Amazonijos sinode – celibato būtinumo kunigams klausimas

Pirmadienį Šventojo Sosto spaudos salėje buvo pristatytas šių metų spalį Vatikane vyksiančio Bažnyčios misijai Amazonijos regione skirto ...

Pirmadienį Šventojo Sosto spaudos salėje buvo pristatytas šių metų spalį Vatikane vyksiančio Bažnyčios misijai Amazonijos regione skirto Vyskupų sinodo Instrumentum laboris dokumentas. Jame tvirtinama reikiamybė apsvarstyti galimybę Kunigystės sakramentą teikti ir susituokusiems vyrams.

Kaip teigiama, dalis dokumento skirta Amazonijos regionui būdingų ekologinių, socialinių ir kultūrinių problemų aptarimui. Kita dalis skirta – sielovadai. 

Būtent sielovadinėje dalyje ir pristatoma reikiamybė peržiūrėti kai kuriuos kandidatų į kunigus parinkimo ir jų rengimo tarnystei kriterijus. Tokios reikiamybės priežastimi įvardijama kunigų trūkumo kai kuriuose Amazonijos regionuose problema. Be to, atkreipiamas dėmesys į kunigų kilmės reikšmę: teigiama, kad iš autochtonų kilę kandidatai į kunigus, geriau suprasdami vietinius papročius ir kultūrą, gali geriau atlikti tarnystę tarp savo gentainių.

Būsimos Sinodo asamblėjos dokumente tvirtinama, kad kunigų celibatas yra „brangi dovana“, tačiau siūloma pasvarstyti apie galimybę atokiose regiono vietose teikti Kunigystės sakramentą ir šeimas turintiems vyrams.  Kaip aiškinama, taip būtų užtikrintas Eucharistijos šventimas ir bendruomenės turėtų vadovus.

Parengta pagal vatican.va informaciją.

Susiję

Religija 4556018392772343077

Rašyti komentarą

37 komentarai

Anonimiškas rašė...

Celibatas prieštarauja žmogaus prigimčiai. Todėl pirmyn nuo Amazonės džiunglių link Lietuvos. Nereikės slapstytis tiems, jei kas tą daro.

Unknown rašė...

Nu pagaliau gal tapsim normalia bažnyčia, o tai nuo visų istorijų net bloga darosi

Pikc Kažinkavičius rašė...

Pala - bet o kaip tada su kunigo užgyvento turto klausimu? :)

Anonimiškas rašė...

Jei Amazonijoje, tada ir visur. Bo bus diskriminacija! O tada prasidės ir visa kita velniava, atsiprašau - chaosėlis: nesantuokiniai santykiai, gundymai :), skyrybos, antros vedybos, vaikučiai, palikimas ... ui, net baisu pagalvoti - visi pasaulietiniai "malonumai".

Anonimiškas rašė...

joo,seniai reikėjo.

Anonimiškas rašė...

1 Tim 6,10 Visų blogybių šaknis yra meilė pinigams. Kai kurie, jų geisdami, nuklydo nuo tikėjimo ir patys save drasko aibe skausmų. Mt 6,24 „Niekas negali tarnauti dviems šeimininkams: arba jis vieno nekęs, o kitą mylės, arba vienam bus atsidavęs, o kitą nieku vers. Negalite tarnauti Dievui ir Mamonai“ Ir čia prisiminiau Paulių Marcinkų. Kokie Vatikano turtai?

Anonimiškas rašė...

Kaip gali sveikas vyras be moters, o sveika moteris be vyro? Ką?

Anonimiškas rašė...

Homo lituanus runkelijus labai patinka kai viskas daroma slapciom. Pvz. kai islenda kokios kunigo moterys ar vaikai, ar kai kunigas iskrypelis. Tada kaimo pluginiai pasijunta baisiai aukstos morales.

Anonimiškas rašė...

Net keista, kiek čia komentuoti susirinko dvasinių primityvų

Anonimiškas rašė...

Neteko girdėti tokių istorijų Lietuvoje. Nebūkite karštyje be šiaudinės kepurės. Gerkite daug vandens. Apd 9,31 Tuo tarpu bažnyčios visoje Judėjoje, Galilėjoje ir Samarijoje džiaugėsi ramybe, statydinosi ir augo, gyvendamos su Viešpaties baime ir guodžiamos Šventosios Dvasios.

Anonimiškas rašė...

Apr 20,10 o jų suvedžiotojas velnias buvo įmestas į ugnies ir sieros ežerą, kur jau yra žvėris ir netikrasis pranašas. Jie bus kankinami dieną ir naktį per amžių amžius.

Unknown rašė...

Bravo, Pranciškus padarys bent vieną gerą darbą katalikų bažnyčioje. Apaštalas Paulius irgi sako: "Geriau tuoktis, negu degti". Ir juo labiau geriau tuoktis ir sukurti normalią šeimą, nei užsiimti netyrais santykiais vyrų su vyrais ar vyrų su mažais vaikais. Jei Bažnyčia neturi Šv. Dvasios pilnatvės, celibato uždavinys jai per sunkus ir neįveikiamas. Teima pavyzdį iš Ortodoksų Bažnyčios, kur galioja ir celibatas, ir vedusių dvasininkų tarnystė.

Dabar katalikų cypdavatkės pamėlynuos iš streso: vajergau, kunigėlis turės santykių! Nu kaip dabar bus?!

Anonimiškas rašė...

Neteko girdeti istoriju, kai Lietuvoje kunigai slaptas moteris turejo ar vaiku prisdare? Smagu gyventi burbule ir kvepuoti savo bezdalais.

Jokiu celibatu naikinimu rašė...

Glusas kaimo runkelis pries. Kuo daugiau visokiu draudimu, tuo runkeliui geriau.

Anonimiškas rašė...

1 Tes 5,18 Už viską dėkokite, nes tokia Dievo valia jums Kristuje Jėzuje.

Anonimiškas rašė...

vaikeli, sunki buvo tavo vaikystė, o gal esi nesėkmingai nukritęs nuo obels, tai pasekmės jau visam gyvenimui, melskis ir atgailauk

Unknown rašė...

Įstatymiškai galima sutvarkyti visus turtinius klausimus, atskirti kunigų turtą nuo bažnyčios turto. Kunigai gaus atlyginimus, gyvens savo nuosavuose namuose. Gali būti kaupiami fondai įvairiems poreikiams,galų gale valstybė iš pervestų bažnyčios mokesčių gali mokėti kunigams atlyginimus,kunigai įmokas sodrai ir kaupti pensijas.

Anonimiškas rašė...

Ir privalo būti kasos aparatai bažnyčiose, kunigai privalo mokėti PSD ir t.t.

Anonimiškas rašė...

Kiek gali rašyti apie save? Vėl pablogėjimas? Vajeatau, nelengva tikrai.

Anonimiškas rašė...

Pat 21,19 Geriau yra vienam gyventi dykumoje negu su pikta moterimi, mėgstančia barnius.

Anonimiškas rašė...

1 Kor 14,34-35 Jūsų moterys bažnyčiose tetyli, nes joms neleidžiama kalbėti, jos turi būti klusnios, kaip sako ir įstatymas. Ir jeigu jos nori ko nors išmokti, tepasiklausia namie savo vyro, nes moterims gėdinga bažnyčioje kalbėti.

Anonimiškas rašė...

Apropos, ar buvo Bažnyčios tarnų apklausa? Ką jie patys galvoja apie (ne)celibatą?

Anonimiškas rašė...

O jei nepadarys nei to vieno gero darbo?

unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

O ką Biblija sako apie homoseksualizmą? Ar Biblija dar galioja Lietuvoje?

Anonimiškas rašė...

"kunigėlis turės santykių!" - tai dabar jokių santykių neturi? Čia rimtai ar juokais?

supratingas rašė...

Cit.: "Celibatas prieštarauja žmogaus prigimčiai."

Kur prieštaravimas?

Unknown rašė...

Jei nepadarys nei to vieno gero darbo? Papildys tokių pat gretas.

O ar dabar kokių santykių turi, ką aš žinau? Sprendžiu pagal bendrą situaciją:). Bet tikrai žinau, kad davatkos nuomariu krenta dėl celibato. Pabandyk su jomis pasiginčyti, sužinosi tokių teologinių žinių, kokių net pats popiežius nėra girdėjęs.

Mano vardas Jonas rašė...

Esu runkelys iš Pauodegių km., ultrapatriotas ir tautininkas, žiūriu Kremliaus ir Janutienės laidas ir balsuoju už Paksą. Man labai patinka kunigų celibatas. Žinau kad ir mūsų kunigas kartais lankosi pas Jadzę, o ir jos sūnus įtartinai į kunigą panašus. Vadinasi, ne tik aš pijokas ir svolačius, dubasinantis žmoną ir vaikus. Kunigas irgi svolačius. Todėl celibatas privalo likti.

Anonimiškas rašė...

Celibatas prieštarauja (esminiam) instinktui. Instinktus valdyti gali tik dvasiškai stiprus. Kunigai tokie ir turėtų būti. Bet daug pašauktų, maža išrinktų. Reikėtų jų pačių ir paklausti, ar celibatas jiems pagal jėgas. Ne pasauliečiams apie tai spręsti.

Anonimiškas rašė...

Valgymas ir miegas taip pat yra instinktai. Siūlau pabandyti tapti dvasiškai stipriems ir atsisakyti tų dalykų. Ir viešai vaidinti kad tikrai to atsisakėte.

Unknown rašė...

Ne, bičiuliai, instinktus galima nugalėti, gal čia, kol gyvename kūne, ne visus, bet galima. Negi jau be sekso imsi ir numirsi?:) Ir kam tuomet krikščionybė, jeigu ji bejėgė perkeisti senąją žmogaus prigimtį?
Bet celibato Kristus neįsakė. Nori vesk ir tarnauk Dievui, nori būk "eunuchas Dievo garbei". Bet esmė ta, kad katalikų kunigai nebegauna reikiamos malonės išlaikyti skaistybę, pridaro žmonėms daugiau žalos nei atveda į tikėjimą. Ne katalikų nosiai celibatas. Gal kai kuriems. Jt

Anonimiškas rašė...

Niekas varu nevaro nei į kunigus, nei į vienuolius. Gal nereikėtų į kunigų seminariją priimti jaunų, tik po mokyklos vaikinų. Jie dar nežino, ką gali, o ko ne. O jau po 30 galima manyti, kad žmogus tikrai apsisprendė ir žino, kas jo laukia.

Zmogus rašė...

Mes ne laukiniai zmones kurie tik klauso savo prigimties

Zmogus rašė...

Taip kaip 2000 metu

Zmogus rašė...

Tai jeigu jie negali atsisakyt laukiniu malonumu tai gal ir nebuna kunigais

Zmogus rašė...

Nu tai jeigu nera zmoniu kurie gali pasipriešint laukiniems instiktams tai gal geriau ir griškim i pagonybe

item