Dr. M. Adomėnas apie ateitininkus: jei įkiši pirštą į šūdą, pirštas išsišūduos

propatria.lt nuotrauka  Priešiškumu tautiškumo puoselėjimui pagarsėjęs Seimo narys konservatorius dr. Mantas Adomėnas, prieš Kovo 11-ąj...

propatria.lt nuotrauka 
Priešiškumu tautiškumo puoselėjimui pagarsėjęs Seimo narys konservatorius dr. Mantas Adomėnas, prieš Kovo 11-ąją iniciavęs Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) raginimą nedalyvauti nacionalistinėmis paties vadinamomis eitynėse, praėjus šventiniams renginiams išsakė viešą pasipiktinimą Ateitininkų federacijos narių dalyvavimu patriotinėse eitynėse. 

Savo facebook paskyroje M. Adomėnas apie patriotines eitynes rašė: 

„Žinote, koks dalykas vienintelis mane nuliūdino šitame reikale? Kai pamačiau ten einančius ateitininkus - žmones, dalies kurių nuomonę ir draugiškumą vertinau. Pamatyti juos eisenoje, kurios pradžioje puikavosi transparantas "Lietuva - lietuviams", buvo tiesiog - nesmagu.

Kad ir ką aiškintų "Pro patria" nacionalsofistai, nematyti šito šūkio implikacijų neįmanoma. Sakyti, kad jį naudojo Kudirka ir kiti Atgimimo tėvai, tai tas pat, kas sakyti, jog svastika - nekaltas baltiškas simbolis. Neįmanoma jo skaityti be istorinių paralelių ir taip, tarsi paskutinis šimtmetis neegzistuotų. Šitas šūkis šaknimis persipynęs su rasinio grynumo ideologijomis, nukreiptas prieš kitų tautybių Lietuvos gyventojus, skleidžiantis nepakantą - ir todėl giliai antikrikščioniškas.

Kieno dabar yra Lietuva, kad reikėtų šaukti "Lietuva - lietuviams"? Tai suponuoja, kad Lietuva mums dabar kažkokiu būdu nepriklauso. Tai apskritai paneigia Kovo 11-ąją, kurią švęsti eisenos dalyviai neva ir susirinko.

Kažkada ateitininkai priešinosi Smetonos autoritarizmui ir tautininkiškam režimui, nebijodami dėl to netgi eiti į kalėjimą, o jų idėjiniai lyderiai kruopščiai saugojosi neužteršti ateitininkų pašaukimo tautininkiška ideologija.

Dabar jie eina vienoje eisenoje su šūkiu "Lietuva - lietuviams", su skinheadais ir Murza.

Gal bus sakančių, kad jie šūkiui nepritaria, bet eisenoje ėjo išreikšdami savo palaikymą patriotinėms vertybėms. Čia neišvengiamai prisimenu genialią lietuvių liaudies patarlę: "Jei įkiši pirštą į šūdą, tai ne šūdas išsipirštuos, bet pirštas išsišūduos." Tai tiek. Liūdesėlis, mieli #praeitininkai.“

M. Adomėno išpuolis susilaukė skaitytojų kritikos. „Tikiuosi tokio pat Manto Adomėno aktyvumo TS-LKD narius agituojant prieš dalyvavimą Baltic pride eitynėse. Ir Womens March taip pat. Kad tas rūpestis krikščioniškomis vertybėmis būtų nuoseklus,“ - replikavo politologas Vytautas Keršanskas. 

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad pats M. Adomėnas priklauso Lietuvos Laisvės kovotojų sąjungai, kuri kaip organizacija viešai rėmė minimas Kovo 11-osios eitynes ir jose dalyvavo. 

M. Adomėno laiške netrūko ir fake news elementų. Nors visur referuojamą į ateitininkus, neišskirianti konkrečių užkliuvusių narių, Ateitininkų federacija ar kuris jos padalinys oficialiai nereiškė paramos eitynėms, o atskirų jos narių individualus dalyvavimas nėra ir negali būti pagrindu kalbėjimui apie visą organizaciją. Dar akivaizdžiau su tiesa prasilenkė M. Adomėno mėginimas vaizduoti Mindaugą Murzą kaip eitynių dalyvį. Žiniasklaidoje nedviprasmiškai nušviesta, jog M. Murza ir jo šalininkai eitynių organizatorių prašymu nebuvo priimti dalyvauti eitynėse ir ėjo atskirti policijos palydos. Šią aplinkybę tenka ignoruoti, kai ji trukdo vaizduoti eitynes kaip tariamai nacistines. Tai nėra pirmas kartas, kai M. Adomėnas viešai kalba netiesą politinėse diskusijose. 

Skaitytojus stebino vakarietiškumą skelbiančio politiko ir kitų liberalių katalikų pastangos apie nacionalizmą visada kalbėti remiantis rytietiška - Maskvos propagandos skelbiama - nacionalizmo kaip fašizmo samprata. 

Buvusi žurnalo „Naujasis Židinys - Aidai“ direktorė, filologė dr. Gabrielė Gailiūtė-Bernotienė išreiškė nusivylimą katalikiško jaunimo nuostatomis. 

Į išsakytą kritiką dr. Mantas Adomėnas kol kas neatsakė. Visą diskusiją galite sekti šioje nuorodoje


Susiję

Mantas Adomėnas 7302777220843135905

Rašyti komentarą

26 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...

Cha, homuniaga įsijautė į "didžiojo kovotojo prieš buržuazinį nacionalizmą" rolę. :D
O dėl jo pomėgio š... - yra ir kita liaudies patarlė: "kou pats kvep, tou ėr kėta tep". ;)

Unknown rašė...

paskolos! paskola! paskolos!Ar jūs ieškote geros reputacijos ir akredituotos privačios paskolos įmonė, kuri teikia paskolas gyvenimo galimybę.Mes siūlome visų rūšių paskolų labai greitai ir lengvai, asmeninės paskolos, automobilių paskolos, hipotekos paskolos, studentų paskolų, verslo paskolos, investicinės paskolos, skolos konsolidavimas ir daug daugiau.Jums buvo atmestas bankų ir kitų finansų įstaigų?Ar jums reikia konsolidavimo paskolą arba hipoteką? Nežiūrėkite bet daugiau, kaip mes čia, kad visas savo finansines problemas praeities dalykas.Mes skolina lėšas asmenims ir įmonėms, kurioms reikia finansinės pagalbos norma 2 %.Ne reikia socialinio draudimo numeris ir nėra kredito patikrinimą, reikalingą, 100 % garantuotas.Noriu naudoti šią laikmeną jums pranešti, kad mes teikiame patikimas ir remia pagalbos ir mes mielai jums pasiūlyti paskolą.Tada atsiųskite mums el. laišką adresu: ([email protected]) kreiptis dėl paskolos

Anonimiškas rašė...

Nenuostabu - Kembridžo universitetas garsėja kaip leftistų irštva.

Anonimiškas rašė...

Nestebina jau niekas... net šito, save vadinančio daktaru, lygis. Tai agresyvus žmogus, vykdantis antilietuvišką politiką.

gediminas rašė...

Tvirtai pareiškiame, kad mūsų išeivija, politiniai tremtiniai yra nedalomas lietuvių tautos kūnas, o užsienio ateitininkai yra mūsų broliai ir sesės. Ir tolimesnėje kovoje dėl savo tautinės egzistencijos veiksime įsitikinę, kad "priklausymas Ateities judėjimui turi būti ateitininko suprantamas kaip sąmoningas, nenuilstamas rengimasis tapti karštu lietuviu, patriotu, aiškiai susipratusiu kataliku, tikru inteligentu šviesuoliu, aktyviu veikėju visuomenininku ir geru savo profesijos specialistu". Tolesnėje savo veikloje ateitininkija vadovausis nuo 1911 metų sukaupta ideologine ir organizacine mūsų didžiųjų ideologų ir tautos vyrų Stasio Šalkauskio, Prano Kuraičio, Prano Dovydaičio, Stasio Ylos ir kitų patirtimi. Tepadeda mums Dievas!
1989 m. ATEITININKŲ FEDERACIJOS pareiškimas.

Chose rašė...

Jo, daktaras cituoja tautosaką ir ja remiasi...

SmikiZ rašė...

Jo, skirtingai nuo Oksfordo. Beje, pastarajame esama ne tiek jau mažai tradicinių katalikų, turbūt irgi skirtingai nei Keimbridže. :)

SmikiZ rašė...

Mane asmeniškai pradžiugino šis sakinys: „Buvusi žurnalo „Naujasis Židinys - Aidai“ direktorė, filologė dr. Gabrielė Gailiūtė-Bernotienė išreiškė nusivylimą katalikiško jaunimo nuostatomis“. Reiškia neviskas blogai su mūsų jaunaisiais katalikais, jeigu kairuoliškieji atseit katalikiškieji liberalai liūdi. Yra dėl ko ir pasidžiaugti :)

Anonimiškas rašė...

joo,štai tau ir "konservatorius"-jau šūkis "Lietuva-lietuviams" jam kliūna.Tuo matyt,ir pats žodis Lietuva klius.Beje,o ko ten visi taip ant Murzos duodasi.Ar jau ne visiems galima eitynėse dalyvauti.

Anonimiškas rašė...

Oksfordas "left-right" kontekste yra kažkur centre (šiais "nuberklėjimo" laikais tai jau reta). Vaikus socialinių mokslų leisčiau į St. Andrews.

Anonimiškas rašė...

kodėl šita nesąmonė nepašalinama?

Anonimiškas rašė...

Kažkodėl užsieniuos prasimokslinęs Adomėnas neapsieina be žodelio Š.. Čia gal kokia intelektualų gudrybė, aš nebepajėgiu suprast :(

Anonimiškas rašė...

O kai šūdas drebina savo haliucinacijomis orą- kaipgi tuomet vertintinas šūdo veiksmas atmosferos poveikiui?

Ainis rašė...

Įdomu kada Adomėnui užklius Lietuvos konstitucijos 14 straipsnis - valstybinė kalba – lietuvių kalba.
Juk nematyti jame "nacistinių" implikacijų neįmanoma. Nes kalbėti lietuviškai patogiausia lietuviui, o tai suponuoja mintį, kad Lietuvos konstitucija pritaikyta specialiai lietuviams. Istorinės paralelės su III reichu neišvengiamos. Ir ten valstybinė kalba buvo pritaikyti išimtinai vokiečiams. Lietuvių kalbos valstybinis statusas yra tautininkų tarša ir krikščioniška nepakanta tiems piliečiams, kuriems patogiau būtų Lietuvoje kalbėti lenkų, hebrajų, anglų, navių kalbomis... Šis konstitucijos straipsnis diskrimiNACIŠKAI nukreiptas prieš kitų tautybių Lietuvos gyventojus ir geriau pagalvojus suponuoja mintį, kad ne tik konstitucija, bet ir Lietuvos valstybė gali būti skirta Lietuviams. O tai jau atvirai užsleptas netoleruotinas fašizmas.

Pikc rašė...

Puikiai! :)

Anonimiškas rašė...

Tiesą sakant, straipsnio pavadinimui buvo galima parinkti ir kitą M.Adomėno pasisakymo fragmentą.

Paprastas Žmogus rašė...

Na štai. Dabar visiškai aišku, kodėl jaunasis lordas nė truputėlio, net simboliškai, nekovojo prieš lituanistikos griovimą VU.

Ak, tas mano naivumas.

Unknown rašė...

Prisimenu, po Atgimimo, kiek luktelėjusi, visa Naujojo Židinio liberalų šutvė pradėjo iš peties ardyti katalikišką pasaulėžiūrą, stumti katalikybę į pašalį ir brukti visokius religinius erzacus. Adomėnas ten irgi darbavosi. Ir tebesidarbuoja, tik knisa gilesnę vagą.

Anonimiškas rašė...

Labai keista, kad pas konservatorius, atsiranda kažkokių išsišokėlių, jau ne vienas, tapšnoja kakas, matyt kažkas yra su smegenimis.

Anonimiškas rašė...

Adomenai, nesišluostyk pirstu. Tam siais laikais naudojamas tualetinis popierius.

Pikc rašė...

Stebėtis reiktų, kad toje šutvėje dar NORMALIŲ žmonių likę. ;)

Pikc rašė...

Gal ir buvo galima - bet šitas labai neblogai to frukto lygį parodo. ;)

Finkelšteinas rašė...

oportunistine kiaule, cia ne zmogus, negaileciau tokio

Anonimiškas rašė...

Kalba kaip iš tarpuvartės. Liumpenproletaras.

Anonimiškas rašė...

Savo pasisakyme M.Adomėnas neatsako į pagrindinį klausimą - kodėl dalis ateitininkų patikėjo, kad labiau verta ateiti į popiečio (16.00 valandos) eitybes su šūkiu ,,Lietuva - lietuviams'', o ne į vidurdienio - jei neklystu, 12.00 val - prasidedančias eitynes. Kaip tik tai ir yra esminis dalykas - kaip žmonės buvo įtikinti skirtumu tarp vidurdienio ir popiečio eitynių ir koks tas skirtumas yra. Čia išties galimi keli klausimai - deklaruojamų vertybių nesutapimas? Trumpa idėjinė eitynių santrauka? M.Adomėnas yra ne tik prestižinio universiteto absolventas - o aš iki šiol manau, kad universiteto prestižas neatsikiriamas nuo studijų kokybės ir įgytų žinių patikimumo; M.Adomėnas turi ir mokslinį laipsnį, tačiau jo pasisakyme nematau argumentuotos, detalios analizės, kuo taip skiriasi abejos eitynės. Neabejotinai svarbu ir tai, kad abejos eitynės turi savo priešistorę, apie kurią galima daug kalbėti. Ir jeigu TS-LKD būtų ėmęsi tokios analizės aknsčiau, galimas dalykas, jie šiandien būtų parlamentinė dauguma ir Lietuvos evoliucionavimo nacionalinių idėjų pagrindu situacija būtų nepalyginamai geresnė.

Petras Šidagis rašė...

Straipsnis Vilniaus Maironio progimnazijos ateitininkų tinklapyje šia tema "Lietuvos tautinė pilietinė politika (kairiojo liberalizmo kritika)": http://www2165.vu.lt/index.php/tautiskumas/8-tautine-politika

item