Dovilas Petkus. Nenoras gyventi demokratija

„ Jūs labai blogi žmonės, išties “, - taip britų europarlamentaras Nigelas Farage'as prieš porą metų apibūdino Europos Komisijos spaudi...

Jūs labai blogi žmonės, išties“, - taip britų europarlamentaras Nigelas Farage'as prieš porą metų apibūdino Europos Komisijos spaudimą Airijai neskelbti demokratinių rinkimų, kol nebus patvirtintas jos metinis biudžetas. Paradoksalu, tačiau Europos Sąjungoje, kuri nuolat akcentuodavo demokratijos laisvę, pradeda vyrauti demokratiją varžančios tendencijos. Nenuostabu, kad ir Lietuvoje „iš apačios“ suorganizuotas referendumas neretai valdžios atstovų yra vertinamas skeptiškai, jam sudaromos kliūtys.

Kalbama apie surinktus 300 tūkst. parašų ir vadinamąjį „žemės“ klausimą, tačiau šiuo atveju nėra svarbu, ko yra siekiama šiuo referendumu, bet kaip yra įgyvendinama tautos pareikšta valia. Tokią tautos, kaip suvereno, teisę kritikuojantys teigia, esą Lietuva bus „užreferenduminta“. Yra pamirštama, kad prieš kelis dešimtmečius Lietuva, išsilaisvindama iš sovietinės okupacijos, pasirinko demokratinį politinį režimą, aukščiausią jo kontrolę perduodama tautai. Visgi kai kam atrodo, kad tauta net ir po dvidešimties metų išlieka tamsi, atsilikusi, be politinės kultūros. Paradoksas, tačiau prieš dvidešimt metų, dar be demokratijos patirties, referendumui tikom, o štai šiandien - jau nebe. Klausimas, kas tokią suvereno kokybę nustato? O faktas lieka faktu, jog pati prisiimdama atsakomybę dėl svarbiausių politinio gyvenimo klausimų ir vis mažiau dėl to kaltindama rinktą valdžią, į kurią piliečiai neretai dar žvelgia kaip į visų šalies negandų priežastį, tauta efektyviausiai gali judėti demokratinės brandos link.

Lietuvoje referendumas, kaip demokratijos išplėtimo sąlyga, savaime negarantuoja jokių politinių sprendimų priėmimo - kad tai įvyktų turi dalyvauti mažiausiai pusė balso teisę turinčių piliečių, tačiau pats referendumo skelbimas atlieka svarbią tautos valios pripažinimo misiją. Atitinkama piliečių grupė pralaimėti gali, bet tik jei viskas įvyksta pagal aiškiai nustatytas žaidimo taisykles. Tačiau kai pareikšta valia spręsti yra varžoma valdžios institucijų, šimtai tūkstančių žmonių yra ne nuviliami, o politiškai sugniuždomi, praranda paskutinius tikėjimo valdžia likučius ir yra grąžinami į sovietmečio mokyklinį suolą, kuriame elgtis reikia ramiai - šurmulio nekelt ir „draugo“ neklaidint.

Tik nedemokratiškai valdantys politikai gali bijoti savo tautos balso. Valdžiai, kuri to nebijo, nebegalima prikabinti konspiracinio šešėlio ar savanaudiškos gyventojų mulkintojos vardo. Kliudymas referendumams tampa praleista proga jai bent iš dalies susigrąžinti taip seniai prarastą piliečių pagarbą. O nuolankumas galimybei spręsti pagrindžia esminį mūsų šalies suverenumo principą, kad tautos, kaip politinės bendrijos, gyvenimas yra jos pačios reikalas.

Neretai kalbant apie piliečių teisę į referendumą yra gąsdinama ir „hitleriais“. Esą platesnės demokratijos įgyvendinimas leistų įsitvirtinti radikaliam blogiui, bet, kaip byloja istorija, blogio diktatūrų įsitvirtinimo esminis bruožas ir buvo ne kas kitas, o demokratijos varžymas.

Europa yra demokratijos tėvynė. Ir būtent šio politinio režimo kokybės skirtumai lemia, jog Lietuva negrįžta į eurazinę erdvę, kur nuo seno visas politinis gyvenimas vyko pagal „vsio zakonno“ („Viskas pagal įstatymą“ (rus.k.). Ne šalių ekonominiai rodikliai, bet jų gebėjimas sutarti su savo kaimynais ir gana aukšta demokratijos kokybė leido įsilieti į Europos šeimą. Į sąjungą, kuri iš kitų geopolitinių erdvių ir išsiskiria tuo, jog formaliai pripažįsta kiekvienos valstybės narės ir jos piliečių teisę nekliudomai, savarankiškai spręsti savo politinį gyvenimą. Bent jau taip turėtų būti. Priešingai nei erdvėje Rytuose. Visgi labai panašu, kad kritikuojant tautos sprendimo valią į Lietuvą grįžta pavojingas mąstymo tipas, kad viską reikia priimti kaip nekvestionuojamą politinę duotybę (nes juk vietiniai „čiabuviai“ nėra pajėgūs savarankiškai priimti politinių sprendimų). Gerai pažįstamas „vsio zakonno“ stilius, tik po kiek rafinuotesne, modernesne skraiste.

Kalbant apie demokratiją Europos Sąjungoje, minėtini ir jos paramos fondai. Liūdina, jog šiandien labai dažnai mūsų šalies sprendžiami politiniai klausimai atsiremia į tai, ar gausime pinigų, ar ne. Demokratija yra skirta politiniams sprendimams priimti ar tik pinigų gavybai pateisinti? Tai, ar mes gausime pinigų dėl savo politinės valios, ar ne, mūsų turėtų net nedominti, jeigu politinę laisvę vertiname labiau nei riebesnę dešrą. Šiandien turime paklausti savęs: ar išties prieš dešimtmetį taip troškome grįžti į Vakarų bendruomenę tam, kad apgintume savo politinę valią ir išsaugotume demokratiją? Ar patys vis dar norime prisidėti prie demokratijos kūrimo? Ar visa, kas rūpėjo, buvo tik fundatorių pakeisti? Viskas, ko norėjom, buvo tik pinigai?..

Tokiu atveju beliktų blaiviai pripažinti, kad niekad netroškom nei laisvės, nei valstybingumo. Ir galbūt taip mums dar pavyktų išsivaduoti iš Lietuvos politikos, neleidžiančios suprasti iliuzijos, neva čia vis dėlto buvo sukurta demokratinė valstybė, atstovaujanti laisvai tautai.

Susiję

Įžvalgos 9049429050753611301

Rašyti komentarą

13 komentarų

Liepa rašė...

Gerbiamas, Dovilai, ačiū Jums už lakonišką, aktualų ir pilietiškumu alsuojantį straipsnį! ;)

Anonimiškas rašė...

O gal geriau atsižvelgiame į visus šio referendumo aspektus. Jūs norite pasakyti, kad jei referendumas nori uždrausti disponavimą privačia nuosavybe, tai yra demokratijos išraiška?
Užsidarykime savo Lietuvoje ir žiūrėkime kaip į mus žiūrės ES. Jei dar sugebame rodyti kažkokią galią ES institucijose, tai po tokių referendumų susigadinsime santykius su savo sąjunga. Kas tada liks? Rusijos meškinas pašonėje, šnairuojanti ES ir kitos pusės...

Anonimiškas rašė...

Žemė -ypatinga nuosavbė, tai ne koks automobilis. Turėdamas nuosavą žemę vis tiek esi susijęs ir su kaimynais, ir su toje žemėje esančiais gamtos ištekliais ir su visa eko sistema. Žemė, kaip ir mes patys - Lietuvos dalis. Ir juokinga, kai bijom - ,,ką Europa pasakys". Ogi nieko. Apminkštėję europiečiai nieko neišdrįsta pasakyt tiems, kurie turi tvirtus įsitikinimus, savo nuomonę ir savigarbos jausmą. Jie labai LIBERALŪS... :)

Anonimiškas rašė...

Labai šaunus straipsnis, bet užmirštama, kad šiame referendume nesusikerta vien tik už ir prieš piliečių pozicija. Čia įpintas stiprus nedraugiškos šalies propagandos variklis siekianti žalos mūsų šaliai. Išrinktos valdžios pareiga saugoti šalį nuo tokių grėsmių. Ar tai pateisina dalies demokratinių teisių suvaržymą? Galbūt. Bet čia plati diskusiją, kur galima aptarti JAV suvaržymus apsaugant piliečius nuo teroro. Nėra tik juoda/balta tenka daryti daug pilkų sprendimų. Tai tokie juoda/balta tvirtinantys, kad tauta turi visą teisę spręsti yra naivūs. Plati masė yra labai neapsaugota smegenų plovimui ir manipuliacijai. Tai jos "teisė" į savarankišką sprendimą jau yra apribota.

jkl rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
jkl rašė...

"Čia įpintas stiprus nedraugiškos šalies propagandos variklis siekianti žalos mūsų šaliai" Jei galima konkrečiau apie konkrečius atvejus, asmenis, kaip ji (ta propaganda) veikia ?

Liepa rašė...

Žemė nėra prekė - supermarkete lentynose nerasi. ES kapitalą tik nekilnojamas turtas , auksas, ir paskui kapitalą kaip koks mailius migruojanti betautė, belytė mailiaus minia.

jkl rašė...

Ar iki šiol buvo draudžiama disponuoti privačia nuosavybe. Kiek teko būti kaime- ne. Perka prancūzai indai ir kas tik nori, tik Lietuvaitę žmoną turi turėt. Tai klausiu jūsų ar čia, norinčių parduoti ir užsieniečių teisių varžymas ? "Susigadinsime santykius..." Kokius santykius ? Aš tai nematau, kad būtų kažkokie santykiai ar bendradarbiavimas Briuselio su ES šalimis neskaitant ekonominės paramos, viskas yra diktatas ką ir kaip daryti. NATO yra didesnis saugumo garantas dėl rusijos grėsmės, o nes ES, taip kad nepudrinkit...ir apskritai, patiem reikia ruoštis gynybai.

Anonimiškas rašė...

Organizacija "Būkime vieningi" su Žemaičiu priešakyje. Palaiko referendumą, priešinasi skalūnams IR platina peticiją Klaipėdos kraštui prisijungti prie RF. Čia toks akis badantis pavyzdys.

jkl rašė...

Taip. Jei kalbant konkrečiai apie tą judėjimą tai jis yra sukurtas tam, kad diskredituoti visus kurie pasisako prieš skalūnų gavybą žemaitijoje ir referendumo iniciatorius.
Jei neklystu matėme jų (Tų pseudo žemaičių) atstovus su rusijos vėliava prie seimo prieš porą dienų. http://youtu.be/FLEYLH1UUF0 Tai grynų gryniausia prieš tautininkus, kurie ir inicijavo referndumą, nukrepta provokacija. Kadangi ta organizacija nieko bendro neturi su tautininkais, kodėl dabar turėtumėm varžyt kitų pilietines teises dėl keletos kažkieno nusamdytų imbicilų ? Išvis kažkas čia labai nešvarius žaidimus žaidžia. Primena vieną žinomo žmogaus pareiškimą vasario 16 d. proga.

Anonimiškas rašė...

"kodėl dabar turėtumėm varžyt kitų pilietines teises" ... O KUR MANO TEISĖ PARDUOT ŽEMĘ KAM NORIU?? Kodėl bandoma suvaržyti mano teises į mano turtą?

jkl rašė...

Ar iki šiol buvo draudžiama disponuoti privačia nuosavybe. Kiek teko būti kaime- ne. Perka prancūzai indai ir kas tik nori, tik Lietuvaitę žmoną turi turėt. Tai klausiu jūsų ar čia, norinčių parduoti ir užsieniečių teisių varžymas ?

Cato rašė...

Jūs(t.y. pro patria atstovai) esate visai neprincipingi. Skundžiatės demokratijos stoka, nors svajojate apie nacionalistinę teokratiją(hiperbolizuoju).
Nesate už demokratiją savaime, jūsų požiūris į ją priklauso nuo to, ar ji gali padėti pasiekti savo tikslus ar ne. Jei iškiltų kokio jums visai nepalankaus referendumo pavojus, apeliavimas į tautos teisę spręsti kaip mat skristų pro langą.

item