Nacionalinio susivienijimo pareiškimas Dėl su KGB ir kitomis represinėmis SSSR struktūromis bendradarbiavusių paviešinimo

Politinės partijos Nacionalinis susivienijimas PAREIŠKIMAS Dėl visų žinomų su KGB ir kitomis represinėmis SSSR struktūromis bendradarbiavusi...

Politinės partijos Nacionalinis susivienijimas


PAREIŠKIMAS


Dėl visų žinomų su KGB ir kitomis represinėmis SSSR struktūromis bendradarbiavusių asmenų tapatybės paviešinimo


Nacionalinis susivienijimas konstatuoja, kad neįvykusi liustracija ir SSSR represinių struktūrų bendradarbių įslaptinimas yra neteisingas, neteisėtas ir yra viena iš svarbiausių priežasčių, atvedusių valstybę ir visuomenę į tarpusavio nepasitikėjimo, socialinės atskirties ir susipriešinimo krizę, keliančią pavojų valstybės ateičiai.


Atkūrus Nepriklausomybę būtina esminei permainai elitų kaita neįvyko. Privatizacija, vykdyta taip pat aktyviai dalyvaujant ir nusikalstamoms struktūroms, sudarė sąlygas legalizuoti kompartijos, komjaunimo, KGB turtą ir slaptas lėšas. Valstybinių įmonių turtas buvo pasidalintas, įkeistas ir pradangintas po bankų bankrotų, dauguma didžiųjų infrastruktūros bendrovių buvo privatizuotos pusvelčiui. 


Naujoji  politinė klasė, žiniasklaidos ir verslo interesų grupės sukūrė uždarą politinę sistemą, kurios tikslas  bet kokia kaina išsaugoti susikurtą padėtį. Valdžią paeiliui dalinasi elitų karuose susiformavusios ir partijomis pasivadinusios politinės grupuotės, kurios neturi jokios visuomenės saviorganizacijos iš apačios istorijos ir jokio ryšio su realiu žmonių gyvenimu.


Šiame valstybės išgrobstymo procese senoji nomenklatūros gvardija ir buvę represinių SSSR struktūrų bendradarbiai sėkmingai dalyvavo ir užėmė reikšmingas pozicijas atkurtoje valstybėje. Tik 1999 metais, kada visuomenės turtas ir politinės įtakos buvo galutinai pasidalintos, buvo priimtas įstatymas dėl asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSSR tarnybomis, prisipažinimo ir įskaitos.


2015 m. birželio 30 d. Seimas šį įstatymą pakeitė, nustatydamas, kad duomenys apie užregistruotus ir prisipažinusius SSSR specialiųjų tarnybų bendradarbius įslaptinami dar 75 metams. Tuo nutarta istorinę tiesą toliau slėpti, prisidengiant tariamais įsipareigojimais prisipažinusiems kolaborantams, nors tokių pažadų demokratiškai išrinktų valstybės institucijų vardu jiems niekada nebuvo duota.
Tai ne tik pažeidžia prigimtinę ir įstatyminę okupacinio režimo aukų teisę sužinoti tiesą apie savo skundikus ir budelius, bet ir padaro ją praktiškai neįmanomą, nes prisipažinusiųjų kolaborantų įslaptinimas viršija ne tik nuo represijų nukentėjusiųjų, bet net ir jų palikuonių gyvenimo trukmę.


Toks sprendimas teisinamas ne tik nesamais pažadais kolaborantams, bet ir galima įtampa ir neramumais visuomenėje, nors kitose buvusiose socialistinio lagerio šalyse tai buvo padaryta ir nieko panašaus neįvyko. Priešingai – įtampa visuomenėse, paskelbus slapta bendradarbiavusius su okupaciniais režimais, sumažėjo.


Paskutinis argumentas, kurį pateikia kolaborantų amžinojo įslaptinimo autoriai - kad tuo eliminuojama prisipažinusiųjų slaptųjų SSSR tarnybų bendradarbių išorinio šantažo galimybė. Nors kiekvienam suprantama, kad šie asmenys yra žinomi ir valstybės saugumo struktūrų stebimi, todėl tokia galimybė praktiškai yra lygi nuliui. 


Priešingai, nutylima visiškai reali vidinio šantažo galimybė iš tokių asmenų bendradarbiavimo faktą žinančių valstybės struktūrų ir informaciją turinčių įtakingų asmenų pusės. Tai, kad tai ne tik galimybė, bet ir faktinė šalies politinio gyvenimo realybė, gerai parodo keisti teisėsaugos ir kitų valstybės institucijų sprendimai, neproporcingas ir neteisėtas teisėsaugos vaidmuo politiniuose žaidimuose, jokiais kitais argumentais nepaaiškinamas kai kurių politinių jėgų ir asmenybių teisinis neliečiamumas ir jų praeities dangstymas.


Mes dar vis nežinome, kas mus valdo. Visų su represinėmis struktūromis bendradarbiavusiųjų tapatybės išviešinimas – ne tik istorinio teisingumo atstatymo ir pareigos okupacinio režimo aukoms klausimas. Valstybę apraizgiusių  korupcinių klanų, kuriuose žymų vaidmenį ir įtaką turi buvę kolaborantai ir jų neteisėtai įgytas valstybės turtas, likvidavimas - valstybės išlikimo ir Lietuvos ateities klausimas. Be to mūsų valstybė neatgims.


Nacionalinis susivienijimas kviečia visas pažangias šalies visuomenės jėgas, politines partijas, pilietines organizacijas, piliečius ir jų sambūrius vieningai pradėti tęstinę politinę akciją ir bendromis pastangomis pasiekti, kad istorinis teisingumas būtų atstatytas, visi valstybei žinomi represinių struktūrų slaptieji bendradarbiai  paskelbti ir prasidėtų valstybės apsivalymas.

Nacionalinio susivienijimo valdyba

Susiję

Įžvalgos 7627210911034809732
item