Lietuviški palydovai jau atvirame kosmose!

Šiandien, vasario 28 d., 9.30 val. Lietuvos laiku iš Tarptautinės kosminės stoties į orbitą vienas po kito sėkmingai išleisti du pirmie...



Šiandien, vasario 28 d., 9.30 val. Lietuvos laiku iš Tarptautinės kosminės stoties į orbitą vienas po kito sėkmingai išleisti du pirmieji lietuviški palydovai. Pirmasis į atvirą kosmosą išleistas Kauno technologijos universiteto „LitSat-1“ palydovas ir iš karto po jo – Vilniaus universiteto „LituanicaSat-1“.

Šiuo metu Kauno technologijos universitete įrengtoje naujoje ryšio stotyje budi „LitSat-1“ komanda – tikimasi, kad pirmąjį ryšį pavyks užmegzti dar šiandien. Planuojama, kad pirmą kartą palydovai virš Lietuvos praskries 10.30 val., o vėliau – apie 12.30 val. Likusi komandos dalis įsikūrusi Liepiškių ryšio stotyje šalia Vilniaus.

Kaip aiškino profesorius Darius Gailius, vos „LitSat-1“ palydovas buvo paleistas į atvirą kosminę erdvę, jame įsijungė trys palydovo kampuose esantys maitinimo jungikliai ir palydovas pradėjo savo „gyvenimą“ – įsijungė pagrindiniai mazgai: maitinimo šaltinis,  pagrindinis ir pagalbiniai procesoriai, jutikliai. Būtent nuo tos akimirkos pradėtas ir skrydžio laiko skaičiavimas.

Vėliau pagrindinis procesorius patikrins visų pagrindinių palydovo mazgus, pradės registruoti ir 10 kartų per sekundę dažniu į vidinę atmintį įrašys visus pagrindinius palydovo parametrus (įtampos, srovės, apšviestumo, temperatūros, magnetinio lauko, orientacijos jutiklių signalus).

Tiesa, pirmąsias 40 min. palydovas skrieja tylos režimu, t.y. visi radijo siųstuvai lieka išjungti. Tik po to išsiskleis antenos, o dar po minutės – įsijungs pagrindinis palydovo siųstuvas-imtuvas, kuris kas 4,5 sekundės siųs „švyturio“ signalą su telemetrine informacija – pagrindiniais palydovo „gyvybiniais“ duomenimis. Nuo tos akimirkos su palydovu galima bandyti susisiekti.

Užmezgus ryšį su „LitSat-1“ iš žemės valdymo stoties, jį bus galima pilnai ištestuoti: išbandyti tiesinį transponderį, GPS imtuvą, parsiųsti jutiklių signalus ir kitus pagrindinius palydovo parametrų įrašus.

Su pirmuoju ryšiu iš kosmoso turėtų atskrieti ir užkoduoti trys pirmieji lietuviški žodžiai. Kokie jie bus – sužinosime jau netrukus.

Šiandien 12.25 val. Lietuvos laiku iš kosmoso į Žemę atskriejo trys tautos išrinkti lietuviški žodžiai – Lietuva myli laisvę. Pirmieji lietuviškus žodžius iš kosmoso „išgirdo“ Brazilai – patvirtinimą apie užmegztą signalą ir visą iškoduotą informaciją Kauno technologijos universitetui atsiuntė radijo ryšio  mėgėjas Roland. Ryšį su palydovu „LitSat-1“ jam pavyko užmegzti, kai palydovas jau skriejo antrąją orbitą.

Brazilui Roand ir dar dviem radijo ryšio mėgėjams iš viso pasaulio, kurie pirmieji užmezgė ryšį su palydovu „LitSat-1“, bus padovanota speciali ryšį patvirtinanti QSL kortelė su LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės padėka už bendradarbiavimą Lietuvai žengiant pirmuosius žingsnius kosmose.

Netrukus po Brazilijos, patvirtinimą apie pagautą signalą su trims lietuviškais žodžiais atsiuntė ir radijo ryšio mėgėjas iš Vokietijos.

„Galime virtualiai kelti šampano taures – Lietuva jau turi kosmose veikiantį palydovą,“ – telefonu iš ryšio stoties Kaune sakė KTU telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto docentas Darius Kybartas.

Maždaug tuo pat metu „LitSat-1“ palydovo signalas užfiksuotas ir Liepiškių stotyje prie Vilniaus bei naujoje KTU ryšio stotyje. Pirmas signalas pagautas palydovui apskriejus orbitą ne pilnus du kartus.

Kitas susijungimas su palydovu planuojamas 14 val. – tuo metu palydovas bus aukščiausiai virš horizonto, skriedamas virš Lietuvos. Tikimasi, kad per tą laiką iš palydovo pavyks gauti dar daugiau duomenų.

Šaltinis: www.alkas.lt

Susiję

Įvykiai ir renginiai 3118386644251121954

Rašyti komentarą

item