Kun. Ričardas Doveika. Knyga už, o ne prieš

Kunigo Ričardo Doveikos atsiliepimas apie politologo Vytauto Sinicos knygą „Ar mums dar reikalinga Lietuvos valstybė?“ (2019). Knygą gali...

Kunigo Ričardo Doveikos atsiliepimas apie politologo Vytauto Sinicos knygą „Ar mums dar reikalinga Lietuvos valstybė?“ (2019). Knygą galite įsigyti šalies knygynuose, o pigiausiai - knygos pristatyme lapkričio 25 dieną 18 valandą Lietuvos mokslų akademijoje (Gedimino pr. 3, Vilniuje). 

Su vidiniu džiaugsmu ir žavesiu keliavau šioje rinktinėje diskutuojamų temų takais. Drąsus, ryžtingas, išmąstytas ir iš vidaus paliudytas žvilgsnis į šiandienos tikrovės būtį. Į patį žmogų, Valstybę, Tautą ir krikščioniškąjį tikėjimą. 

Būtent asmuo ir vertybės yra Vytauto žvilgsnyje, mąstyme ir širdyje. Ieškojimas ne vien individo vietos pasaulio ar Europos kontekste, bet siekimas sąmoningo ir atsakingo, laisvo asmens buvimo šiame pasaulyje. Gebančio prisiimti atsakomybę, turinčio nuomonę, asmeniškai save dovanojančio bendrojo gėrio kūrimui. Tai knyga už, o ne prieš

Tekstų gelme siekiama užkalbinti žmogaus vidinį pasaulį, pažadinti jo egzistencines gyvasties sijas, padrąsinti kvėpuoti pilna krūtine. O svarbiausia – asmeniškai mąstyti. Nebūti mase, o išlikti asmenybe; neparsiduoti už šiandienos patogumą, bet išlaikyti savasties veidą ir gyvenimo stilių bei kryptį. 

Autoriaus tekstų rinktinė atskleidžia ir leidžia pažinti asmens vidinę sąrangą, kuri remiasi į aiškų, suformuotą ir išugdytą krikščionišką vertybinį stuburą. Nepriklausomos Lietuvos patrioto, piliečio, kataliko ir visa savo esybe už pilnavertį žmogų, neperrašinėjamos istorijos, nemenkinančios praeities tikrovės, vertinančios savo didvyrius ir patriotus esantis autorius paliudija, kad mūsų Tauta, Valstybė geba brandinti ir formuoti atsakingus, savo kraštą mylinčius ir istoriją gerbiančius žmones. Esančius, o ne prisitaikiusius, tvirtus, o ne gyvenančius kaip nors, gebančius atstovėti save ir kitą, o ne plaukiančius pasroviui pilkos masės drumzlynuose.

Knygos puslapiai nesunkiai atras daugybę bendraminčių, kurie kviečia  prie pokalbių stalo apie save, Valstybę, tautiškumą, tikėjimą ir šiandienos keliamus iššūkius. Yra temų, minčių, su kuriomis galima nesutikti, turėti ar likti prie savo nuomonės ir įsitikinimų. Tad ir aš drąsiai diskutuočiau daugelio Autoriaus paliestų temų atskleistomis įžvalgomis. Drįsčiau nesutikti ir turėti savo pozicija. Bet būtent tai mus visus ir praturtina. 

Džiugu, kad knyga kviečia į sąmoningą ir atsakingą dialogą, kuris kyla iš krikščioniškos formacijos gelmės: tas, kuris tiki Dievą, nepastums jokio žmogaus, ir tas, kuris kalbasi su Dievu – susikalbės su kiekvienu žmogumi. Kalbėtis, diskutuoti, gilintis, mąstyti ir asmeniškai apsispręsti yra būtinybė norint išlikti asmenybe – laisva, unikalia, vertybine. 

O svarbiausia žinia, kad krikščioniškos kultūros puoselėjimas, vertybių ugdymas, jaunimo atsakinga vertybinė formacija niekada nėra Valstybės stūmimas į atsilikimą. 


Susiję

Vytautas Sinica 8580177206759178350

Rašyti komentarą

8 komentarai

Anonimiškas rašė...

Va tau ir Doveika. Šaunuolis, gerai parašė.

Pikc Kažinkavičius rašė...

"tas, kuris kalbasi su Dievu – susikalbės su kiekvienu žmogumi" - ar tikrai? Sėkmės bandant susikalbėti su, pvz., neomarksistais. ;)
O knygą nusipirksiu ir įvertinsiu.

nemo rašė...

Man visą laiką patinka Sinicos žiūros plotis, argumentų, akcentų, veiksnių apžvalga. Gali nesutikti, tačiau malonu skaityti, stimuliuoja. Tikiuosi, kad šitą išlaikys.

Manau, kad savo gyvenime jis liks skolingas Radžvilui ta prasme, kad neabejotinai jų bendras darbas jį augina ir brandina. Tikiuosi, kad ir Radžvilas turi pakankamai senelio brandos ir nesiekia jo padaryti savo kopija, savo imitacija, bet padeda išskleisti jo talentus.

Kalbant apie krikščionišką požiūrį, tai džiugu, kad ProPatrijoje sumažėjo lefebristų straipsnių, kurie labai selektyviai, labai radikaliai ir labai kraštutiniškai interpretuoja tikrovę. Ir kaip būdinga kiekvienai radikaliai minčiai, save pristato vienintele, o kitus nukrypėliais. Jų požiūrio aiškumas ir kategoriškumas gali būti žavingas, tačiau geriau pažįstantys Bažnyčios istoriją ir dabartį netrunka susivokti, kad tai skirtingi dalykai nuo evangelinio uolumo ar evangelinio radikalumo. Jei Sinica toliau redaguoja ProPatria portalą ir sprendžią kurie straipsniai verti perpublikavimo, tai, regisi, plečia akiratį ir šiais klausimais.

Anonimiškas rašė...

Sinica yra intelektualus, sveikai mąstantis ir nepaveiktas jokios, ale absoliučiai jokios konjunktūros. Dažnam iki jo kaip iki Visatos krašto. Būtų daugiau tokių sinicų, gal ir mes regėtume šviesą tunelio gale. Dabar nebent po mirties.

Anonimiškas rašė...

Nesupratau šito straipsnio - čia kunigo knygos turinys, ar autorės mintys APIE kun. knygą?

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Kunigo Ričardo Doveikos atsiliepimas apie politologo Vytauto Sinicos knygą „Ar mums dar reikalinga Lietuvos valstybė?“ (2019)." ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Marcus & Millichap rašė...

Labas mano drauge.
Ar jums nuolat trūksta grynųjų pinigų, nes jūsų bankas ar kitos finansinės institucijos atsisakė paskolos dėl nepakankamo užstato, skolos ir pajamų santykio, žemo kredito reitingo, aukštų palūkanų normos ar kitų priežasčių?

Pavargote nuo dabartinės savo finansinės padėties? Ar jums reikia padidinti savo finansus? Pavargote mokėti daugiau nei turėtumėte už aukštų palūkanų paskolą? Jūs nusipelnėte geresnio sprendimo.

„Pinnacle“ finansinei grupei čia suteikiama kredito linija, kuri gali padėti siekti bendrų finansinių tikslų.

Su „Pinnacle Financial Group“ galite gauti paskolą tik su 3 procentų palūkanų norma.
Galite pasiskolinti iki 10 mln.
Galite gauti pasirinktą paskolą akimirksniu.
Grąžinti galite pasirinkti nuo 1 iki 30 metų.
Jūs galite gauti paskolą bet kur ir bet kada, kai jums patogu namuose.

Mes teikiame visų rūšių paskolų paslaugas, esame greiti, patikimi, patikimi ir lengvai patvirtinami per 24 valandas.

Kreipkitės dėl paskolos šiandien, susisiekite su mumis šiuo el. Pašto adresu ir sužinokite daugiau apie mūsų paskolos pasiūlymą:
El. Paštas: ([email protected])

Pagarbiai
Marcusas ir Millichapas
„Pinnacle Financial Group“ generalinis direktorius.

item