Ar Konstitucinis Teismas įteisins vienalytes „santuokas“?

LR KT nuotr. pozicija.org Rytoj, t.y. sausio 3 d., 10 val. Konstitucinis Teismas (KT) nagrinės bylą dėl leidimo gyventi Lietuvoje i...

LR KT nuotr.

Rytoj, t.y. sausio 3 d., 10 val. Konstitucinis Teismas (KT) nagrinės bylą dėl leidimo gyventi Lietuvoje išdavimo užsieniečiui, kuris „susituokė“ su tos pačios lyties Lietuvos piliečiu.

Bylą bus nagrinėjama pagal Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) prašymą ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ nuostata, neleidžianti išduoti leidimą laikinai gyventi užsieniečiui, sudariusiam „santuoką“ su tos pačios lyties asmeniu kitoje valstybėje.

KT tinklalapyje skelbiama, kad rengdamas nutarimą, KT pripažino, jog sprendžiant dėl minėto teisinio reguliavimo atitikties Konstitucijai būtina išsiaiškinti naujas aplinkybes ir ištirti naujus įrodymus. Todėl nuspręsta bylą nagrinėti iš pradžių žodinio proceso tvarka, išsiaiškinti naujas aplinkybes ir iš naujo ištirti byloje esančius įrodymus.

Praėjusių metų pabaigoje (2018-11-26) į KT viešai kreipėsi pilietinės organizacijos ir Lietuvos inteligentija, išreikšdamos nerimą, kad, nepaisant visų Lietuvos piliečių valios, nagrinėdamas šią bylą KT gali priimti nutarimą, kuriuo bus pakeista konstitucinė santuokos ir šeimos institutų doktrina.

Nagrinėjamoje byloje yra sprendžiama dėl leidimo Lietuvoje gyventi su lietuviu kitoje šalyje „susituokusiam“ tos pačios lyties Baltarusijos piliečiui. Šiuo atveju vienas iš tos pačios lyties „sutuoktinių“ yra ES pilietis, o kitas – ne. Taigi byloje sprendžiama, ar gali ne ES pilietis gauti leidimą gyventi Lietuvoje, būdamas Lietuvos piliečio „sutuoktiniu“.

Pilietinės organizacijos atkreipė KT teisėjų dėmesį, kad pagal reprezentatyvias tarptautines apklausas apie 85 proc. Lietuvos piliečių nesutinka, kad mūsų šalyje būtų įteisintos tos pačios lyties asmenų „santuokos“, ir akivaizdu, kad Konstitucinis Teismas su Lietuvos gyventojų daugumos valia negali nesiskaityti.

KT sprendimas šioje byloje gali padaryti lemtingą pokytį tolimesnėje Lietuvos visuomenės ir valstybės raidoje, nes gali atverti kelią iki šiol Konstitucijoje nenumatytam tos pačios lyties asmenų „santuokų“ pripažinimui.

Kita vertus klausimas, ar šeima yra kuriama tos pačios lyties asmenų, ar skirtingos lyties asmenų bei sprendimas ar šeima yra tik privatus, ar kartu ir bendrasis gėris, pagal mūsų šalies Konstituciją patenka tarp svarbiausių klausimų, o svarbiausi Valstybės bei Tautos gyvenimo klausimai, kaip to reikalauja Konstitucijos 9 straipsnio 1 dalis, privalo būti sprendžiami tik referendumu.

Taigi KT sprendimas šioje byloje negali būti priimtas neatsižvelgiant į suvereno valią, t. y. be piliečių valios, išreikštos referendume.

Dėl šios priežasties Lietuvos pilietinės organizacijos ir Lietuvos inteligentija prašė KT klausimą dėl tos pačios lyties porų teisės gyventi Lietuvoje patikėti spręsti Seimui, o klausimą dėl tos pačios lyties porų „santuokų“ pripažinimo Lietuvoje patikėti suverenui – tautai, kaip to reikalauja Konstitucijos 9 str.,- svarbiausi Valstybės bei Tautos gyvenimo klausimai sprendžiami referendumu.

Į posėdį kviečiami LVAT ir Seimo atstovai bei Migracijos departamento direktorė.

Prieš kelias dienas Lietuvos žmogaus teisių organizacijos kreipėsi į Seimą laikinąją grupę „Už šeimą” ir į Seimo pirmininką, kad pastarasis duotų nurodymą šiame KT posėdyje atstovaujančiam Seimo nariui atstovauti kartu ir viešą kreipimąsi pasirašiusių pilietinių organizacijų nuomonę. Šis prašymas pateko į Seimo Žmogaus teisių komitetą, tačiau iš ten jokio atsakymo kreipimosi autoriai negavo. Todėl jie nusprendė patys dalyvauti šiame KT posėdyje ir tuo parodyti, jog visuomenė stebi ir nėra abejinga, kai valdžia priima  tautai ir valstybės suverenitetui svarbiausius sprendimus.

KT Posėdžio tiesioginę transliaciją bus galima stebėti internetu nuorodoje www.lrkt.lt.

Susiję

Demokratija ir valdymas 331030258369909819
item