Nacionalinis susivienijimas: lietuviai nežino, kas juos valdo

Politinė partija Nacionalinis susivienijimas priėmė pareiškimą „Dėl visų žinomų su KGB ir kitomis represinėmis SSSR struktūromis bendradarbi...

Politinė partija Nacionalinis susivienijimas priėmė pareiškimą „Dėl visų žinomų su KGB ir kitomis represinėmis SSSR struktūromis bendradarbiavusių asmenų tapatybės paviešinimo“. 


Savo pareiškime Nacionalinis susivienijimas konstatuoja, kad neįvykusi liustracija ir SSRS represinių struktūrų bendradarbių įslaptinimas yra neteisingas, neteisėtas, teisiškai nekvalifikuotas ir yra viena iš svarbiausių priežasčių, atvedusių valstybę ir visuomenę į tarpusavio nepasitikėjimo, socialinės atskirties ir susipriešinimo krizę, keliančią pavojų valstybės ateičiai. 


Anot Nacionalinio susivienijimo, naujoji  politinė klasė, žiniasklaidos ir verslo interesų grupės sukūrė uždarą politinę sistemą, kurios tikslas  bet kokia kaina išsaugoti susikurtą padėtį. Valstybės išgrobstymo procese senoji nomenklatūra ir buvę represinių SSRS struktūrų bendradarbiai įgijo ekonominę galią ir užėmė reikšmingas pozicijas atkurtoje valstybėje. 


Tik 1999 metais, kai visuomenės turtas ir politinės įtakos buvo galutinai pasidalintos, buvo priimtas įstatymas dėl asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS tarnybomis, prisipažinimo ir įskaitos. 2015 m. birželio 30 d. Seimo priimtu įstatymu SSRS specialiųjų tarnybų bendradarbiai įslaptinami dar 75 metams, prisidengiant tariamais įsipareigojimais prisipažinusiems kolaborantams, nors tokių pažadų demokratiškai išrinktų valstybės institucijų vardu jiems niekada nebuvo duota.


Pasak Nacionalinio susivienijimo, lietuviai vis dar nežino, kas juos valdo. “Visų su represinėmis struktūromis bendradarbiavusiųjų tapatybės išviešinimas – ne tik istorinio teisingumo atstatymo ir pareigos okupacinio režimo aukoms klausimas, bet ir korupcinių klanų, kuriuose žymų vaidmenį ir įtaką turi buvę kolaborantai ir jų neteisėtai įgytas valstybės turtas, likvidavimas – Lietuvos valstybės išlikimo ir ateities klausimas“, – teigia Nacionalinio susivienijimo pirmininkas, politikos filosofas  prof. Vytautas Radžvilas.


Nacionalinis susivienijimas savo pareiškime kviečia visas pažangias šalies visuomenės jėgas, politines partijas, pilietines organizacijas, piliečius ir jų sambūrius įsitraukti į Nacionalinio susivienijimo skelbiamą tęstinę politinę akciją dėl KGB bendradarbių išslaptinimo ir bendromis pastangomis pasiekti, kad istorinis teisingumas būtų atkurtas, visi valstybei žinomi represinių struktūrų slaptieji bendradarbiai  paskelbti ir prasidėtų valstybės apsivalymas.

Susiję

Istorijos politika 814199020591196578
item