Slovakija atsisakė pasirašyti JT migracijos sutartį

lrp.lt nuotr. Slovakijos ministras pirmininkas Peteris Pellegrini paskelbė, kad Slovakija nepasirašys Jungtinių Tautų „Pasaulinė saugio...

lrp.lt nuotr.
Slovakijos ministras pirmininkas Peteris Pellegrini paskelbė, kad Slovakija nepasirašys Jungtinių Tautų „Pasaulinė saugios, tvarios ir reguliarios migracijos“ sutarties.

„Slovakija jokiomis aplinkybėmis nepalaikys šios Jungtinių Tautų sutarties ir nesutiks su ja“, – teigė Slovakijos premjeras

Jungtinių Tautų organizacijos narėms pasirašyti pasiūlyta „Pasaulinė saugios, tvarios ir reguliarios migracijos“ sutartis skelbia, kad migracija, nepriklausomai nuo priežasties ir tikslo, turi būti įgalinama, saugoma ir skatinama. Sutartis faktiškai paskelbia migraciją esant žmogaus teise, o tuo pačiu visus jai trukdančius valstybių įstatymus – žmogaus teisių pažeidimais. Šia konvencija siekiama iš pagrindų perrašyti tautų apsisprendimo teise ir nacionalinių valstybių suverenumu paremtą tarptautinę pasaulio tvarką. Jungtinės Tautos ir pačios sutarties teksto autoriai neigia, jog sutartimi siekiama paskelbti migraciją žmogaus teise, tačiau būtent tokia yra pamatinė sutarties prielaida.

Sutartis numato 23 tikslus, kurių dauguma įpareigoja šalis sudaryti kuo patogesnes sąlygas tarptautinei migracijai, o migrantams jų atvykimo šalyse užtikrinti tas pačias teises ir viešąsias paslaugas, kaip ir jų piliečiams. Sutartis taip pat įtvirtina multikultūralizmo principus, pagal kuriuos priimančios šalys turi vienodai gerbti savo ir migrantų kultūrines ir socialines normas, papročius, nepriklausomai nuo jų skirtumų ir nesuderinamumo su šalyje galiojančia tvarka.

Primename, kad savo ruožtu Lietuvos Vyriausybė paskelbė, kad žada šiai sutarčiai pritarti ir ją pasirašyti šių metų gruodžio 10 dieną. Tai ji paskelbė be jokių viešų konsultacijų su visuomene, nuomonės apklausų ar konsultacinio referendumo. 

Tiek LR užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, tiek prezidentė Dalia Grybauskaitė viešai paskelbė, kad remia JTO pakto dėl migracijos pasirašymą ir tikino, kad ši sutartis jokios realios grėsmės potencialo Lietuvos suverenumui neturi.

Parengta remiantis užsienio žiniasklaidos informacija.

Susiję

Pasaulis 2780076431075555524
item