Paliaubos Ukrainoje neveikia, bet ES dėl naujų sankcijų eilinį kartą nesutarė

Ukrainoje pranešama apie naujus susirėmimus, nuo ryto vykstančius Mariupolio prieigose. Nors paliaubos toliau pažeidinėjamos, Europos va...


Ukrainoje pranešama apie naujus susirėmimus, nuo ryto vykstančius Mariupolio prieigose. Nors paliaubos toliau pažeidinėjamos, Europos vadovų susitikimams pirmininkaujantis Donaldas Tuskas pripažįsta, kad sankcijos Rusijai nebebus griežtinamos, nes bendrijoje nuomonės išsiskyrė, o kai kurios šalys tikisi iš Putino geros valios. Vokietijos kanclerė paragino sankcijas išsaugoti ir neužmiršti Krymo.

Tuoj bus mėnuo nuo Minsko susitarimo, bet prie Donecko neatrodo, kad paliaubos būtų įsigaliojusios. Didžioji fronto dalis, tiesa, nurimusi, bet net keliose vietose susišaudymai nesiliauja.

Juo labiau nemažėja tikėjimas, kad tai tik laikina pertraukėlė prieš naujus puolimus. Karas nebus baigtas, sako smogikai, kol jie išstums Ukrainos pajėgas iš visos Donecko srities.

Vokietijos kanclerė kartoja, kad sankcijos Rusijai turėtų būti išsaugotos, kol paliaubų susitarimo nesilaikoma.

„Laisvi vietos rinkimai Rytų Ukrainoje ir netrukdymas Ukrainai kontroliuoti savo sienas. Tai, beje, ne tik padės Ukrainai ir grąžins jos teritorinį vientisumą, bet ir suteiks naują postūmį partnerystei su Rusija. Ir, akivaizdu, Krymo reikalas neturi būti paliktas atviras ir neišspręstas“, – sako Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Tačiau viename kaime Donecko srityje kovos ne tik nenurimo – jos įsiplieskė tik praėjusią savaitę, kai kitur susišaudymai seniai nuslopo. Moločnos gyventojai pasakoja, kad vos prieš kelias dienas rūsyje prieglobsčio ieškojo 18 žmonių. Pakako vos kelių šūvių praėjusį pirmadienį, kad susirėmimai įsismarkautų iš naujo.

Nors Minsko susitarimo akivaizdžiai nesilaikoma, Europos vadovų tarybos pirmininkas pripažįsta, kad neįmanoma pasiekti vienbalsiškumo, kurio reikia sankcijoms Rusijai sugriežtinti, nes sunku suderinti 28-ų Europos Sąjungos šalių pozicijas.

D. Tuskas dienraščiui „New York Times“ pareiškė, kad kai kurios šalys jau pasirengusios patikėti, kad iš V. Putino yra galimybė sulaukti geros valios.

Tuo metu jis pats tikįs, kad Rusijos prezidentas siekia karinėmis ar politinėmis priemonėmis gauti visos Ukrainos kontrolę. Prieš pirmadienio susitikimą su Jungtinių Valstijų prezidentu D. Tuskas taip pat pripažino, kad europiečiai siekia negalvoti apie karo galimybę, bet karas Ukrainoje jiems turės mokomąjį poveikį.


Susiję

Pasaulis 1184003168059596798
item