Vytautas Radžvilas. Pirmieji įspūdžiai

Autorius yra vienas Sąjūdžio kūrėjų, VU profesorius, Nacionalinio susivienijimo pirmininkas Didysis šeimos gynimo maršas vertas išsamių apmą...

Autorius yra vienas Sąjūdžio kūrėjų, VU profesorius, Nacionalinio susivienijimo pirmininkas

Didysis šeimos gynimo maršas vertas išsamių apmąstymų ir kruopščios analizės. O kol kas – pirmieji įspūdžiai. Vingio parke įvykęs renginys svarbus jau vien tuo, kad tai didžiausia pilietinio protesto akcija per daugiau nei dešimtmetį. Ar tai tikro, o ne vienkartinio tautos pabudimo įrodymas, parodys artima ateitis, o lems daugiausiai akcijos organizatorių veiksmai. 

Pora dalykų reikalavo sprendimo iki maršo, reikalauja sprendimo ir toliau. Marše buvę žmonės džiaugėsi jutę Sąjūdžio mitingus primenančią dvasią. Sekant šia dvasia, organizatoriams visgi derėtų kaip ir Sąjūdžiui išviešinti visus organizacinės grupės narius, o ne mažumą jų, kaip yra dabar. Viešumas yra būtina sąlyga įgyti tvarų įvairias visuomenės grupes atstovaujančių piliečių pasitikėjimą ir nepalikti vietos šeimai priešiškos stovyklos insinuacijoms.

Antra, nenormalu, kad mitinge kalbėjo asmuo, leidęs sau sulyginti J. Noreiką-Vėtrą su A. Hitleriu. Teisingai kalbėta, kad šeima yra valstybės pagrindas, tačiau svarbus ir santykis su konkrečiu lietuvių tautos valstybingumu. Juk lietuvių šeimos gyveno ir augino vaikus ir būdamos svetimų valstybių valdiniais. Iš principo prigimtinę šeimą galėtų ginti ir okupantas. Tad Šeimų sąjūdžio sveikai plėtrai būtina būtina aiškiai ir nedviprasmiškai išsakyti požiūrį esminiu – Lietuvos valstybingumo klausimu. 

Geriausias lakmuso popierėlis, leidžiantis brėžti principines takoskyras tarp provalstybinės ir antivalstybinės orientacijų, yra būtent požiūris į 1941 m. birželio sukilimą ir pokario partizaninį pasipriešinimą. Artėjantis Sukilimo 80-mečio minėjimas yra unikali proga parodyti tą požiūrį. Šeimų sąjūdis neturėtų likti jam abejingas.

Gali pasirodyti, kad duodama pastaba „ne į temą“, nes maršas juk šeimos gynimo. Tai būtų tiesa, tačiau patys maršo organizatoriai toli ir įvairiomis kryptimis peržengė šeimos klausimo ribas, pasisakę tiek geopolitiniais, tiek karantino klausimais, o ypač pareikalaudami su šeimos politika nesusijusių ministrų atsistatydinimo. Jeigu kalbama apie viską ir tai nėra vienos temos akcija, labai svarbu, kad žmonės galėtų ją palaikyti jausdami aiškią provalstybišką laikyseną. 

Tai svarbu ir dėl kitos priežasties. Maršo rengėjai jau dabar LRT ir kitos sisteminės žiniasklaidos puolami būtent dėl savo prorusiškumo (LRT tyrimo nuoroda). Jeigu tęs veiklą, bus puolami ir toliau. Žinoma, galima mėgautis tiesiog besąlygiškai palaikančiųjų parama. Tačiau norint telkti visuomenę, perspektyvu yra tik išsklaidyti įtarimus ir tą daryti ne kalbomis apie savo praeitį, o konkrečia pozicija Lietuvai (ir Rusijai) aktualiais mūsų laisvės klausimais. Lietuvos labui belieka palinkėti LRT aptariamiems maršo organizatoriams išminties, šias neatidėliotinas problemas sprendžiant taip pat gerai, kaip kad išsprendė organizacinius maršo klausimus.



Susiję

Vytautas Radžvilas 4769313179504976600

Rašyti komentarą

30 komentarų

Unknown rašė...

LRT ne tiek puolė, kiek užslėptai reklamavo. Ypač, šeštadienį...Tik vėliau amtelėjo kokie yra šeimos gynėjai Glazkovas ir Ko

Jotvingis rašė...

Apie vaivorykštinius: kadangi jie skelbiasi esą kitokie, tai tada jiems ir įstatymai kitokie.

x rašė...

Be reikalo Radžvilas juos gina. Akivaizdu, kad jokios Sąjūdžio dvasios ten nebuvo, vilniečių nebuvo, o jei ir buvo tai išimtinai rusai. Ir šiaip visokie užmiršti garliavos aktyvistai ir antivakseriai alkoholio paženklintais veidais, plius Gražulis su Puidoku. Manau tiems kas Seime ruošiasi balsuoti už partnerystės įstatymą šita kompromituojanti akcija tikrai patiko.

Unknown rašė...

VIENYBĖS BURTAŽODIS. GAL GERIAU TELKIMĖS?

Kęstutis K.Urba

Gausus lietuviškas folkloras su pasakomis, burtažodžiais, užkeikimais rodo, kad visada tam būdavo suteikiamas išskirtinis dėmesys. Ne išimtis ir šios dienos, kai iš visų pusių, žydint nacionalinio himno paskutiniams žodžiams, girdime - VIENYKIMĖS. Prieš gėjus, už socdemus, dėl mergaitės, ir dar ką tik nori. Svarbiausia - paimti valdžią, o po to, kad ir tvanas. Vienybės obalsis iškeltas V.Kudirkos buvo itin aktualus išsivadavimui iš svetimų priespaudų, kaip, netgi, karinis signalas. Iš ties, carinės Rusijos pančių nusimetimui buvo reikalinga visų vieninga pastanga. Panašiai, kaip ir po septynių dešimčių metų Baltijos kelyje.
Šiuo metu šis vienybės obalsio burtažodis, drauge su ’kelkitės’ ar ’tauta bunda’ turi savyje tą blogį, kad, tai yra abstraktoka egzaltuota banalybė, kuri nepasako - o kas toliau? Todėl, gerokai taiklesnis raktažodis yra ’telkimės’, nes talka, tai ir konkretus darbas, apjungiant pajėgumus. Sakykime, kad miniai pavyks į naują Seimą prastumti keletą ar net daugumą vieno sujudimo GĖJAI PUOLA politikierių - kalbančių galvų. Panaikins Stambulo konvencijos ratifikavimą, partnerystės įstatymą. O kas toliau? Kaip buvo 7 tūkst. vyrų smurto atvejų prieš moteris, ir 2 tūkst. atvirkščiai, taip ir liks. Ir skyrybų banga nuo kurios labiausiai kenčia vaikai, niekur nesidės. Toliau bus sulipdytas reikalingas ritualinis lozunginis popierius PROGRAMA, kurio niekas neskaito, naujieji gelbėtojai, atsiprašant, sutūps ant tų pačių Seimo laktų ir puls vieningai kilnoti rankas, aptarnaudami tą beprotišką biurokratų įsuktą įstatympataisdavystėskonvejeriį bei rietis - ”dirbti”, nes daugiau nieko nemoka ir nesugeba. Ir negali sugebėti, nes nemenka dalis Lietuvos problemų dėl savo sudėtingumo reikalauja akademinių institutų įdirbio,skaičiuojant įvairius pagrindinių valstybės rodiklių raidos scenarijus, o ne aikščių politikavimo.
Keista, kad valdantieji, nesusivokia Stambulo konvencijos vertime genderį - neaiškiausią skandalingą darinį ’socialinę lytį’ pakeisti į esmę atspindinčią ’socialinę lyties elgseną’. Kam reikia stumti kiršinantį tautą Partnerystės įstatymą, kai galima priimti Materialinių įsipareigojimų gyventi kartu įstatymą, kad nekiltų, kaip aiškina partnerystės įstatymo autoriai, neaiškumų dėl turto dalybų išsiskyrus gyvenimo keliams. Elementarūs sprendiniai momentaliai nuimantys įtampas visuomenėje, ją kreipiantis produktyviai veiklai, žlugdantys kremliaus kėslus, o elitą - efektyviai veikti prieš kilusias esmines valstybės problemas ir iššūkius. Tačiau, matyt, tai prieštarauja kremliaus polit-technologų scenarijams, tad, TELKIMĖS broliai ir sesės juodam darbui bei kovai! Mąstykime bei susivokime.

Anonimiškas rašė...

ir kas iš tų maršų, praėjo kelios dienos ir seimo kiauliasnukiai į KT visokius mizarus stato su aiškia vaivorykštine darbotvarke. dėję jie ant mūsų. nusivylęs.

Jotvingis rašė...

Turėkite kantrybės - lašas po lašo ir akmenį pratašo. Jūsų žiniai - LeFigaro netgi pateikė savo skaitytojams informaciją apie Šeimų Maršą Lietuvoje. Prancūzai ir gyvenantys Prancūzijoje tą straipsnį komentuoja įdomiai. Teko girdėti, kad Europoje ir dar kai kas skubiai susigriebė - universitetuose gerokai pristabdė genderistinės ideologijos grūdimą.

Jotvingis rašė...

Tau pasiskaitymui: ,,„Echo Wielkiego Marszu Obrony Rodziny z Polski doszło na Litwę”, rasi čia: https://wilno.tvp.pl/53850238/echo-wielkiego-marszu-obrony-rodziny-z-polski-doszlo-na-litwe

Jotvingis rašė...

Lenkai rašo nemažai: Litwa: Odbyła się kilkutysięczna akcja w obronie tradycyjnego modelu rodziny'', detaliau - čia: https://www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/litwa-odbyla-sie-kilkutysieczna-akcja-w-obronie-tradycyjnego-modelu-rodziny,469302.html

Jotvingis rašė...

"Marsch für die Familie" in Litauen'', https://www.eurotopics.net/de/261347/marsch-fuer-die-familie-in-litauen

,,Tausende Litauer protestieren gegen die Gleichstellung Homosexueller'', https://baltische-rundschau.eu/lithuania-grossen-marsch-zur-verteidigung-der-familie/

Jotvingis rašė...

,,En Lituanie, les unions civiles de même sexe engendrent des manifestations'', https://www.huffingtonpost.fr/entry/en-lituanie-les-unions-civiles-de-meme-sexe-engendrent-des-manifestations_fr_60a052a6e4b014bd0cac8951

Pikc Kažinkavičius rašė...

Jotvingi, negaiškite tam ypatai laiko - neverta. ;)

x rašė...

Na, pažiūrėjau ką tas sulenkėjusio mento mums įpirštas svetimos valstybės polonizacijos ruporas "TVP Wilno" priskiedė. Nieko netikėto. Suprantama, kad koloradamas tokie maršai labai naudingi, jūs čia riekitės dėl gėjų subinių, o mes patyliukais lenkinsim Vilniją, kol sava ministrė dar poste.
Šiaip ten atmetus putinoidus tie patys sysaliniai nuo Venckienės tvoros, kur mergaitę nuo mamos "gelbėjo", dabar šeimas "gelbės"; aišku iškart prisiplakė užribio populistai užuodę lovį. Dvigubio žmogžudžio kelias baigės teismuose, sukergs dabar kokį naują pvz. "šeimų kelią" loviui-2024.

Anonimiškas rašė...

aciu Jotvingiui uz info apie publikacijas uzsienyje. Pasiskaiciau Le Figaro, ypatingai komentarus. Kai uzsienio spauda raso apie Lietuva, visokie lrt daznai apie tai pranesa. Tik ne si karta, nes straipsnis yra daugmaz objektyvus, o komentarai tai net kai kuriuos prancuzus stebina, gal jau jie atrprate matyti viesa diskusija apie tai

x rašė...

Turbūt klaida įsivėlė. Pasiskaitė Le Expertai.eu ir Le Sputnik.

Jotvingis rašė...

,,Des milliers de Lituaniens protestent contre les unions civiles de même sexe''

https://www.lefigaro.fr/international/des-milliers-de-lituaniens-protestent-contre-les-unions-civiles-de-meme-sexe-20210515?fbclid=IwAR3IB1guwcahvWkNuxYTZBbT140V7VEOPhlkf16ny021n5eBCNBzmsFKJyY

Jotvingis rašė...

Nėr už ką. Įvedus renginio pavadinimą angliškai, neduoda jokių nuorodų, o kad anglakalbė media apie bus parašiusi, net neabejoju.
Aišku, Lietuvos Google skyriaus tijūnai jau bus užblokavę šio renginio paiešką anglų kalba. Ne bėda, paprašysiu savo daugų užsienyje, kad paieškotų kitose Google zonose. Jei ką ras, įkelsiu nuorodą.

Jotvingis rašė...

-> Pikc 2021-05-19 02:51

Jo, aš irgi galvoju, kad jau pakaks su juo terliotis.

Jotvingis rašė...

A propos: užsienio media gali parašyti ir tai, kad eLeRTė - Lietuvos valstybinis oficiozas - apie Šeimų Maršą neparašė anei žodžio, ir užsienio mediai tai tikrai pasirodys įtartina, jie pradės domėtis - kodėl taip atsitiko, o tai vanduo ant Šeimų Maršo malūno, ir dar koks. lenkai tai 100% žino, kas čia darosi, o kiti irgi per laiką atsirinks, kas yra kas Lietuvoje - tai aišku iš komentarų Le Figaro.

Anonimiškas rašė...

yks siusk tuos pano Tomaszewskio padlaizius n@ui, p feikai ten o ne patriotai.

Anonimiškas rašė...

Sveikinu ! Amerikoj ėmė veikti perauklėjimo stovyklos
Kaip tai daroma:
Mokymai apie baltųjų privilegijas Disnėjaus studijoje; FTB, žinybų ir ministerijų darbuotojų apdorojimas; nurodymai deginti knygas ir visiško gyventojų paklusnumo ugdymas.

leonweinstein.blog/2021/05/08/688/

Anonimiškas rašė...

VATA yra VATA, galvoju kas jus labiau vienija, ar nacistinė idiologija ar komunistinė, nes derate prie abiejų. Radžvilas dirba universitete, gyvena iš mokesčių mokėtojų pinigų ir čiulpia finansavimą, bet jau erelis loja ir loja. Na, ko siekiate? karo? ir kas tada? kas bus? pirmas pyzdinsi į vakarus? ar begiosi ir iš rusių vaikus trauksi ir šaudysi gatvėje?

Anonimiškas rašė...

Susireikšminę klaunai užsienį sudomint galėjo nebent tuo kad 10k urvinių be kaukių aprkretinėjo vieni kitus ir liko nenubausti.

Stinger rašė...

-> Anonimiškui 2021-05-19 17:40

Tu su savo xujumi apie lenkus atsargiau, vyriuk, isikalk į galvą, kad jie Lietuvoje jaučiasi neblogai, be to, mūsų sąjungininkai ir svarbiausi kariniai partneriai, todėl sverk žodžius

Anonimiškas rašė...

nu ka sakiau kad komentuotojai cia tai kolorado Tomaszewskio penkta kolona, gal dar kartu su panu koloradkes uzsidejo ir geliu osvoboditeliams padejo.

Anonimiškas rašė...

Nevyniokim žodžių į vatą. Mitingo dalyviai, kalbėtojai ir net tas svečias yra Putino gerbėjai. Kaip ir tas nabagas su plakatu kur reikalavo Sputnik V.

Anonimiškas rašė...

Gražulis jau vienoje frakcijoje su Tomaševskio koloradais ir sovietiniais bebrais, vienžo išvadikas ir parsidavėlis po patrioto kailiu.

Jotvingis rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Jotvingis rašė...

Pagaliau ir straipsnis anglų kalba JAV ir Kanadoje: ,,Tens of thousands march in Lithuania to defend marriage, traditional family values''
https://www.lifesitenews.com/news/tens-of-thousands-march-in-lithuania-to-defend-marriage-traditional-family-values?fbclid=IwAR2mptl7ZjF-B6ro-v9XDcggAvsMZMmGpp4SknYPF7pZ_3sv-piL6Y8MqOU

Jotvingis rašė...

Dar vienas: ,,Thousands Protest Same-sex Civil Unions In Lithuania''
https://www.barrons.com/news/thousands-protest-same-sex-civil-unions-in-lithuania-01621110313

O čia - netgi iš Filipinų!! - Manila Standard: ,,Thousands protest same-sex civil unions in Lithuania''
https://manilastandard.net/mobile/article/354594

Pikc Kažinkavičius rašė...

Jotvingi, tokiomis temomis info ieškant gūglę naudoti tikrai neverta. Yra ir kitų, neideologizuotų paieškos programų - pvz. Duck Duck Go. Štai: https://www.lifesitenews.com/news/tens-of-thousands-march-in-lithuania-to-defend-marriage-traditional-family-values,

item