vieną dieną tiesiog informavo, kad „Pro Patria“ paskyra uždaroma dėl „bendruomenės taisyklių neapykantos kalbos klausimu pažeidimų“. Platforma atsisakė pateikti bet kokius „neapykantos kalbos“ pavyzdžius organizacijos kuriamose laidose, tad nėra ir galimybės apeliuoti, diskutuoti apie kaltinimų pagrįstumą. V. Sinicos nuomone, „neapykantos kalbos“ negalėjo būti bent dėl dviejų priežasčių.

„Pirma, kaip žinome, Lietuvoje taip pat seniai galioja vadinamieji neapykantos kalbos įstatymai, o „Pro Patria“ per dešimt veiklos metų niekada nebuvo nei pripažinta kalta dėl jų pažeidimo, nei buvo pradėti tyrimai dėl tokių skundų mūsų adresu. Jei buvo skundų, jie atmesti. Lietuva yra ES šalis ir nėra jokio pagrindo galvoti, kad šios kairuoliškos normos mūsų šalyje ignoruojamos. Priešingai, daug žmonių nubausta pagal neapykantos kalbos straipsnius. Niekada dėl to problemų neturėjo „Pro Patria“.

Antra, Nors nepritariame išskirtinei atskirų visuomenės grupių apsaugai ar juo labiau žodžio laisvės ribojimams dėl kažkieno jausmų, tačiau patys sau keliame aukštus kultūros ir pagarbos standartus, todėl mūsų laidose niekada nebuvo įžeidinėjami jokie asmenys ar jų grupės, skatinamos patyčios ar susidorojimas. 

Paprasčiausiai vadinamoji neapykantos kalba virto priemone faktiškai uždrausti bet kokį įvairių mažumų reikalavimams oponuojantį turinį. Jos pagalba siekiama varžyti pasisakymus prieš vienalytes „santuokas“, atviras sienas, multikultūralizmą ar – kadangi represijų sulaukėme karo fone – prieš tautine neapykanta dažnai kaltinančius prokremliškus asmenis“, - situaciją vertino Vytautas Sinica. 

„Nors sveikiname aistringas diskusijas ir skirtingus požiūrius, neleidžiame kūrėjams propaguoti neigiamų stereotipų ar saugomas bendruomenes segreguojančio turinio. Kadangi jūs finansuojate tokio tipo turinį „Patreon“ platformoje, jūsų puslapis buvo pašalintas“, - rašoma „Patreon“ laiške. 

„Suprantame, kad nesame nei pirmi, nei paskutiniai, patyrę tokio tipo cenzūrą, nors galbūt esame pirmieji, prie kurių turinio tikrai nebūtų galima prikibti pagal galiojančius Lietuvos įstatymus. „Patreon“ platformos Lietuvos įstatymai nevaržo, ji turi savo taisykles, tačiau ši situacija gali bent pasitarnauti kaip gera proga pradėti kalbėti apie žodžio laisvės situaciją internete ir svarstyti kaip apsaugoti piliečių galimybę reikšti skirtingus požiūrius, o kartu ir demokratinių debatų galimybes apskritai. Jau kurį laiką stebime nuolatines pastangas teisinėmis ir socialinio spaudimo priemonėmis suvaržyti bet kokį įvairių mažumų reikalavimams oponuojantį kalbėjimą, tačiau suprasti, kad tai iš tiesų vyksta ir gali paveikti gyvenimą Lietuvoje, visuomenė ima suprasti labai lėtai. Visai tikėtina, kad buvome pirmieji pradėję apie tai kalbėti. Simboliška, kad esame ir vieni pirmųjų, tiesiogiai nukentėjusių nuo „neapykantos kalba“ grįstos cenzūros sistemos. JAV ir Europos šalyse jau diskutuojama apie tai, kaip įstatymai priversti gerbti žodžio laisvę tose šalyse veikiančias platformas ir socialinius tinklus. Lietuva kaip visada vėluoja“, - platesnę problemą įžvelgė V. Sinica. 


Susiję

Vytautas Sinica 607514605632687956

Rašyti komentarą

37 komentarai

Anonimiškas rašė...

Sąvokomis galima lengvai žaisti. Tą "viršininkai" ir daro. Antai sukilusius prieš kolonizatorius malšina "vertybinės" pajėgos, neva, kovoja prieš teroristus. Netelpančius į vieną teisingą :) nuomonę, vadina arba neonaciais, arba neapykantos kalba. Nes politkorekt yra angelų kalba, jie nesėja neapykantos. Tiesa, truputį pasėja, bet tik prieš tuos, kurie išdrįsta turėti kitokią nuomonę. Na bet ptrieš tokius galima sėti daug nepaykantos, nes jie neteisūs, o va mes labai teisūs.
Brudas klaidžioja po Europą. Raudonas brudas. Užtat ir kremlinės žiurkės pasijuto galinčios išįsti į dienos šviesą. Nes dabar žiurkių gadynė.

Mickėyus Mouseas rašė...

"Saugomos bendruomenės" ? Kas tas yr?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Žr. neomarksizmo pagrindus. Tiesa, aniems mūsų Konstitucijos 29-as straipsnis trukdo, bet kam šiais "progresyviais" laikais tokios smulkmenos rūpi? ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

+ + + + + + !!!

Anonimiškas rašė...

Šeštadienio „Vakaro žiniose" skaitykite: Zitą Šličytę už kalbą Seime norima pasodinti -
- respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/sestadienio-vakaro-ziniose-skaitykite-zita-slicyte-uz-kalba-seime-norima-pasodinti/
Dr. Zitos Šličytės pasakytos kalbos ,, [...] žodžiai giliai įstrigo liberalių pažiūrų jaunimui ir vyresnėliams, todėl kelios organizacijos sukurpė ilgą laišką, kuriame teisininkę kaltina skleidžiant neapykantą. Jie netgi prašo Generalinės prokuratūros įvertinimo ."

Anonimiškas rašė...

Saugomos bendruomenės tai rinktinė grynoji rasė neapsisprendusių dėl savo lyties. Tai aukščiausia žmogiškumo išraiška, kurios link turi judėti viso pasaulio žmonija. Tai progresas, kokio pasaulis dar neregėjo. Ir visi, kurie stos jiems ant šito švento pažangos kelio, bus sunaikinti. Šalin nuobodų žmogų, duokit įvairovės!
Va tep. Ir nebandyk pūsti prieš šitos beprotybės vėją. Už jo dideli pingai. Vien geraširdis Sorošas šitam vėjui išmetęs per 30 mlrd.dolerių. O pinigas - visagalis, patys žinot.

Anonimiškas rašė...

Žiū, ir "įvertins". Kas nenori, reiškia, nekenčia. O kas nekenčia, tą reikia bausti. Nes niekam negalima ko nors nekęsti. Reikia viską kęsti.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Ne ne, nekęsti (ir ne tik) galima ir netgi REIKIA - tik ta neapykanta turi būti nukrepita "ideologiškai teisinga" linkme. Na, maždaug kaip "prie ruso". ;)

Marius rašė...

Tai puiki iliustracija, kad vakaruose jokios žodžio laisvės nėra. "Žodžio laisvė" tėra iliuzija kuria siekiama kurti vakarų pranašumą, lygiai tokia pat iliuzija, kaip kad "šviesus komunizmo rytojus". Vakarai supuvo ir dvokia.

Anonimiškas rašė...

nepamirškite remti komunistinio Rusijos ruporo Lietuvoje. Ir mažojo Stalino Sinicos :D varge varge ar jūs sifelio nešiotojai niekada nepradėsite dirbti? taip ir naudositės senom netekėjusiom babom ir kitais runkeliais?

Anonimiškas rašė...

nieko galėsi rytuose sovietini penį apžioti, ten daugiau laisvės tau bus. Kas per vatnikų portalas.

Anonimiškas rašė...

Štai tas straipsnis:
Dr. Zitą Šličytę norima pasodinti
– respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/dr-zita-slicyte-norima-pasodinti/
Pateikiamas advokatės L. Meškauskaitės pasisakymas
ŽT org-cijų koalicija skelbiasi esanti progresyvių, konstitucinius ŽT apsaugos standartus taikančių organizacijų koalicija

Anonimiškas rašė...

Tai nevisprotei nepakenktų pasėdėti.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Sprendžiant pagal dabartinę situaciją, standartinis "heitspyčo" apibrėžimas ir po to einantys veiksmai yra maždaug tokie:
Kažkas kažką pasakė ar parašė, ir kažkam nepatiko.
Tada prokuratūra suskumba aiškintis, kokios "politinės orientacijos" yra "nuskriaustasis" ir "skriaudėjas".
a) Jei "nuskriaustasis" yra "ideologiškai neteisingas", o "skriaudikas" yra "ideologiškai teisingas", tai verdiktas yra "nieko če niabuva", o skundėjui parašoma "aik paskui ruskių laivą, vatnyke tu, karuoče!"
b) Jeigu "nuskriaustasis" yra "ideologiškai teisingas", o "skriaudikas" yra "ideologiškai NEteisingas", tai verdiktas yra vienareikšmiškas: HEISPYYYČ! Na, ir, aišku, "baudžiakas" su visomis iš to išplaukiančiomis paskmėmis.
Ir šita fauna kažkaip vis įsigudrina batkos ir putkos režimais piktintis. Na, maždaug kaip kaimo chunveibinas piktintųsi, kad Mao daugiau gali. :)

Sėlis rašė...

O, dingęs biškį buvai, kremliaus gandone. Į "leiką" pylei? Praputai rublius, dabar vėl reikia prigožinui nugarą lenkti? Ar verta šitaip gyventi, vien vėmalus ir alaus bambalį prieš akis matyti? Ką darysi, kai putleris pastips ir prigožinas į tiurmą iškeliaus?

Sėlis rašė...

Anonimiškas 2022-04-23 23:13

Apžioti, kaip tu esi apžiojęs, ir dar įkvėpimo semiesi iš šiknos leidžiamo "vėjelio"? Ačiū, ne, kremliašūdi.

Sėlis rašė...

Anonimiškas 2022-04-24 02:23

Tai žinoma, pagal visas putleristano tradicijas, kai užkabini "viską geriausiai žinančius, darančius beigi niekada neklystančius"? Iš tamstytės smarkiai dvokia sumyžta fufaike ir žiguliniu alumi. Artėja "dien chujbedy", išsiskalbk fufaikę, užsipirk daugiau žigulinio, pasiruošk gauti į snukį.

Marius rašė...

Kvailas anonime, aš niekur nerašiau, kad rytuose yra geriau, gi aiškiai šaipaus iš "šviesaus komunizmo rytojaus". Antra, kodėl pagrįsta kritika dabartiniams vakarams reiškia, kad aš už rytus? Aš už Lietuvą, nei už veidmainiškus vakarus su dvigubais standartais, nei už despotiškus rytus.

Anonimiškas rašė...

Vis dažniau matau kažkaip pasiklydusių. Vieni neranda Rusijos ambasados, matyt, dėl pasikeitusio adreso. Kiti nervinasi, gal negalėdami nuspręsti, kokią lytį šiandien pasirinkti. Vakar buvo viena, šiandien jau norėtų kitos, nežino, kokios. Taip eina per visas svetaines, patys nežinodami, kas jie tokie, ir pikti ant viso pasaulio. Dar ir todėl, kad tapę moraliniais daltonikais.

Anonimiškas rašė...

2022-04-24 19:25 Sėlis, išsiskalbk portiankes, šeimų maršo buduli.

Sėlis rašė...

Anonimiškas 2022-04-25 11:55

Eiki gi toliau užsiiminėti su padleckiu vyriška meile, nevėmęs man į eterį, rusifikuota kremliaus beždžione.

Anonimiškas rašė...

Dažnai jaučiuosi, kaip paralelinėje erdvėje, įtariau, kad labiausiai norima uždusinti PRO PATRIA, bet patyliukais vaipiausi, kad tai- tiesiog neįmanoma : tai vieta , kur kalbama itin apgalvotai ir neužgauliai, kur nuomonė sakoma argumentuotai ir nuosekliai. Aha. Klydau. Kaip klydau ir nepakankamai įvertindama šitą Seimo daugumos mažumą, galvojau , kad tai tiesiog gamtos klaida ir vis tik bėda Lietuvai, bet ištaisoma: per sekančius rinkimus juos tiesiog nušluos, NEBENT kokia tai advokato patarėja spės pakeisti dar vieną- rinkimų įstatymą ir atims teisę balsuoti.

Anonimiškas rašė...

smagios naujienos-šis tas apie sportininkus:

www.sarmatas.lt/04/stulbinantis-skaicius-sportininku-griuvo-aiksteje-praejusiais-metais/

Pikc Kažinkavičius rašė...

Mariau, negaiškite tam padarui laiko, čia "etatinis" degradas, nieko kito nesugeba, tik dergtis. Labai tikiuosi, kad Pro Patria vyrai tą atmatą jau "pridavė, kur reikia", nors iš "teisėsmaugos" ko nors tikėtis nelabai verta (ir tas padaras, panašu, tą "užuodžia", dėl to ir "sklaidosi").

Pikc Kažinkavičius rašė...

Labai panašu, kad jie tikrai yra sugalvoję kokį nors planą, nes elgiasi taip, tarsi kitų rinkimų nebūtų numatyta.

Anonimiškas rašė...

Pro Patria ir ale laisvas laikrastis niekuo nesiskiria. Kremliaus dudos putejai. Siukslyne ju vieta, gerai kad Seimas pagaliau imasi antivalstybiniu propagandistu.

Sėlis rašė...

Anonimiškas 2022-04-27 12:46

Atchodai eina, grynaveisli burlioke?

Anonimiškas rašė...

"Anot Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD), dažniausiai FSB parengti straipsniai yra skelbiami „prokremliškų politinių marginalų ir sąmokslo teorijų platintojų valdomuose interneto portaluose. Tarp tokių portalų kasmet skelbiamame grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui vertinime nurodytas laisvaslaikrastis.lt ir bukimevieningi.lt."

Tai cia tik 2 pamineti, realiai yra kokie 102, kur dar visokie tiesos.lt ir panasus.

Jei kokio Kazinkiewicz ar Selio informacijos saltinis nr 1 yra laisvaslaikrastis.lt tai niekas ir nenustebs, bet idomu Pro Patria kiek kartu skelbe straipsnius is tokiu "ziauriai engiamu ir cenzuruojamu nesistemiu portalu", ten gi ale skriaudziami gerieciai kurie visada sako tik tiesa.

Sėlis rašė...

Vėl tas su savo dvokiančia fufaike ir primyžtu klynu čia pūliuoja.

Anonimiškas rašė...

Sėlis 2022-04-27 19:40

Panašu kad komentuoji su putlerio birbyne burnoj, už tai taip nevykusiai gaunasi.

Anonimiškas rašė...

Palaižei batkos rūrą, palengvėjo?

Anonimiškas rašė...

Tai kad ar tik ne pats per šeimų maršą su padleckiu vyriška meile prie scenos užsiiminėjai, prisipažink buduli.

Anonimiškas rašė...

Jo jo, pridavė organams, senas čekiste, eik dabar vodačkos zalej.

Anonimiškas rašė...

politologas Vytautas Sinica :D koks jis politologas? :D mosklus baigė nes su Radžvilu miegojo, o likusį laiką valstiečiams už rublius sasalino.

Anonimiškas rašė...

Neseniai teko matyti kaip Sinica išeina iš vieno Žvėryno daugiabučių kartu su Paleckiu. Sutapimas? nemanau. Nebereikalo abu šeimos marše stovi. Antivalstybininkai

Anonimiškas rašė...

Propatria portalas yra Kremliaus ruporas, už rublius šlangas kaišosi.

item