Dominykas Vanhara. Grybauskaitė ruošiasi grįžti?

Vakar, per Vasario 16-osios minėjimą, nutiko vienas įdomus dalykas, kuris, mano nuomone, yra reikšmingas ir kurį reikėtų aptarti plačiau. Ko...

Vakar, per Vasario 16-osios minėjimą, nutiko vienas įdomus dalykas, kuris, mano nuomone, yra reikšmingas ir kurį reikėtų aptarti plačiau.

Konkrečiai – vakar Signatarų rūmų balkone pasirodė ir kalbą sakė ne tik prof. V. Landsbergis, bet ir kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. O tai, labai tikėtina, gali reikšti pasiruošimą Dalios Grybauskaitės balotiravimuisi 2024 m. Prezidento rinkimuose.

Padarykime šiokį tokį diskursą į šalį ir prisiminkime kokius 2015 metus. Tuo metu galingiausia partija ant Marijos žemės vienareikšmiškai buvo socdemai. Jie buvo pagrindinė valdančioji partija, turėjo premjerą. Tačiau jų pagrindinė galia, mano nuomone, buvo ta, kad jie visur buvo susodinę savo žmones. Visose valstybės institucijose, valstybės įmonėse, per visą savivaldą, visur buvo socdemų. Ir ta socdemų galia tuo metu atrodė kaip įbetonuota. Tačiau 2016 m. buvo triuškinančiai pralaimėti rinkimai, į valdžią atėjo nauja politinė jėga – LVŽS, kuri jokių sentimentų socdemams nejautė ir iš visur socdemus išlavė. Šiandien socdemai yra nereikšminga opozicinė jėga, realios galios valstybiniu lygmeniu nebeturinti. Savivaldoje taip, kai kur jie dar stiprūs, bet irgi nebe taip labai. Nauja populiari jų pirmininkė sugebėjo socdemų reitingus ištraukti iš visiško pavojaus zonos, bet naujausios tendencijos rodo, kad medaus mėnuo su naująja pirmininke jau baiginėjasi. Trumpai tariant, socdemų perspektyvos atgauti bent dalį buvusios galios yra visiškai miglotos.

Šiandien analogiškai galingiausia politinė jėga Lietuvoje yra TS-LKD. Jie yra pagrindinė valdančioji partija, jų yra premjeras ir, analogiškai socdemams, jie turi ar bando turėti savo žmonių visur, kur tik įmanoma. Tačiau pirmi beveik pusantrų metų šios valdžios, kad ir kaip bevertintum, buvo visiškai nesėkmingi. Dar kitaip – žmones pasiekia beveik tik vien blogos naujienos, o šiai valdžiai tiesiog chroniškai trūksta gerų naujienų, kad galėtų jomis pasigirti. Dalį blogų naujienų šiai valdžiai sugeneravo pasaulinės tendencijos, dalį – pati ši valdžia, bet faktas – vien tik blogos naujienos ir beveik jokių gerų. 

Atitinkamai, net Andrius Kubilius, prieš kelis mėnesius drąsiai teigęs, kad Šimonytės valdžia gaus ir antrąją kadenciją, šiandien jau yra nutilęs tuo klausimu. O likę šios valdžios palaikytojai jau pradeda suprasti, kad 2024 rinkimai į Seimą šiai valdžiai sėkmingi nebus. Klausimas lieka tik toks – kiek nesėkmingi TS-LKD bus tie rinkimai, ir kas bus po to?

Todėl TS-LKD yra gyvybiškai svarbūs 2024 m. Prezidento rinkimai. Jei juos vėl laimi G. Nausėda, arba laimi kitas kandidatas, tačiau kuris nebūtų susijęs su dabartiniais valdančiaisiais, po tikėtinai nesėkmingų 2024 m. Seimo rinkimų TS-LKD gali ištikti socdemų likimas, kai teks ne tik eiti į opoziciją, bet nauja valdžia su Prezidento pagalba juos iš visur šluos bei daužys. O va jei Daukanto aikštėje būtų jiems palankus naujasis Prezidentas, tuomet reikalai būtų visiškai kitokie – opozicijoje TS-LKD moka dirbti, o jei dar būtų Prezidento palaikymas, tuomet net visai gerai viskas būtų.

Tik viena bėda – iš kur gauti tą kandidatą, kuris ne tik būtų palankus dabartinei valdžiai, bet dar ir turėtų realias galimybes laimėti? Prieš kelis mėnesius A. Tapinas svarstė, kad reikalai liūdni šiuo klausimu. Nes Šimonytė 2019 m., būdama pačiame savo populiarumo pike, buvo tiesiog sutriuškinta Nausėdos II ture. Dabar, labai tikėtina, net į II turą nepatektų. Viktorija Čmilytė – Nielsen? Taip, ji populiariausia dabartinės valdžios politikė, bet tai nereiškia, kad populiari. Be to, politinės korupcijos byla, be to, konservatyvioje Lietuvos visuomenėje liberalus kandidatas neturi daug šansų būti išrinktas. Daugiau politinių sunkiasvorių dabartinė valdžia nebeturi. Išskyrus tą pačią Dalią Grybauskaitę. 

D. Grybauskaitė Respublikos Prezidento rinkimus yra laimėjusi du kartus, tai faktas, kad galimybė laimėti ir trečiąjį kartą yra reali. O ir pati D. Grybauskaitė, po paskutinės kadencijos, tikėjosi gauti ypač svarbų europinį ar tarptautinį postą. Tačiau panašu, kad tokios viltys nepasiteisino. Savo ruožtu, ji yra dar pakankamai jauna ir pakankamai energinga, kad eitų į pensiją ir užsiimtų gėlių auginimu ir memuarų rašymu. 

Todėl dabar bus tęsiama ligtolinė praktika, kai tiek dabartinė valdžia, tiek dabartinės valdžios įtakotojai pils purvą ant G. Nausėdos, aiškindami, koks blogas ir nevykęs yra dabartinis Prezidentas. Tačiau turėtų atsirasti ir naujas dėmuo – bus aiškinama, kokia gera prezidentė buvo Dalia Grybauskaitė, kaip prie jos viskas buvo gerai ir puiku, kaip tik Dalia Grybauskaitė gali dabar išgelbėti Prezidento instituciją. Atitinkamai, bus pradėtas Dalios Grybauskaitės grąžinimas į viešąją erdvę, kuris, tikėtina, prasidėjo jau vakar. Savo ruožtu, pati D. Grybauskaitė, šiaip jau kelis kartus anksčiau patvirtinusi, kad į politiką nebegrįš (kaip ji pati sakė – neduok Dieve dar kartą grįžt), tačiau, kaip buvo sakoma sovietiniais laikais: „По многочисленным просьбам трудящихся” (rus. pagal daugkartinius dirbančiųjų prašymus), galiausiai, sutiks dar kartą pasiaukoti ir prisiimti tą naštą būti prezidente ir trečiąją kadenciją. 

Atitinkamai, jei mano spėjimai teisingi, netrukus turėtumėme išgirsti ir pačios D. Grybauskaitės vis stiprėjančią kritiką G. Nausėdai, kurios, bent iki šiol, nelabai buvo.

Susiję

Įžvalgos 4420151876494779664

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Jos užduotis buvo paruošti palankesnį psichologinį klimatą tam, kas po jos kalbės. Nieko nepasakysi - gerai pridengė žmogų savo krūtine, jis jautėsi saugesnis, kai ji šalia buvo. Puikus ėjimas.

item