VU Senatas: Rektorius paskelbė tokias konkurso sąlygas, kad V. Radžvilas negalėtų jų atitikti

propatria.lt nuotrauka  Šių metų gegužės 16 dieną du šimtai Vilniaus universiteto (VU) studentų kreipėsi į VU Senatą, Tarybą ir Rekto...

propatria.lt nuotrauka 

Šių metų gegužės 16 dieną du šimtai Vilniaus universiteto (VU) studentų kreipėsi į VU Senatą, Tarybą ir Rektorių, prašydami sudaryti galimybę darbą esamose politinės filosofijos profesoriaus pareigose toliau eiti VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesoriui Vytautui Radžvilui. Studentų prašymu reaguota į ankstesnį VU rektoriaus A. Žukausko sprendimą naikinti šį etatą ir siūlymą prof. Radžvilui dalyvauti konkurse kitų sričių profesoriaus pareigoms užimti. Toks Rektoriaus siūlymas, ypač atsižvelgiant į ilgalaikio VU TSPMI administracijos konflikto su V. Radžvilu kontekstą, buvo plačiai vertinamas kaip susidorojimas dėl politinių pažiūrų. Tuo VU TSPMI administraciją jau kaltino Mokslininkų Sąjunga, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas ir įvairios kitos organizacijos. 

Reaguojant į studentų kreipimąsi, gegužės 22 dienos Senato sprendimu sudaryta VU TSPMI vykdytų profesoriaus konkursų vertinimo darbo grupė, o birželio 12 dieną Senatas beveik vienbalsiai pritarė šios darbo grupės išvadoms. Senato priimtu nutarimu konstatuojama, kad 1) konkursas esamoms prof. V. Radžvilo pareigoms užimti nebuvo paskelbtas; 2) [rektoriaus] 2018 m. paskelbti konkursai TSPMI profesoriaus pareigoms eiti buvo personalizuoti (sąlygos pritaikytos konkretiems asmenims – red.); 3) paaiškinimų, kodėl konkursas [V. Radžvilo esamam etatui] nebuvo skelbtas, darbo grupės nagrinėtuose dokumentuose nerasta. 

Senato patvirtintose išvadose detalizuojamos konkurso sąlygos ir nustatoma, kad „pretenduoti į profesoriaus pareigas bei tenkinti šio konkurso sąlygas prof. V. Radžvilas, net ir norėdamas, objektyviai neturėjo galimybių“. Tai reiškia, kad Senatas iš esmės patvirtino viešai išsakytus kaltinimus dėl susidorojimo su prof. V.Radžvilu.“  Už Senato išvadas balsavo visi posėdyje dalyvavę Senato nariai (32 balsai „už“), išskyrus susilaikiusius studentų atstovus ir „prieš“ balsavusį patį rektorių A. Žukauską. Tai tapę tendencija, nes balsuojant dėl to, ar sudaryti išvadas pateikusią darbo grupę, gegužės 22 dieną taip pat susilaikė tik rektorius ir studentų atstovai. Paradoksalu, tačiau būtent studentų atstovai ir tik jie VU Senate darė viską, kad būtų ignoruojamas, t.y. netiriamas ir toliau nesvarstomas, dviejų šimtų VU studentų iniciatyva Senatui iškeltas klausimas. Kodėl studentų atstovai VU savivaldos organuose balsuoja prieš išreikštus studentų interesus ir ar tą darydami jie kokia nors forma konsultuojasi su pačiais studentais, kuriuos turėtų atstovauti, lieka nežinoma. 

Dėl išvardytų priežasčių Senatas rekomendavo rektoriui vadovaujantis Vilniaus universiteto Statuto 15 straipsnio 8 dalimi sudaryti su prof. V. Radžvilu sutartį profesoriaus pareigoms eiti.

Priėmus šį nutarimą, rektorius pareiškė, kad nepaisys Senato sprendimo ir savo pozicijos nekeis. Kitą dieną po Senato sprendimo, birželio 13-ąją, rektorius per pasiūlė prof. V. Radžvilui metus pagal sutartį dirbti docento pareigose. Tai tiesioginis prieštaravimas Senato nutarimui. Aklai neigdamas Senato išvadas dėl konstatuotų pažeidimų skelbiant konkursą į laisvas profesoriaus vietas VU TSPMI, nepripažindamas Senato valios ir raginimo skaidriai vykdyti akademinio personalo politiką, VU rektorius pažeidžia Lietuvos Respublikos įstatymu priimtą VU Statutą ir tuo būdu prisiima asmeninę atsakomybę dėl VU TSPMI direktoriaus R. Vilpišausko inicijuoto ir paties rektoriaus rankomis mėginamo įvykdyti politinio susidorojimo su profesoriumi Vytautu Radžvilu. 



Susiję

Vytautas Radžvilas 304835893490772355
item