Amazonijos sinode – celibato būtinumo kunigams klausimas

Pirmadienį Šventojo Sosto spaudos salėje buvo pristatytas šių metų spalį Vatikane vyksiančio Bažnyčios misijai Amazonijos regione skirto ...

Pirmadienį Šventojo Sosto spaudos salėje buvo pristatytas šių metų spalį Vatikane vyksiančio Bažnyčios misijai Amazonijos regione skirto Vyskupų sinodo Instrumentum laboris dokumentas. Jame tvirtinama reikiamybė apsvarstyti galimybę Kunigystės sakramentą teikti ir susituokusiems vyrams.

Kaip teigiama, dalis dokumento skirta Amazonijos regionui būdingų ekologinių, socialinių ir kultūrinių problemų aptarimui. Kita dalis skirta – sielovadai. 

Būtent sielovadinėje dalyje ir pristatoma reikiamybė peržiūrėti kai kuriuos kandidatų į kunigus parinkimo ir jų rengimo tarnystei kriterijus. Tokios reikiamybės priežastimi įvardijama kunigų trūkumo kai kuriuose Amazonijos regionuose problema. Be to, atkreipiamas dėmesys į kunigų kilmės reikšmę: teigiama, kad iš autochtonų kilę kandidatai į kunigus, geriau suprasdami vietinius papročius ir kultūrą, gali geriau atlikti tarnystę tarp savo gentainių.

Būsimos Sinodo asamblėjos dokumente tvirtinama, kad kunigų celibatas yra „brangi dovana“, tačiau siūloma pasvarstyti apie galimybę atokiose regiono vietose teikti Kunigystės sakramentą ir šeimas turintiems vyrams.  Kaip aiškinama, taip būtų užtikrintas Eucharistijos šventimas ir bendruomenės turėtų vadovus.

Parengta pagal vatican.va informaciją.

Susiję

Religija 4556018392772343077
item