Vilniuje vyks A. Damušio politinių studijų dienos

Birželio 14–15 d. vyks svarbiausias metinis Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro ...

Birželio 14–15 d. vyks svarbiausias metinis Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro renginys – Adolfo Damušio politinių studijų dienų konferencija. Renginys organizuojamas jau trečius metus iš eilės. Šių metų konferencijos tema – „Europos sąžinė ir totalitarizmas: Lietuvos visuomenės istorinė patirtis XX a.“

Šiemet sukanka dešimt metų, kai priimta rezoliucija „Europos sąžinė ir totalitarizmas“, kuria raginama „parengti Europos atminimo ir sąžinės programą, pagal kurią būtų teikiama parama nacionalinių mokslinių tyrimų institutų, kurie specializuojasi totalitarizmo istorijos srityje, tinklų kūrimui ir bendradarbiavimui ir būtų sukurtas visos Europos dokumentacijos centras memorialas visų totalitarinių režimų aukoms atminti“.

XX amžius Lietuvai ir jos žmonėms buvo ne vien tautinio atgimimo, lietuviškos tapatybės susidarymo, bet ir dramatiškų išbandymų bei tragiškų netekčių šimtmetis, praradus valstybės nepriklausomybę ir patyrus sunkias sovietų (1940–1941), nacių (1941–1944) ir dar kartą sovietų (1945–1990) okupacijas.

Šiemet sukanka 80 metų nuo 1939 m. rugpjūčio 23 d. pasirašytos Molotovo–Ribentropo sutarties, pakeitusios Rytų Europos valstybių ir tautų likimą; 70 metų – nuo 1949 m. vasario 16 d. Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio deklaracijos, 1949 m. Vakaruose priimtos Lietuvių chartijos. Šiemet taip pat bus pažymima Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio 1989 m. vasario 16 d. deklaracijos ir Baltijos kelio 30 metų sukaktis.

Tai gairės, vertos apmąstymo ir gilesnio įprasminimo: su kokia patirtimi įžengėme į XXI amžių, ko esame išmokę iš istorijos, ką būtų pravartu ir naudinga iš šios patirties panaudoti, toliau kuriant ir tobulinant nepriklausomą Lietuvos valstybę XXI amžiuje? Šiuos ir panašius klausimus bus mėginama aptarti Adolfo Damušio politinių studijų dienomis.

Konferencijoje dalyvaus žinomi Lietuvos ir išeivijos mokslininkai, politologai, istorijos tyrinėtojai, kurių gretose – istorikai, filosofai, teisininkai, kultūros tyrinėtojai, žurnalistai: dr. Kristina Burinskaitė, dr. Kęstutis Skrupskelis, dr. Ramūnas Labanauskas, dr. Valdas Rakutis, dr. Sigutė Radzevičienė, dr. Milda Janiūnaitė, dr. Aistė Petrauskienė, dr. Alfonsas Vaišvila, dr. Arūnas Bubnys, dr. Bronius Makauskas, Vytautas V. Landsbergis, Valdas Vasiliauskas ir Vidmantas Valiušaitis.

Daugiau informacijos konferencijos programoje.

Trumpai apie renginį:

Data ir laikas: birželio 14 d. 14.00–19.30 val.; birželio 15 d. 9.30–19.00 val.
Vieta: Valstybingumo erdvė, II a.
Organizatorius: Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centras
Partneriai ir rėmėjai: leidykla „Briedis“, Kazickų šeimos fondas
Daugiau informacijos: socialiniame tinkle „Facebook

Susiję

Įvykiai 3117652233596024909
item