Rimantas Dagys Seime buria frakciją iš visų pažiūrų atstovų

Neseniai įkurtos „Krikščionių sąjungos“ pirmininkas Rimantas Jonas Dagys aktyviai dirba, mėgindamas Seime sukurti savo partijos frakciją....

Neseniai įkurtos „Krikščionių sąjungos“ pirmininkas Rimantas Jonas Dagys aktyviai dirba, mėgindamas Seime sukurti savo partijos frakciją. Kaip vakar paskelbė LRT naujienų portalas, R. Dagio iniciatyva į frakciją kviečiami šeši mišriai Seimo narių grupei priklausantys parlamentarai. 

Kaip matyti LRT gautame parlamentarų susirašinėjime, Tarp R. Dagio laiško gavėjų yra buvęs socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, „tvarkietis“ Kęstutis Bartkevičius, buvęs „tvarkiečių“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis, du buvę „valstiečiai“ Vytautas Bakas ir Virginijus Poderys, abu išsiskyrę frakcijoje liberaliomis pažiūromis, ir R. Dagio pavaduotojas „Krikščionių sąjungoje“, Eurofederalistų sąjungos narys Egidijus Vareikis. 

Nors itin įvairių pažiūrų ir partinių priklausomybių kompanija atrodo neturinti jokios bendros vienijančios pasaulėžiūros ir surinkta siekiant prieš rinkimus gauti partijai valstybės dotaciją, paties frakciją buriančio R. Dagio teigimu, tikslas yra visai ne dotacija.

„Tiesa pasakius, nesu iki galo įsitikinęs, kad taip yra (kad pretenduotų į dotaciją – LRT.lt), nes įstatymas gana miglotas, bet tokia galimybė gal ir yra. Tikslas yra kitas, tai yra komandos telkimas. O kaip bus su finansavimu, pamatysime. Vyriausioji rinkimų komisija tai sprendžia. Pagrindinis tikslas yra suburti komandą“, – portalui lrt.lt komentavo R. J. Dagys.

Dalis susirašinėjime dėl frakcijos steigimo dalyvavusių Seimo narių, kalbinami LRT atsiribojo nuo šio projekto, kiti savo dalyvavimo nepaneigė. 

„Tikiuosi, kad pamatę Dagio „krikščioniškos“ frakcijos pavardes visi, kas iki šiol nesuprato, kodėl nesusivienijame, galutinai supras, kodėl vienybė neįmanoma. Buriamos frakcijos pavardės puikiausiai iliustruoja tą problemą, dėl kurios negalėjome imtis bendro darbo su Rimantu Dagiu. Akivaizdu, kad jis vadovaujasi nuostata, jog galima eiti su bet kuo, kas tik padidintų resursus ar populiarumą, taigi ir šansus rinkimuose. Ir dabar jis drąsiai renka socialistus, komunistus, kosmopolitus ir liberalus į vieną darinį. Kad taip pats tampa mažuma savo partijoje ir net laimėjęs negalėtų pasiekti jokių reikšmingų pokyčių, jam visiškai antraeilis dalykas. Tą matėme istorijoje su Pranckiečiu, tą matėme konformistiniame balsavime dėl 3 proc. Seimo rinkimų kartelės, kai buvo bandoma įtikti Prezidentūrai. Dabar ši problema atsiskleidė visu gražumu. Nesvarbu, ar pavyks tokią frakciją sukurti. Pats bandymas tą daryti rodo jokių raudonų linijų nebuvimą. Šios naujienos fone itin ironiškai atrodo pretenzija būti „krikščioniška partija“. Atsižvelgiant į galimos frakcijos narių ir jau anksčiau žinomas partijos tarybos narių pavardes tikslingiau būtų kalbėti apie „krikščioniškos socialdemokratijos“ ar tiesiog „socialdemokratijos 2020“ kūrimą“, - situaciją komentavo Nacionalinio susivienijimo pirmininkas prof. Vytautas Radžvilas.

Anksčiau Rimantas Dagys viešai skelbė, jog prie jo prisijungti svarsto ir Seimo Pirmininkas agronomas Viktoras Pranckietis. Nepaisant V. Pranckiečio viešai išreikštos paramos Stambulo konvencijai, abortams, vaikų atiminėjimą įteisinusiai reformai, vienalytėms partnerystėms, lenkiškiems paso įrašams vietoje lietuviškų, 1941 m. sukilėlių pasmerkimui ir įvairioms kitoms liberalioms nuostatoms, paties R. Dagio teigimu, V. Pranckietis yra „labai artimas mūsų pažiūroms“. Pats Seimo Pirmininkas nuo R. Dagio siūlymų atsiribojo, teigdamas, kad jam taip ir nebuvo pristatyta partijos programa ir galimas jos radikalumas. 


Susiję

Rimantas Jonas Dagys 4920145076005266314
item