TS-LKD perspėja narius nedalyvauti nacionalistinėse eitynėse

Opozicinės Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos prezidiumas kreipėsi į visus partijos narius, perspėdamas ...

Opozicinės Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos prezidiumas kreipėsi į visus partijos narius, perspėdamas nedalyvauti „nacionalistinėse eitynėse“.

„Informuojame, kad TS-LKD Prezidiumas įspėja, jog dalyvavimas eitynėse, vykstančiose su šūkiu „Lietuva lietuviams“, nesuderinamas su Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų išpažįstamomis europietiškomis ir krikščioniškomis vertybėmis bei su pagarba žmogaus orumui, ir perspėja TS-LKD narius vengti panašių nesantaiką ir nepakantumą kitoms tautoms kurstančių politinių akcijų,“ - rašoma partijos narių elektroninio pašto dėžutes pasiekusiuose laiškuose.



Redakcijos žiniomis, iniciatyvą kreiptis į partijos narius tokio turinio laišku Prezidiumo posėdyje iškėlė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys dr. Mantas Adomėnas. Paviešinus šią informaciją, pats patriotinių eitynių partinio boikoto autorius išliko lakoniškas ir autorystės nepaneigė.

„Naciukai niršta. Smulkmena, bet vis tiek malonu“, - socialiniame tinkle Facebook rašė M. Adomėnas, dalindamasis propatria.lt naujiena, netrukus patikslinę, kad naciukais vadina jo iniciatyvą paviešinusį Pro Patria sambūrį.



Atskiro dėmesio vertas TS-LKD prezidiumo teiginys, kad dalyvavimas eitynėse, vykstančiose su šūkiu „Lietuva lietuviams“, nesuderinamas su „krikščioniškomis vertybėmis bei su pagarba žmogaus orumui“, kurias partija teigia išpažįstanti. Socialiniuose tinkluose netruko kilti klausimai, ar su krikščioniškomis vertybėmis ir žmogaus orumu, partijos nuomone, yra suderinamas Karalienės Mortos mokyklų Lietuvoje organizuotas Women`s March už abortus ir kitas „reprodukcines teises“, taip pat Lietuvoje kas tris metus vykstančios homoseksualų pasididžiavimo eitynės „Vilnius Pride“, kurias aktyviai palaikė TS-LKD frakcijos narys Mykolas Majauskas ir kiti partijos nariai.

Tiek abortus, tiek homoseksualių santykių prilyginimą šeimos santykiams, Romos Katalikų Bažnyčia yra daug kartų ir nedviprasmiškai pasmerkusi kaip moraliai ydingus ir prieštaraujančius žmogaus orumui. Tačiau TS-LKD niekada nėra išplatinusi jokio panašaus turinio įspėjimo vengti tokio pobūdžio viešų demonstracijų. Kaip krikščioniškoms vertybėms prieštaraujančius reiškinius atpažįsta TS-LKD ir konkrečiai šios iniciatyvos autorius, Seimo Ryšių su Šventuoju Sostu grupės pirmininkas dr. Mantas Adomėnas, lieka nežinoma.

Papildyta

Plačiau pakomentuoti situaciją Mantas Adomėnas sutiko Pauliui Gritėnui iš portalo 15min.lt. Jo teigimu, prezidiumo nariai tokį įspėjimą lengvai suklaidinamiems partiečiams patvirtino „turėdami omenyje, kad mūsų partiečiai yra aktyvūs ir pamatę trispalvę, Vytį, jie mielai jungiasi, net nepagalvodami, kad čia yra koks politiškai pavojingas kontekstas [...]. Ne visi žmonės seka, kas vyksta, atvyksta švęsti šventę ir gali tapti tokių apgaulingų akcijų įkaitais“.

„Manau, kad gavę visą informaciją partiečiai nesutiktų dalyvauti renginy, kuriame nepropaguojamos europietiškos, vienijančios vertybės“, – situaciją 15min.lt portalui komentavo ir TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis, nenurodęs, kokios vertybės partijoje yra laikomos europietiškomis.

Vėliau tą pačią dieną TS-LKD sekretoriatas partijos Vilniaus skyrių nariams išplatino dar vieną laišką, patikslinantį partijos poziciją Kovo 11-osios eitynių klausimu.

„Jūsų žiniai noriu patikslinti TS-LKD Prezidiumo sprendimą „dėl nedalyvavimo nacionalistinėse eitynėse“. Kovo 11 dieną, Vilniuje vyks dvi eitynės – vienos, į kurias maloniai kviečiu ir kurios neprieštarauja partijos vertybėms, vyks Kovo 11 dieną, 12.30 val., pradedant eiti nuo Nepriklausomybės aikštės iki Katedros aikštės. Nacionalistinės eitynės, į kurias eiti nerekomenduojama, vyks 16.00 val.,“ - rašoma TS-LKD Vilniaus miesto skyrių sueigos pirmininko Valdo Benkunsko pasirašytame laiške.

Redakcija primena, kad alternatyvių eitynių nuo Nepriklausomybės aikštės iki Katedros aikštės tradiciją prieš keletą metų iniciavo pati TS-LKD. Žiniasklaidoje šios alternatyvios eitynės įvardytos „proeuropietiškomis“, o jų dalyviams ne vienerius metus dalintos dvigubos - Lietuvos ir Europos Sąjungos vėliavėlės. Pati TS-LKD siekė savo partines eitynes vaizduoti kaip visuomeninę iniciatyvą. 


Susiję

Mantas Adomėnas 1985178677398979002
item