„Lenkija gali laimėti konfliktą prieš Europos institucijas“, - teigia lenkų profesorius

Trečiadienį Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) skyrė baudą Lenkijai. Ši turės mokėti milijoną EUR kasdien, dėl 2021 m. liepos mėn. t...

Trečiadienį Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) skyrė baudą Lenkijai. Ši turės mokėti milijoną EUR kasdien, dėl 2021 m. liepos mėn. teismo verdikto nesilaikymo. ES teisėjai įsakė Lenkijos valdžiai skubiai nutraukti „drausminimo kolegijos“ veiklą.

Bauda įsigaliojo nuo tos dienos, kai ESTT pateikė verdiktą ir bus nutraukta tik tada, kai Lenkija išpildys įsakytas obligacijas. Jeigu Lenkijos valdžia verdiktą tenkinti atsisakys – bauda galios iki galutinio nuosprendžio paskelbimo.

ESTT sprendimas skirti dar vieną baudą Lenkijai (2021 m. rugsėjį teismas šaliai skyrė 500 tūkst. EUR baudą į dieną dėl Turovo anglies kasyklos veiklos nesustabdymo) iššaukė dar vieną pasipiktinimų bangą.

Profesorius Przemysław Żurawski vel Grajewski tiki, jog Lenkija turi priešintis ES pareigūnų veiksmams ir priduria, jog jam nekyla abejonių, jog ES institucijos bando išplėsti savo įtaką valstybių narių galios kaina.

„Tai yra charakterio, valios ir psichologinės ištvermės išbandymas. Savo kompetencijų išplėtimas legaliais būdais, tokiais kaip sutartys, nepavyko, nes žmonės to atsisakė, taigi ES institucijos bando plėstis kitais būdais. Lenkija yra vidutinio dydžio šalis, todėl su ja elgiamasi kitaip nei, pavyzdžiui, su Vokietija“, - teigė jis.

Profesoriaus manymu, ESTT veikia neatsižvelgiant į ES sutartis ir Lenkija privalo ne tik nepasiduoti, bet ir atmesti tokius uzurpacijos būdus. Żurawski vel Grajewski pridėjo, jog kova dėl galios Centrinėje ir Rytų Europos valstybių prasidėjo, tačiau Lenkija turi didesnius šansus laimėti.

„Balsavimas Europos Vadovų Taryboje, kartu su Europos Sąjungos sutarties 7 straipsniu, gali išspręsti konfliktą“, - aiškino jis. Šis straipsnis teigia, jog tik ES aukščiausios galvos (Europos Vadovų Taryba) turi galią nuspręsti, ar tam tikra valstybė pažeidė įstatymus (šis sprendimas turi būti priimtas anonimiškai). Profesorius tiki, jog Lenkija šiuo atveju būtų remiama Vengrijos ir Slovėnijos.


Išversta iš https://rmx.news/



Susiję

Pasaulis 1306107813529423937

Rašyti komentarą

5 komentarai

Anonimiškas rašė...

Na ir profesorius, teigiantis , kad valstybės narės padarytus įstatymo pažeidimus gali konstatuoti tik valstybių narių vadovai rankos pakėlimu ;))) kokių pasakų srities jis profesorius ?

Remigijus rašė...

Dunduk, apie kokius tu čia "įstatymo pažeidimus" pliurpi? EK ir ESTT nesivargina paisyti jiems privalomų normų, tu irgi toks pat?

Pikc Kažinkavičius rašė...

P. Remigijau, negaiškite laiko šitam - čia "etatinis lojikas" iš Anūko šutvės. ;)

Anonimiškas rašė...

Kažkokia lenkų politologė teigia, jog Lietuvai būtų klaida remti PL jos ginče su ES.
O čia dar šis tas apie ne tik Vėlines, kaimynę ir mus:
∙ Vytautas Sinica. Vilniaus išvadavimas ir nutylėta okupacija
− pozicija.org/vytautas-sinica-vilniaus-isvadavimas-ir-nutyleta-okupacija/
∙ Arvydas JUOZAITIS: Antakalnis – kariams
− respublika.lt/lt/naujienos/nuomones_ir_komentarai/bus_isklausyta/arvydas_juozaitis_antakalnis__kariams/

Anonimiškas rašė...

Įrašykite konferenciją neturintiems pišpasių.

item