Vilniaus forumas kviečia į konferenciją apie Lietuvos socialinę politiką

Vilniaus forumas kviečia į konferenciją „Sėkmės Lietuva“ ir socialinis nuosmukis | Ekonominės raidos prieštaravimai ir jų pasekmės vals...


Vilniaus forumas kviečia į konferenciją „Sėkmės Lietuva“ ir socialinis nuosmukis | Ekonominės raidos prieštaravimai ir jų pasekmės valstybei. Konferencija vyks vasario 22 d. (trečiadienį) 17.30 valandą VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto 402 auditorijoje (Vokiečių g. 10, Vilnius). Pranešimus renginyje skaitys ir su klausytojais diskutuos ekonomistai dr. Boguslavas Gruževskis ir dr. Raimondas Kuodis.

Ekonominės bei socialinės politikos ekspertai šiandien pripažįsta neigiamus augančios socialinės nelygybės padarinius ne tik valstybės ekonomikai, bet ir nacionaliniam saugumui. Tvirtinama, kad jei ši problema ir toliau bus ignoruojama, gali tekti atsisakyti minčių ne tik apie ekonomikos augimą, bet ir apie valstybingumo išsaugojimą. Augančios socialinės atskirties supriešintoje visuomenėje stiprėjantis daugelio piliečių nepasitikėjimas valstybe darosi vis pastebimesniu Lietuvos nacionalinį saugumą silpninančiu veiksniu. 

Nepaisant šių realijų, šiandien viešojoje erdvėje vyrauja pasakojimai apie „Sėkmės Lietuvą“, kuri, lygiuodamasi į turtingiausias Skandinavijos šalis, sparčiai žengia socialinės ir ekonominės pažangos keliu. Deja, elementari statistika ir blaivus žvilgsnis į realią visuomenės ir valstybės būklę atskleidžia kitą – socialinį nuosmukį patiriančios – Lietuvos veidą. Tačiau, nepaisant nemalonios tikrovės, kalbos apie „Sėkmės Lietuvą“ netyla.

Suprasdama, kad tokia „socialinė politika“, kokia buvo vykdoma nepriklausomoje Lietuvoje daugiau nei ketvirtį amžiaus, yra niekur nevedanti, „Vilniaus forumo“ iniciatyvinė grupė kviečia į konferenciją „Sėkmės Lietuva“ ir socialinis nuosmukis | Ekonominės raidos prieštaravimai ir jų pasekmės valstybei“. Joje bus siekiama aptarti pagrindines Lietuvos ekonominės bei socialinės raidos tendencijas ir prieštaravimus bei mėginama svarstyti labiau šalies piliečių lūkesčius atitinkančios valstybės ekonominės ir socialinės politikos gaires.  



Susiję

Raimondas Kuodis 2606446555296128616

Rašyti komentarą

10 komentarų

Anonimiškas rašė...

Kaip tik didele socialine atskirtis ir socialinio teisingumo nebuvimas buvo pagrindinis faktorius pries 1940-uju metu okupacija. Visuomene buvo susipriesinusi - nuskriaustieji ir isnaudojamieji stojo okupantu pusen, nes mate juose teisingumo vykdytojus. Ir is tiesu okupantai atlygino savo remejams materialinemis vertybemis. Pazvelgus i socialines strategijos - jei tai galima vadinti strategija - raida nuo 1990-uju, t.y. nuo Lietuvos Nepriklausomybes atkurimo, akivaizdu, kaip 1940-aisiais Lietuvos priesu naudoti metodai pasirode efektyvus ir musu laikais. Kaip tik todel Lietuvai priesiskos jegos dosniai investavo labiausiai socialiai pazeidziamuose Lietuvos regionuose, sitaip laimedamos daugelio zmoniu palankuma - tai irodo Lietuvos Seimo rinkimu rezultatai, kuomet rinkejai pasirinkdavo kandidatus, uz kuriu stovi tie patys investuotojai i Lietuvos regionus. Ne isimtis ir praeitu metu Seimo rinkimai, kuriu rezultatai patvirtina prielaida, kaip isradingai priesiskos Lietuvai jegos naudojasi socialine atskirtimi Liertuvoje. Kad ir kaip paradoksaliai tai atrodytu, taciau investuotojai padare tai, kas nepavyko padaryti tiems, kurie ypac daug ir garsiai kalba apie demokratija, krikscioniskas vertybes ir Tevynes meile - daugelis tu, kurie dirba investitoriu imonese, pasiliko Lietuvoje, nes jiems nebuvo poreikio vaziuoti ieskoti darbo uzsienyje.

Pikc rašė...

"Ne isimtis ir praeitu metu Seimo rinkimai, kuriu rezultatai patvirtina prielaida, kaip isradingai priesiskos Lietuvai jegos naudojasi socialine atskirtimi Liertuvoje." - na, kodėl? Antrojo rato rezultatai parodė, kad toms jėgoms ne taip jau gerai sekasi. ;)

Anonimiškas rašė...

Kaip tik antrajame rate LVZS laimejo ypac daug balsu.

Pikc rašė...

Bet kenkėjiška šutvė tai prakišo - užtat iki šiol putomis drabstosi. ;)

Anonimiškas rašė...

Pasižiūri į tokius tuščius, beprasmius, ,,sisteminius" renginius darantį Vilniaus forumą ir supranti, jog valstybės galas čia pat...Jei net geriečiai, demokratiški inteligentai iš VF nebeturi drąsos ir gebėjimo :"
1 ) Apibūdinti faktinę santvarką,sukurtą šalyje ir aptarti bent VF formate su piliečiais..
T. y. VF intelektualai neįgalūs konstantuoti ir apibūdinti pagrindinę šalies ,,ligą" ...Degradacija Lietuvos demokr. inteligentų per 10 metų klaiki... Tarkim , NVO ,,Kitas pasirinkimas ", su tuo pačių gerb. V.Radžvilu ir Ko priešakyje, prieš eilę metų gebėjo ir turėjo drąsos apibūdinti ,,LIGĄ" ... VF- bejėgė, tuščiakalbių ir INTELEKTUALIŲ gražbyliautojų ir rypautojų struktūra.... Baukšti ir neįgali struktūra , organizuojanti formalius ,nieko netelkiančius, apie esmę (,,ligą " ir esmines reformas) nekalbančius , tik atskirus ,,ligos' simptomus aptariančius renginius...

2) PASIŪLYTI KONKREČIŲ reformų paketo (nei pavienių reformų...) nukreipto į oligarchinės VD santvarkos pakeitimą demokratine. Nėra įgalūs pasiūlyti Tautai, piliečiams nei jokių ,,vaistų" , nei ,, ligą" geba diagnozuoti...

3) Neįgalūs nei vieno VF skyriaus šalyje sukurti..
Pašvaisto jėgas paskaitinėms kelionėmS po šalį, pakanalizuoja nevilties kupinų piliečių laiką ir energiją ,ir tais paskaitų šou visas ,,antisisteminis'' darbas ir pasibaigia..Pasakyk tokiems , beje puikiems, principingiems intelektualams ir geriems analitikams bei visuomenininkams, kaip kad Radžvilas ar Šopauskas, kad pamąstytų, kąip jie ar jų VF turėtų veikti pasimokydami iš patarlės ,,Šunys loja, o karavanas eina"...Rezultatas 100 NUOŠIMČIŲ bus toks- tie didūs mąstytojai ir analitikai nieko PAMOKANČIO NESUVOKS IR SU SAVIMI NESUSIES...,Jų Ararato lygio protas toks, kad jie jau nebesupranta, kad prieš olig.santvarką (karavaną), reikia organizuotis, o ne daryti pokalbių ir tekstų šou (VIEN skalyti tuščiai..) JEI TOKIE nesisteminiai profesoriai ar docentai negeba suprasti ABĖCĖLINIŲ TIESŲ IR ADEKVAČIAI VEIKTI, TAI KOKS likusios konformistinės inteligentijos, t.y. proto kumečių, lygis.,...

4) Tai antisisteminių piliečių energiją nukanalizuojantys ,beverčiai lektorių šou..Net diskusijų po paskaitų vengia....:) :)
.Daro renginius dėl pliuso, skirtus studentiškai auditorijai šviesti...Tarkim,manau, jog intelektualaus ,moralaus jaunuolio V. Sinicos portalas Propatria.lt yra tipiškas tokio nukanalizavimo įrenginys...Pasiunti ŠIAM ar tiesos.lt, portalui NVO žmonių sudarytą,PASIRAŠYTĄ Reformų paketą paskelbimui- net netalpina, nes tiems intelektualams NEĮDOMŪS JOKIE KONRETŪS SIŪLYMAI, JOKIOS KONKREČIOs REFORMOS, JOKIOS PLEBĖJŲ ILGUS METUS BRANDINTOS IŠVADOS IR SIŪLYMAI.. Sinica tik paprašo mandagiai jam nesiuntinėti JOKIŲ LAIŠKŲ...Jam ir Ko atsakiau, kad moralių , bet narciziškų plepių portalas daugiau nebegaus mano suorganizuotų keliolikos žmonių 2 GPM...

VF ar Propatria.LT ar pamažu nykstantis tiesos.lt-,mano manymu, ,,teisingų" NESISTEMINIŲ inteligentų SAVIRAIŠKOS, iškalbos, principų pademonstravimo VIETA IR DAUGIAU NIEKO...Pasipiktinusių santvarkos esme piliečių energijos nukanalizavimo vietos..Kaip gerb. V.Radžvilas tesingai rašė apie mažiukes LR partijas- tai ,,sisteminiai antisistemininkai".. Jo mintis teisinga ir jo paties VF BEI paminėtų portalų atžvilgiu..

Anonimiškas rašė...

Gal jums bus sunku patiketi, bet jusu komentara perskaiciau ne karta ir idemiai. Aisku, esme visada svarbi - kiek pasakyti zodziai yra adekvatus realiai situacijai. Taigi konkreciau: jei jau taip punktais isdestete vsa, kas jums atrodo NE TAIP, tuomet teikites SUSIMYLETI ir taipgi papunkciui isdestykite JSU PROJEKTA ir PASIULYMUS. Ir dar viena maza smulkmena: aisku, iskart sudomino sakinys jusu komentaro pradzioje apie ,,valstybes gala". Tai primena viena placiai zinoma anekdota apie du zmones - vienas eina viena gatves puse, kitas - kita. Pirmasis saukia antrajam: ,,Ei, kaip tavo sveikata?!" Antrasis atkerta: ,,Nesulauksi."

Anonimiškas rašė...

Gerai, kad tokia diskusija rengiama Vilniuje. Ir puiku, kad Birzuose. Tokius debatus ir tokius renginius reikia rengti visur Lietuvoje. Anot patarles: ,,Zmoniu balsas - Dievo balsas."

Anonimiškas rašė...

Šio ,,plebėjų" reformatoriškus norus išreiškiančio dokumento publikavimo išsigando ,matyt, patriciju save laikantis V. Sinica bei kito nomenklatūrinei oligarchinei sistemai nepavojingo tiesos.lt portalo redaktorė Bingelienė:

,, Prašome, kad ,,nebiudžetinių“ partijų sąrašų pirmųjų dešimtukų nariai įsipareigotų inicijuoti:
• Įstatymus, uždraudžiančius politikams Seime ar savivaldoje dirbti nepertraukiamai ilgiau nei dvi kadencijas (pagal LR prezidento rinkimų įstatymų principą)
• Įstatymus, panaikinančius sąrašinius (daugiamandatinius) rinkimus
• Įstatymus, įkuriančius seniūnijų tarybas, kaip svarbiausią savivaldos ir demokratijos pagrindą, bei įstatymus, įtvirtinančius ūkinį- finansinį seniūnijų savarankiškumą
• Įstatymus, užkertančius kelią lemiamai pinigų įtakai rinkimų rezultatams ir atkertančius verslo ir adminstracijos įtaką rinkimų baigčiai. Įstatymus ,atpiginančius visų lygių politikų bei pareigūnų rinkimus bei praktiškai sudarančius visiems rinkimų dalyviams vienodas prisistatymo rinkėjams galimybes. Įstatymą, įvedantį VRK komisijos tiesioginius rinkimus.
• Įstatymus, įvedančius tiesioginius visų lygių teisėjų rinkimus (nuo apylinkės teismo iki KT) ir įkuriančius prisiekusiųjų teismo instituciją (šios abi reformos-naudojantis JAV pavyzdžiu)
• Įstatymus, numatančius tiesioginius apygardų vyriausiųjų prokurorų ir generalinio prokuroro rinkimus
• Įstatymus, įvedančius tiesioginius policijos komisariatų vadovų (t.y. šerifų instituciją JAV pavyzdžiu) ir generalinio komisaro rinkimus
• Įstatymus, panaikinsiančius biudžeto išmokas partijoms už rinkimų rezultatus. Partijos turi išsilaikyti tik iš nario mokesčio ir laisvanoriškai piliečių joms aukojamų 3- 4 GPM (vietoje dabartinio 1 procento)
• Valstybės politikų elgesio kodekso įstatymo panaikinimą. Pagal jį politikai kontroliuoja patys save
• Įstatymą, įvedantį tiesioginius Seimo Etikos komisijos rinkimus. Advokato K. Čilinsko VĮ TILS užsakymu 2005-2006 metais sukurto Savivaldybių politikų ir tarnautojų etikos kodekso įstatymo projekto priėmimą. Pagal projektą komisijos sudaromos iš visuomenės atstovų (ne politikų ir ne tarnautojų), o nuobaudos yra realios ir veiksmingos
• Įstatymus, numatančius, kad referendumo organizavimui piliečių iniciatyva pakaktų 100 tūkstančių parašų, o paprastai pilietinei įstatyminei iniciatyvai pakaktų 20 tūkstančių parašų
• Įstatymų pataisas, numatančias, kad visuomeninės LRT tarybą rinktų nuo biudžetinės paramos nepriklausančios NVO, o į ją atstovų negalėtų skirti politikai.
• Įstatymų pataisas, išlaisvinančias NVO iš valdžios kontrolės, vykdomos per valdžios kontroliuojamų NVO tarybų rinkimus, ir per lėšų skirstymą NVO sektoriui. Įstatymų pataisas, sudarančias NVO galimybes gauti tiesiogiai iš piliečių 3- 4 GPM"
2016.08.31

Stasys Aleksandravičius ( Kaunas), dr. Lilijana Astra (Vilnius), Justinas Baranauskis ( Klaipėda), Česlovas Blažys (Marijampolė), Janina Dovydaitienė (Kaunas), Arūnas Burlingis (Kaunas), Alvydas Jokšas ( Tryškiai), Sigitas Juočas (Jurbarkas), Virginija Jurgilevičienė (Klaipėda), Jonas Kaminskas (Raseiniai), Algirdas Karčiauskas (Kaunas), Pranas Kavaliauskas (Kaunas), Vygaudas Keraitis (Jurbarkas), Henrikas Labrencas (Klaipėda), Vaidas Lipnickas (Jurbarkas), prof. Gediminas Merkys ( Kaunas), Algirdas Niūniava (Kaunas), Kęstutis Ūsas (Jurbarkas),Mindaugas Patackas (Kaunas), Zenonas Protosevičius (Vilnius), Pranas Radišauskas (Jurbarkas), Laima Skinulienė (Kėdainiai), Gintaras Slabada (Kupiškio rajonas),Valentinas Šapalas (Vilnius), Šarūnas Valentinavičius (Vilnius), magistras Liudas Vedeckis ( Šeduva, Radviliškio raj. ), Marija Žygavičienė (Kaunas)
( 27 pritariančių pavardės atsiųstos e-mailais iš jų savininkų asmeninių elektroninio pašto dėžučių)



Anonimiškas rašė...

Tarkim VF šulams pasiūlai veikti konkrečiau : padaryti renginį su valstiečių seimūnais konkrečių reformų,reikalingų oligarchinės santvarkos panaikinimui, ar tiesiog reformų rdaugumos naudai tema.Siūlymų pasekmė- VF šulų tyla..Manau, tiems intelektualiems plepiams KONKRETŪS pokyčiai NEĮDOMŪS, pilietinė valdžios KONTROLĖ NEĮDOMI, reformos neįdomios, judėjimo ,galinčio keisti ,,karavano" judėjimo kryptį..Tai abstrakcijų, idėjų kovos didmeistriai...
APIBENDRINU, KOLEGOS: AMEN LIETUVAI, NES NET radžvilų ar šopauskų lygio inteligentai nebeturi nei valios , nei galios ,nei drąsos TIESOS GYNIMO DARBUI, RYŽTINGIEMS PERTVARKOMIESIEMS BEI ORGANIZACINIAMS ŽINGNIAMS bei REFORMŲ REIKALAVIMUI AR VALDŽIOS KONTROLEI ( bent pabandymui)...

Anonimiškas rašė...

Ką bepridurti? Kad valstybei reikia kitokios strategijos buvo aiškinta tvarkiečiui R.Komskiui ir darbiečiui V.Mazuroniui bei A.Sysui. Pirmas momentaliai sutiko, antras su K.Daukšiu buvo kategoriškai „prieš“. Vyt.Rubavičius aiškino – „kam politikams prisiimti atsakomybę?“. Forume ekrane šmėkštelėjo daugybė prof.R.Kuodžio skaidrių, tad įsižiūrėti į siūlomus receptus nebuvo progos. Akivaizdu, kad tarp jų, ir mokestinė reforma. Tačiau čia būtina spręsti – kokiais tarifais ir kuriuo momentu bei ką. Tai esminis dalykas.
Likau patenkintas atsakymu į savo klausimą dėl optimalaus bedarbių kiekio rinkos ekonomikoje, juolab dėl to teko pradėti diskusiją su Seimo Ekonomikos komiteto pirmininku V.Sinkevičium. Pasak prof.R.Kuodžio yra begalė reikalingų visuomenei darbų, kad ir ekologiško maisto gamyboje, juolab žmonės šeriami perkamumo didinimui cukraus pertekliu su antibiotikų priedais. Deja, klasikiniai liberalūs ekonomistai dėl aukštesnio bedarbių kiekio nei kiek nesijaudina. Na, ir kas, jiems, kad ES apie 20 mln. bedarbių, tarp kurių liūto dalis - jaunimas. O bedarbystė žmogui turėtų rastis tik savaitei kitai, susiradus ir pereinant į jam tinkamesnį darbą, t.y. prof.R.Kuodžio pažiūros darbo politikoje visiškai atitinka PES ir LSDP deklaruotą dar 2014 m. visuotinio užimtumo siekį.
Priešingybe pirmam pranešimui bloga prasme tapo prof.R.Gruževskio postringavimai. Jis buvo neteisus teigdamas savo skaidre, kad „Lietuvos ekonomika yra efektyvi". Taip teigti neleidžia vien jau valstybės skolos augimo tempai, kurie pastaraisiais metais buvo tik du kartus mažesni, nei A.Kubiliaus valdymo laikais. Blogai išnaudojami turimi resursai - ir tiek, tad mūsų ekonomika, tebeveikiant inerciniams A.Kubiliaus užaštrintos krizės padariniams tėra riboto efektyvumo. B.Gruževskis, taip pat, nekalbėjo apie oligopolinę-kartelinę Lietuvos prekybos tinklų bei perdirbėjų ar statybų bei kelių tiesimo sektoriaus sistemą, kaip vieną iš pagrindinių ne tik mūsų ekonomikos ydų. Jis nutylėjo ir pasaulinio bei vietinio kapitalo koncentracijos mastus, o socdemų rezultatą rinkimuose-2016 dėsningai tesuvedė vien į Darbo kodekso peripetijas, bet ne nuo varguolių gerbūvio didėjimo ryškiai atitrūkusį kainų augimą po euro įvedimo, Rusijos embargą.
Prof.V.Radžvilas pasakęs panegiriką abiems pranešėjams eilinį kartą parodė savo ekonominį politinį diletantizmą, tačiau teisingai pabrėžė, kad daugumas dėstytojų plūduriuoja paskui neoliberalios ideologijos farvaterį, kurio flagmanais tapo keletas niekam iki tol nežinotų asmenų, tarp kurių ryškiausias yra Čikagos atstovas Miltonas Frydmanas dar 1976 m. apdovanotas Nobelio prizu. Kitaip tariant, šis mūsų oratorius ne kartą pusantros valandos po Mokslų Akademijos skliautais ugningai kalbėjęs apie snūduriuojančią mūsų „pilietinę visuomenę“ ir jau gerokai „atsikandęs liberalizmo“ tebelindi tautiško reikalo minties skarmaluose.

item