Visuomenei pristatyta pirmoji lietuviško palydovo daryta kosminė nuotrauka

Pirmoji lietuviška nuotrauka iš kosmoso Gegužės 21dieną iš Vilniaus universiteto bibliotekos Baltosios salės tiesiogiai per LRT televi...

Pirmoji lietuviška nuotrauka iš kosmoso

Gegužės 21dieną iš Vilniaus universiteto bibliotekos Baltosios salės tiesiogiai per LRT televizijos laidą „Laba diena, Lietuva“ visuomenei buvo pristatyta pirmoji lietuviška nuotrauka iš kosmoso.

Nufotografuoti Žemę iš kosmoso ir atsiųsti nuotrauką į palydovo valdymo stotį Vilniaus universitete – ambicingiausia palydovo „LituanicaSAT-1“ komandos užduotis, kurios sudėtingiausias etapas – duomenų atsisiuntimas ir dekodavimas – sėkmingai baigtas.

Pirmosios lietuviškos nuotraukos pristatyme visuomenei dalyvavo projekto globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Vilniaus universiteto rektorius Jūras Banys, universiteto akademinės bendruomenės nariai ir palydovo „LituanicaSAT-1“ kūrėjų komanda.

„Pirmoji nuotrauka buvo padaryta palydovui skrendant virš Ramiojo vandenyno Pietų Amerikos link šių metų balandžio 8 dieną. Daugiausia laiko prireikė atsisiųsti duomenis, nes per vieną seansą su palydovu galėdavome į Žemės stotį atsisiųsti iki 5–6 kilobaitų duomenų, atsižvelgiant į tai, ar palydovas skrieja aukštai virš horizonto, ar žemai“, – pasakoja komandą užfiksuoti pirmąją lietuvišką nuotrauką kosmose skriejančiam palydovui „LituanicaSAT-1“ nusiuntęs misijos technikos vadovas Laurynas Mačiulis.

Palydovo konstruotojai užminė mįslę mokslo specialistams, kas pakliuvo į nuotrauką, kaip neryškus raudonas taškelis. Pačioje nuotraukoje neišvysime aiškių žemės paviršiaus detalių dėl mažos raiškos ir, kad palydovo akis buvo nukrypusi iš dalies į Saulę. Taip pat buvo užsiminta, kad pradedamas naujas projektas „LituanicaSAT-2“, tačiau apie konkrečius numatomas bandymus bus pranešta vėliau.

Šaltinis: www.alkas.lt

Susiję

Aktualijos 2403470246981378102

Rašyti komentarą

item