Romualdas Ozolas. Europos veidas

Europos veidas yra moters veidas - gimdytojos veidas. Gal jis toks, koks Pompėjos freskoje ant jaučiu pasivertusio iš meilės bepročiaujan...


Europos veidas yra moters veidas - gimdytojos veidas. Gal jis toks, koks Pompėjos freskoje ant jaučiu pasivertusio iš meilės bepročiaujančio Dzeuso, gal kitoks - pagal kiekvieno žvelgiančiojo akių šviesą, tačiau neabejotinai - dieviškajai kūrimo misijai pasirengusiosios veidas.

Du tūkstantmečius Europos veidas - Mergelė Marija su savo nežemiškai pradėtuoju sūnum, kuris nepailsdamas moko europiečius pasaulį kuriančios meilės. Europos naujųjų laikų veidas iškyla su Eženo Delakrua į barikadas liaudį vedančia Laisve, tikrai nežemiškai žemiška patriote, du šimtmečius neužleidusia Europos civilinio gyvenimo vienvaldiškumo ir produktyvumo ikonos vietos. Nemaža laiko daug kam jau dingojosi, kad prancūzų Laisvės veidas pernelyg suvyto ir šiandieninė Europa gali laikyti ją nebent Senele.

Ir štai 2014 metų „Eurovizija“ tarė: taip, Europa turi naują veidą, jos naujausių laikų simbolio vertą veidą. Tai - ... kas? Iš tiesų, kas gi tas veidas? Jis neturi vardo, nes jo vardas - popsinis dvilytis slapyvardis. Tas veidas neapibūdinamas, nes jis - barzdotas ir ilgaplaukis, moteriai priskirtinas tik pagal suknelę ir aukštakulnius. TAI, kas dainuoja, yra su aiškiomis aliuzijomis į visų epochų Europos veidų junginį su vienu esminiu skirtumu nuo jų visų - tai negalėjimo, nenorėjimo ir atsisakymo būti gimdančiuoju, kuriančiuoju pradu manifestavimas. 

Ir Europa džiaugsmingai sušuko: taip, tai mūsų veidas! Beveik visi klausytojai buvo vieningi: tai, kas dainuoja, yra TAI, tai, ko mums reikia! Tai, kas esame mes patys. Tegul dar viltyse ar sapnuose. Betgi TAI yra tai, ko mums reikia. Kitos kalbos turi žodį niekatrajai giminei žymėti.

Lietuvių kalba šiam reiškiniui žodžio neturi. Teks pasukti galvą. Tuo labiau kad tokių niekatrybių randasi visur: tai ir nepriklausomybės be suvereniteto, ir keliagubos pilietybės, ir kareiviai be skiriamųjų ženklų svetimose teritorijose, nekalbant apie šeimas be šeimos arba šunis vietoj vaikų. Niekatrėjimas yra visuotinė slinktis. Kas 2014 metais Kopenhagoje buvo atpažinta su tokiu džiaugsmu, - nori kas nors to ar nenori, - yra Europos istorijos tiesos momentas: nuo šiol Europa turi naują savo naująją epochą ikonizuojantį veidą.

Susiję

Romualdas Ozolas 3714371159616797334

Rašyti komentarą

13 komentarų

meškiukų rašė...

Tenka pripažint, kad kai kuriose srityse lietuvių tauta ir kalba yra atsilikus, ir tenka vytis toliau tuose dalykuose pažengusius, jei nenorima likt užsidarius tradiciniu vertibiu rėmuose

Anonimiškas rašė...

Meškiukui>tau vytis ir vytis, visose srityse. Labiausiai tai lietuvių kalboje :-D

meškiukų rašė...

Yra vertybės, ir yra vertibės (tradicinės)

Patriotas rašė...

Geriau jau Končitos veidas, nei koks nors Gražulis nukvakęs. O šiaip, gal Romualdui Eurovizija yra svarbiausias metų renginys, kad toks dėmesys eiliniam dainų show? Europos veidą reiktų įžiūrėti pagal visos Europos veiksmus pasaulyje, pagal tai kaip ji žiūri į Ukrainos konfliktą, badą Afrikoje, santykius su JAV ir tt o ne pagal Euroviziją.

Pikc rašė...

Matote prasmės diskutuoti su galvos smegenų tolerastija sergančiais oroanalinių santykių entuziastais? :)

Pikc rašė...

Na, atsižvelgiant į tai, kad eurosajūzas visiškai neakcentuoja iškrypėliškos propagandos plėtros klausimo... :)

žara rašė...

"tai negalėjimo, nenorėjimo ir atsisakymo būti gimdančiuoju, kuriančiuoju pradu manifestavimas"

Visiška tiesa, tik gal reiktų išreikšti pasyvesniu būdu, nes avys retai ką nusprendžia pačios, jos dažniau yra varomos...

žara rašė...

"nuo šiol Europa turi naują savo naująją epochą ikonizuojantį veidą"

Matau tokį paveikslą:
Marija kulnu traiško barzdotą ilgaplaukį žaltį...

Anonimiškas rašė...

"tokių niekatrybių randasi visur: ... nekalbant apie šeimas be šeimos arba šunis vietoj vaikų."
sakyčiau šunis vietoj žmonų, ir sutaupai nepirkdamas kontracepcijos...

Anonimiškas rašė...

Viskas "natūralu", prie ko prisipratini gaudamas malonumą. Santykiai su moterimi kai ta moteris tuo pačiu metu makaluoja mano užpakalyje plastmasės gabalu, o mes abu su ta moterėle, dar susileidę heroino ir kokaino mišinį irgi teikia malonumą ir netokį jau mažą. Tokių santykių reklamos uždraudimas yra grubus žmogaus laisvių pažeidimas. Dar žymiai grubesnis žmogaus teisių pažeidimas yra informacijos slėpimas kas mūsų laukia taip beatodairiškai siekiant malonumų. Homoseksualūs santykiai yra paprasčiausia priklausomybė: psichinė ir fizinė.

Pikc rašė...

Na, žalčių gal neįžeidinėjam? Tokį visapusiškai teigiamą padarėlį su kažkokiu iškrypėliu sulygint...

Anonimiškas rašė...

Eurovizijos balsavimo rezultatų nereikia priimti kaip Europos žmonių požiūrio atspindžio. Žiūrovai ten balsuoja pagal Vieno neperduodamo balso sistemą ( angliškai ji vadinama Single Non-Transferable Vote). Ši sistema yra itin neproporcinga bei palanki net visai mažoms, bet konsoliduotoms grupėms. Užtenka prisiminti ankstesnių rinkimų puikius lietuvių rezultatus JK ir Airijoje. Šiemet iškalbinga Lenkijos atstovų sėkmė: JK, Airija ir Norvegija – 1 vieta, Olandija – 2 vieta ir t.t. Gėjų elektoratas beveik vienodas visur, tad jų sėkmė tokioje rinkimų sistemoje nieko nestebina. Moralas – visada kreipkime dėmesį į tai, kaip skaičiuojami balsai, t.y. į rinkimų sistemą.

Anonimiškas rašė...

Prasmingas ir gilus vertinimas. Aciu Ozolui. Ir atskirai - aciu uz ta "nepriklausomybe be suveriniteto" . Tai is ties reeiksmingas ir svarbus pastebejimas.Ir sis reikinys is ties plinta visur! Prasmiu ir savoku klastojimas tapo visuotinu! Valdantis elitas visais imanomais budais siekia primesti mums pasmerkta prazuciai mastysena ir galvosena!

item