Katalikų Tradicija. Dievas „Tautiškoj giesmėj“

www.katalikutradicija.lt Kai kas žino, kad pirminėje Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ teksto versijoje buvo eilutė „Tegul Dievas Lietuvoj ...

www.katalikutradicija.lt

Kai kas žino, kad pirminėje Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ teksto versijoje buvo eilutė „Tegul Dievas Lietuvoj tamsumas prašalina“. Tarp Kudirkos bičiulių varpininkų atsirado tokių, kurie pamatę tekstą ėmė raginti Dievą pakeisti saule, kad jo sukurta giesmė galėtų telkti visus lietuvius – tiek katalikus, tiek ateistus. 

Sakoma, kad Kudirka iš pradžių spyriojosi prieš tokį siūlymą, tačiau ilgainiui vis tik sutiko, o „Tautiškai giesmei“ tapus Lietuvos himnu, cituojant prof. Radžvilą, Lietuva šimtu metų aplenkė Europos Sąjungą palikdama Dievą už vieno pamatinių steigiamųjų savo tekstų ribų.

Tačiau mažiau kas žino, kad tame pačiame posmelyje viena labai graži religinė nuoroda vis tik išliko. Tradicinėse, ikiantravatikaninėse Mišiose kunigas, prieš žengdamas prie altoriaus, su patarnautojais kalba vadinamąsias laiptų maldas, tarp kurių – ir psalmė „Iudica me“. Joje yra žodžiai, kuriuos kunigas taria kiekvieną savo gyvenimo dieną „Siųsk savo šviesą ir savo tiesą, teveda jos mane, – teparveda mane prie tavo šventojo kalno – į Tavo buveinę.“

Kudirka, nors vėliau pagarsėjo savo pozityvistinėmis idėjomis, jaunystėje dvejus metus mokėsi Seinų kunigų seminarijoje ir puikiai mokėjo Mišių tekstus, tarp jų ir šią psalmę. Todėl trečiame „Tautiškos giesmės“ posmelyje, kuriame prašė Dievo pašalinti iš Lietuvos tamsumas, įterpė kiek perfrazuotus žodžius, kalbamus prie altoriaus žengiančio kunigo: „Iš šviesa, ir tiesa mūs žingsnius telydi“.

Poantravatikaninei liturgijos „reformai“ kartu su kitais tūkstantmečiais tekstais nušlavus ir laiptų maldas, ši mūsų himno nuoroda didžiajai katalikų daliai liko nebeatpažįstama.

Neįmanoma iš tikrųjų suprasti Lietuvos nepažįstant (tradicinės) katalikybės.

Tegul Dievas Lietuvoj

Tamsumas prašalina,

Ir šviesa, ir tiesa

Mūs žingsnius telydi.

Susiję

Vincas Kudirka 8179364061743374590

Rašyti komentarą

1 komentaras

Algimantas rašė...

21 amžius, o dalis lietuvių tebesimeldžia tiems , kurie niekuomet nepadėjo ir nepadės, tik plėšė, naikino lietuvių Tautą ir griovė valstybę.

item