I. Šimonytės ir G. Nausėdos požiūriai į gyvybės apsaugą ir šeimą

lrp.lt nuotr. laisvavisuomene.lt Artėjant antrajam Lietuvos Respublikos prezidento rinkimų turui, siūlome dar kartą palyginti kan...

lrp.lt nuotr.
laisvavisuomene.lt

Artėjant antrajam Lietuvos Respublikos prezidento rinkimų turui, siūlome dar kartą palyginti kandidatų – Ingridos Šimonytės ir Gitano Nausėdos – požiūrį į gyvybės apsaugos ir šeimos politikos klausimus. Laisvos visuomenės insitutas prieš pirmąjį prezidento rinkimų turą parengė apžvalgą, kurioje lygino visų pirmajame rinkimų ture dalyvavusių kandidatų pasisakymus bei parlamentarų kedėse sedėjusių kandidatų balsavimo šiais klausimais istorijas. Dėmesys buvo kreipiamas į kandidatų nuostatas homoseksualų „santuokų“ ir partnerysčių, abortų, etikos ir pagarbos žmogaus gyvybei dirbtinio apvaisinimo metu, vaiko teisių apsaugos reformos klausimus. Čia – šios apžvalgos ištraukos apie I. Šimonytę ir G. Nausėdą.

Bene aiškiausia gyvybės apsaugos ir šeimos stiprinimo požiūriu yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) kandidatės Ingridos Šimonytės laikysena. Ši kandidatė atitinka liberalią dabartinės partijos vadovybės viziją gyvybės ir šeimos klausimais. Balsuodama Seime I. Šimonytė palaikė liberalųjį dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektą, siekusį įteisinti embrionų naikinimą ir tyrimus su embrionais. Taip pat ji balsavo už Liberalų sąjungos inicijuotą pasiūlymą įteisinti partnerystę, nepriklausomai nuo partnerių lyties, t. y. teisiškai prilyginti tos pačios lyties poras vyro ir moters šeimai. I. Šimonytė drauge su dauguma konservatorių išėjo iš balsavimo dėl neseniai priimtų Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų. Taip bandyta blokuoti projektą, kuris apribotų nepagrįstą vaikų paėmimą iš šeimų. I. Šimonytė nedalyvavo ir balsavime dėl jos bendrapartiečio Rimanto Dagio inicijuoto Šeimos stiprinimo įstatymo, numatančio bendrą pagalbos šeimai sistemą. Kandidatės vieši pasisakymai dera su jos balsavimu. I. Šimonytė teigia mananti, kad „šeima yra tai, ką žmogus laiko šeima“, o dirbtinių apvaisinimų metu sunaikinamų embrionų nelaiko priežastimi riboti nevaisingų porų pasirinkimų. Apibendrinant, kandidatų į prezidentus lauke Ingrida Šimonytė užima vieną liberaliausių pozicijų.

Kito pirmaujančio kandidato – Gitano Nausėdos – poziciją apibūdinti kebliau. Pirmiausia, jis nėra Seimo narys, todėl šio kandidato laikysenai įvertinti negalima pasitelkti balsavimo duomenų. Taip pat kai kurie G. Nausėdos viešai išsakyti komentarai, atrodo, prieštarauja vienas kitam. Pavyzdžiui, 2016 m. Laisvos visuomenės institutui duotame interviu kandidatas kalbėjo, kad šeimos pagrindas yra santuoka, o ji pagal Konstituciją galima tik tarp vyro ir moters. Tačiau 2018 m. G. Nausėda sakė asmeniškai palaikantis tos pačios lyties asmenų partnerystes. Vis dėlto jis ragina šiuo klausimu atsižvelgti į piliečių nuomonę organizuojant referendumą ir nekeisti šeimos sampratos „išsukinėjant rankas“. Už pastarąjį komentarą G. Nausėda, beje, buvo viešai kritikuotas LGBT aktyvistų. Žinant daugumos Lietuvos gyventojų nuomonę tos pačios lyties asmenų partnerystės ir santuokos klausimu, G. Nausėdos „asmeniškai pritariu, bet atsiklauskime piliečių“ komentaras gali būti laikomas manevru, norint išsaugoti konservatyvų status quo, bet neatiduodant I. Šimonytei dalies liberaliau mąstančių rinkėjų. Gyvybės apsaugos klausimais G. Nausėdos pozicija stipriai nesiskiria nuo daugumos kitų pretendentų. Kandidatas siūlo „nedrausti moteriai to, ką gyvenimas priverčia padaryti, bet edukuoti taip, kad tokių situacijų susidarytų kiek galima mažiau“. Apibendrinant, Gitanas Nausėda nepanašus į konservatyvios politikos vėliavnešį, tačiau jam tapus prezidentu iš S. Daukanto aikštės nereikėtų tikėtis iniciatyvų, kurios liberalizuotų gana konservatyvią padėtį Lietuvoje šeimos politikos ir gyvybės apsaugos klausimais.

Apibendrinant, iš apklausose pirmaujančių kandidatų liberalią poziciją užima Ingrida Šimonytė, konservatyvesnę – Gitanas Nausėda. Svarstant apie paramą šiems kandidatams, vis dėlto derėtų įvertinti jų dalyvavimo prezidento rinkimų kovoje motyvus.

Laisvos visuomenės insitutas

Susiję

Ingrida Šimonytė 7421675553756599829
item