Vilniuje bus iškilmingai atidengtas paminklas tautos patriarchui J. Basanavičiui

Vilniaus m. savivaldybės nuotr. Šiandien, lapkričio 23 d., 18 val. Vilniuje aikštėje priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją (Aušros...

Vilniaus m. savivaldybės nuotr.
Šiandien, lapkričio 23 d., 18 val. Vilniuje aikštėje priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją (Aušros Vartų g. 5) bus iškilmingai atidengtas paminklas tautos patriarchui J. Basanavičiui, jo 167-ojo gimtadienio proga.

Renginyje dalyvaus Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir skulptūros autorius Gediminas Piekuras.

Pastačius paminklą šiai vietai bus suteiktas J. Basanavičiaus aikštės vardas.

Buvusi automobilių stovėjimo aikštelė pertvarkyta į poilsio skverą.

Aplink skulptūrą sukurta erdvė, leidžianti žmonėms iš arti apžiūrėti 2 m 70 cm aukščio dr. Jono Basanavičiaus siluetą ir gyvai judėti apie skulptūrą, kuri pastatyta ant neaukšto, vos 45 cm pjedestalo.

Paminklo autoriai – skulptoriai Gediminas Piekuras ir Algirdas Rasimavičius, architektas Gediminas Antanas Sakalis.

Ant paminklo postamento iškalta garsi J. Basanavičiaus mintis: „Kaip aušrai auštant nyksta ant žemės nakties tamsybė, o kad taip jau prašvistų Lietuvos dvasė! Toks mūsų troškavimas ir noras“. Tai žodžiai iš pirmojo „Aušros“ numerio pratarmės, parašyti 1883 m. sausį Prahoje ir išspausdinti kovą Ragainėje.

Vieta, kurioje stovės paminklas – ypatingos svarbos istorinė Vilniaus erdvė, priešais buvusius Miesto salės rūmus, kuriuose 1905 m. gruodžio 4-5 d. posėdžiavo Didysis Vilniaus Seimas. Būtent J. Basanavičius buvo Lietuvių suvažiavimo Vilniuje idėjos autorius, šio suvažiavimo pagrindinis organizatorius.

Didysis Vilniaus Seimas, deklaravęs politinės lietuvių tautos tęstinumą, davė pradžią moderniai Lietuvos valstybei ir šiuolaikiniam mūsų parlamentarizmui.

Paskutinis sostinėje vykusių Valstybės šimtmečio renginių ciklo akcentas labai simbolinis – J. Basanavičiaus sugrįžo į Vilnių, į valstybę. J. Basanavičiaus asmenybė buvo atgimimo centras, nuo jo telkiančios valios ir proto prasidėjo valstybės atgimimas.

Susiję

Jonas Basanavičius 1026620865162458442
item