Aimee Bird. Kas atsitinka, kai translytė moteris kaunasi mišrių kovos menų ringe?

Štai jums įdomybė: translytė „moteris“ triuškina moteris mišrių kovos menų (MKM) turnyruose. 2013 m., po penktos iš eilės Fallonos Fox p...


Štai jums įdomybė: translytė „moteris“ triuškina moteris mišrių kovos menų (MKM) turnyruose. 2013 m., po penktos iš eilės Fallonos Fox pergalės pirmame raunde (šį kartą nokautu 37-ąją mačo sekundę) paaiškėjo, kad sportininkas negimė moterimi, bet pasikeitė lytį 2006 metais.

2014 m. jis išgarsėjo po to, kai techniniu nokautu laimėjo mačą pirmame raunde sutrupindamas savo priešininkės akiduobę.  Priešininkė Tamikka Brents duodama interviu po kovos sakė:

„Dar niekada gyvenime nesijaučiau taip bejėgiškai“.

„Esu kovojusi su daugybe moterų, bet dar niekada nebuvau patyrusi tokios jėgos kaip aną vakarą.  Negaliu pasakyti, ar tai dėl [jo] lyties – nesu medikė.  Galiu tik pasakyti, kad niekada gyvenime nesijaučiau taip bejėgiškai, nors ir esu netipiškai stipri moteris. […]“.

Po šio įvykio daug žinomų MKM veikėjų pareiškė paprastai turintys labai liberalią nuomonę socialiniais klausimais, bet nepritarią translyčių vyrų galimybei kautis su moterimis.  Garsus sporto komentatorius ir MKM sporto pranešėjas Joe Roganas prieš metus radijo laidoje akcentavo, kad translytis sportininkas: „turi be abejonės vyrišką kaulų struktūrą: didesnes rankas ir didesnius pečių sąnarius.“  Portalas „LifeSiteNews“ citavo kariuomenės veteraną ir šios sporto šakos specialistą Jeffą Naderį, kuris sakė: „Fallona Fox turi tą privalumą, kad didesnę gyvenimo dalį buvo vyru.  Jo kaulų tankis, raumenų masė yra vyriški ir dėl to suteikia jam privalumą ringe.  Negali visa tai turėdamas pasidaryti vieną nedidelį pokytį – iš esmės kosmetinį pokytį – ir staiga teigti, kad esi moterimi.“

Taigi pasirodo, kad sporte negali apsimetinėti. Lyties keitimo operacija iš vyro nepadaro moters. Tenka vėl susidurti su realybe. Todėl ironiška, bet Fallona Fox, atrodo, kenkia translyčių asmenų reikalui kovodama moterų ringe. Žinoma, Fox teigia, kad moterys, atsisakančios su juo kovoti, yra pilnos neapykantos ir išankstinio nusistatymo. Vis dėlto keista, kad vyras, slapta išnaudojęs lyties keitimo operacijos suteiktą galimybę jėga triuškinti moteris ringe, staiga ima vaidinti auką. Nejaugi?

Tamikkai Brents tai neatrodo teisinga. Ir čia mes susiduriame su įdomia kolizija, apie kurią, manau, dar ne kartą girdėsime: kolizija tarp moterų teisių ir LGBT teisių.

Kai kurie konservatyvūs krikščionys yra pareiškę, kad moterims apskritai ne vieta MKM ringe. Aš taip nemanau. Bet kovos turi būti sąžiningos. Moterys bent jau turėtų būti užtikrintos, kad kaunasi su moterimis. O tiesa vis tiek paaiškėja po gongo dūžio: nes negali apsimesti tuo, kuo nesi.

Taigi, kas svarbiau: ar moterų teisės, ar teisės vyro, kuris jaučiasi esąs moterimi?

www.alliancenet.org vertė Ingrida Vobolevičienė

Susiję

Pažangos ideologija 6729575885186857850
item