L. Kasčiūnas siūlo deportuoti sunkius nusikaltimus padariusius imigrantus

propatria.lt nuotrauka  Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Laurynas Kasčiūnas Seime registravo įstatymo pataisą, kuri...

propatria.lt nuotrauka 
Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Laurynas Kasčiūnas Seime registravo įstatymo pataisą, kuria siekiama užkirsti kelią galimiems imigrantų sunkiems nusikaltimams.

Pagal šiuo metu galiojantį užsieniečių teisinės padėties įstatymą, pabėgėlio statusas arba laikinoji apsauga suteikiami užsieniečiui, jeigu jis nekelia grėsmės valstybės saugumui, nėra įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu pripažintas kaltu dėl labai sunkaus nusikaltimo padarymo ir nekelia grėsmės visuomenei. Tai reiškia, jog tokie sunkūs nusikalstamai, kaip prekyba žmonėmis, išnaudojimas priverstiniam darbui, prekyba narkotinėmis medžiagomis, seksualinis išnaudojimas nėra pakankamas pagrindas nesuteikti pabėgėlio statuso ar laikinosios apsaugos. Kitaip tariant, dabartinis teisinis reguliavimas neužkerta kelio pabėgėlio statusą arba laikinąją apsaugą Lietuvoje gauti užsieniečiams, kurie įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu yra pripažinti kaltais dėl padaryto sunkaus nusikaltimo. Todėl, Seimo nario teigimu, būtina griežtinti teisinę bazę.

„Imigracija į Lietuvą auga, o jos pasekmės – daugialypis reiškinys. Be ekonominio ir socialinio poveikio, šį reiškinį reikėtų vertinti ir nacionalinio saugumo bei viešosios tvarkos užtikrinimo požiūriu“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.

Prieš dvejus metus, migracijos krizės įkarštyje Vokietiją sukrėtė virtinė seksualinio pobūdžio nusikaltimų, kuriuos įvykdė imigrantai iš ne europietiškų valstybių, t. y. tie patys prieglobsčio prašytojai. Tokio pobūdžio nusikaltimai fiksuoti ir Austrijoje bei Suomijoje. Seksualinės prievartos aukomis dažnai tampa jaunos moterys. Tokių nusikaltimų priežastys susijusios su kultūriniais skirtumais, atvykusių žmonių požiūriu į Europą, joje galiojančias elgesio normas. Be to, imigrantai žino, kad net už įvykdytus sunkius nusikaltimus jie nesusilauks griežtos bausmės, pavyzdžiui, iš jų nebus atimtas prieglobstis ar jie nebus grąžinti į šalį, iš kurios atvyko.

„Ekspertų teigimu, būtent perspektyva prarasti pabėgėlio statusą ir leidimą nuolat gyventi, o ne europietiškų teismų bausmės, yra geriausia prevencija galimai nusikalstamai imigrantų veikai. Tad ir mums geriau namų darbus pasidaryti iš anksto“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.

Priėmus šią įstatymo pataisą pabėgėlio statuso ar laikinosios apsaugos negalės gauti užsieniečiai, kurie įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu yra pripažinti kaltais ne tik dėl labai sunkaus, bet ir sunkaus susikaltimo. Lygiai taip pat užsieniečiams, kurie įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu yra pripažinti kaltais dėl sunkaus susikaltimo, bus panaikinamas leidimas nuolat gyventi, pabėgėlio statusas arba laikinoji apsauga. Tokie užsieniečiai taip pat galės būti deportuojami iš Lietuvos Respublikos.


Susiję

Laurynas Kasčiūnas 8943013980151502976
item