Andrejus Gaidamavičius. Labanoro regioninio parko valstybiniuose miškuose atsivers dar apie 90 ha naujų plynių!

Lapkričio 13 d. suėjo lygiai mėnuo nuo Labanoro žygio – istorinės dienos, kuri davė pradžią visuomenės sukilimui prieš plynuosius miško k...

Lapkričio 13 d. suėjo lygiai mėnuo nuo Labanoro žygio – istorinės dienos, kuri davė pradžią visuomenės sukilimui prieš plynuosius miško kirtimus, ypač plynuosius kirtimus regioniniuose, nacionaliniuose parkuose, kraštovaizdžio draustiniuose ir kitose gamtai ir žmonėms itin svarbiose teritorijose. 1500 žygio dalyvių reikalavimas stabdyti neteisėtus veiksmus saugomose teritorijose valdžiai įspūdžio nepadarė.

Praėjus mėnesiui, per kurį buvo sustabdyti kirtimai Labanoro girioje, giria vėl pilna miško kirtimo technikos ir miškovežių iš Latvijos. Skubama iškirsti tai, kas buvo neiškirsta per praėjusį mėnesį ir iki Naujųjų metų Labanoro regioninio parko valstybiniuose miškuose atsivers dar apie 90 ha naujų plynių. Tai apie 30 naujų plynų kirtaviečių ne tik parko ūkiniuose miškuose, bet ir gražiausiose paežerėse (kaip tik šiuo metu skutamas Aiseto kraštovaizdžio draustinis). 

Ir visa tai vyksta tokiu metu, kai Vyriausybėje guli projektas prijungti Labanoro girią prie nacionalinio parko, o Europos Komisija grūmoja Lietuvai, kad saugomas teritorijas kerta plynai neįvertinus, kokį tai turės poveikį aplinkai. Aplinkos ministerija pasiūlė sprendimus, kuriuos galima pavadinti kosmetiniais, nes esmingai plynų kirtimų saugomose teritorijose nesumažins.

Todėl lapkričio 13-tąją, pradedame teisinę kovą – nacionalinį ieškinį, prie kurio paprastu pareiškimu gali prisidėti kiekvienas pilietis, užpildęs anketą-sutikimą būti grupės nariu.

Ją reikia atsispausdinti, užpildyti, nuskenuoti ir kuo skubiau nusiųsti advokatui Sauliui Dambrauskui el.paštu [email protected].

Tikimės tūkstančių ieškovų prieš valstybę. Pateikus skundą teismui iš karto prašysime laikinųjų apsaugos priemonių, kad visi išduoti ir galiojantys kirtimų leidimai, kuriais numatyta kirsti miškus NATURA 2000 teritorijose, būtų sustabdyti.

Trečia istorinė diena bus gruodžio 1-oji: planuojama daugiatūkstantinė eisena Gedimino prospektu iki Lietuvo Respublikos Seimo. Renkamės 12 val. Katedros aikštėje (daugiau žinių paskelbsiu, kai bus gautas savivaldybės leidimas).

Ši eisena – tai palaikymo akcija įstatymo projektui, kuriuo siekiama uždrausti plynus kirtimus saugomose teritorijose (svarstymas Seime numatytas gruodžio 4 d.).

P.S. Kažkada, kai buvau susitikęs su viceministru Martynu Norbutu, klausiau jo: jei atvesiu prie Seimo 10 000 žmonių, ar uždrausit plynus kirtimus regioniniuose parkuose. Į tai jis atsakė „taip“. Labai įdomu, kokią išvadą minėtam įstatymo projektui pateiks Vyriausybė. Juk ją ruoš Aplinkos ministerija ir galbūt tas pats Martynas Norbutas.

---

Advokatas Saulius Dambrauskas kviečia ginti viešą interesą ir tapti Grupės ieškinio nariu. Jis išplatino tokį raginimą:

„Maždaug prieš mėnesį privaloma tvarka informavau 42 valstybės institucijas apie pradedamą specialią Grupės ieškinio rengimo procedūrą. Gauti atsakymai vienareikšmiai patvirtina, kad miškai saugomose „Natura 2000“ teritorijose masiškai pjaunami nesilaikant nacionalinės ir Europos Sąjungos teisės reikalavimų – negavus privalomos reikšmingumo išvados ir todėl neatliekant poveikio aplinkai vertinimo.

Šiuo metu yra inicijuojamas Grupės ieškinys dėl neteisėto miškų kirtimo „Natura 2000“ teritorijose sustabdymo. Grupės ieškinys yra speciali, Lietuvoje nauja, viešojo intereso gynimo teisminė procedūra. Grupę sudaro Suinteresuota visuomenė kaip tai numato Orhuso konvencija ir Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymas. T.y., jos nariu gali tapti kiekvienas fizinis ar juridinis asmuo, kuris mano, kad jis yra suinteresuotas reiškiamu ieškiniu.

Kviečiu Jus tapti Grupės nariu ir siunčiu specialią pareiškimo formą. Labai svarbu palaikyti šią iniciatyvą, jeigu manote, kad miškai saugomose teritorijose turėtų būti kertami tik įvertimus tokios ūkinės veiklos realų poveikį toms vertingosioms savybėms, kurios lėmė teritorijos tapimą saugoma.

Užpildytą ir pasirašytą Pareiškimą reikėtų atsiųsti kiek galima greičiau man, kaip Grupės atstovui el. paštu: [email protected].

Šį pareiškimą prašau persiųsti visoms adresatuose neįtrauktoms nevyriausybinėms aplinkosauginėms organizacijoms bei pilietiškiems žmonėms.

P.S. Jeigu esate ar buvote finansuojami per Aplinkos Ministerijos įstaigas, tai neturėtų tapti kliūtimi Jums tapti viešojo intereso gynimo dalyviu.

Pagarbiai, advokatas Saulius Dambrauskas, mob.tel. 8-686-18325“.

Anketą tapti grupės nariu galima atsisiųsti iš čia: Sutikimas tapti grupės nariu.

Susiję

Įžvalgos 4896213249037563208
item