Rusija pradėjo atvirą agresiją prieš Ukrainą (tiesioginė vaizdo transliacija)

Pasaulis sulaikęs kvėpavimą stebi padėtį Ukrainoje, į kurią nusitaikė Kremlius. Vakarų lyderiai kol kas apsiriboja perspėjimais, o Rusij...


Pasaulis sulaikęs kvėpavimą stebi padėtį Ukrainoje, į kurią nusitaikė Kremlius. Vakarų lyderiai kol kas apsiriboja perspėjimais, o Rusija paskelbė oro desantininkų ir jūrų pėstininkų kovinę parengtį. Ukrainiečiai atsakė tuo pačiu ir pareiškė, kad Rusijos intervencija reikštų karo pradžią. Šeštadienį atrodo, kad rimtas karinis konfliktas - jau visai arti.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirengęs įvesti kariuomenę į Ukrainą. Ne tik į Krymą, bet ir į visą šalį - būtent tokio leidimo jis paprašė parlamento narių. Tuo metu ginkluoti vyrai puldinėja Ukrainos pasieniečius, o rytinėje šalies dalyje vyksta prorusiški protestai, per kuriuos pratrūko smurtas. Simferopolio gatvėse buvo šaudoma automatais.

Nepaisant Amerikos prezidento Baracko Obamos perspėjimų ir Europos politikų „susirūpinimo“ V.Putinas išskėtė nagus virš Ukrainos. Tai kelia grėsmę taikai ne tik Ukrainoje, bet ir visame pasaulyje. Neoficialiai teigiama, kad Amerika pasiryžusi ginti šalį. Kremliuje kalbama, kad reikia atšaukti Rusijos diplomatus iš Vašingtono.

Tiesioginė Ukrainos televizijos "24 kanalas" transliacija:



Krymo autonominės respublikos Ministrų tarybos pirmininkas Serhijus Aksionovas pareiškė, kad prašo Rusijos ir V.Putino pagalbos. Jis pripažino, kad Kryme patruliuoja ir strateginius objektus saugo rusų kariškiai be skiriamųjų ženklų. Ukrainos valdžia šį Kremliaus statytini vadina neteisėtu vadovu.

Laikinasis Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas spaudos konferencijoje pareiškė, kad Rusijos karių žengimas į Ukrainos teritoriją reikštų „karą ir bet kokių santykių nutraukimą“.

Emocingoje kalboje A. Jaceniukas pabrėžė, kad karinė Rusijos intervencija yra nepriimtina ir prieštarauja pačios Rusijos prisiimtiems tarptautiniams įsipareigojimams. 

„Mes, Ukraina, esame pasirengę ginti savo suverenumą. Ir esame įsitikinę, kad Rusija savo karių neįves. Tai reikštų karo paskelbimą ir bet kokių santykių su Rusija nutraukimą“, - sakė A. Jaceniukas.

„Raginame Rusijos pusę nedelsiant grąžinti savo Juodosios jūros laivyno pajėgas į nuolatinės dislokacijos vietas, sumažinti įtampą – tuomet mes politiniu dialogu su mūsų partneriais Vakaruose, su Rusijos Federacija ir, svarbiausiai, politiniu dialogu šalies viduje išspręsime visus sudėtingus klausimus“, – A.Jaceniukas sakė po Ukrainos nacionalinio saugumo tarybos posėdžio.

Ukrainos politinės partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko šeštadienį paragino parlamentą mobilizuoti šalies ginkluotąsias pajėgas, kai Rusijos parlamento aukštieji rūmai suteikė leidimą panaudoti Rusijos pajėgas Ukrainos teritorijoje.

„Parlamentas privalo prašyti vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado paskelbti nacionalinę mobilizacija, prasidėjus Rusijos agresijai prieš Ukrainą“, - sakoma V. Klyčko pareiškime.
Jis taip pat paprašė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą skubiai surengti posėdį ir aptarti šią krizę.

Pranešama, kad  Kryme neveikia laidinis telefoninis ir iš dalies mobilusis ryšys taip pat ir internetas. Taip pat paskelbta, kad ginkluoti žmonės užgrobė Valstybinę televizijos ir radijo kompaniją „Krym“.

Vasario 28 d. Į Simferopolį įvažiavo šarvuočių kolona. Vakare prie Ukrainos karino jūrų laivyno kranto apsaugos pajėgų štabo Krymo sostinėje Simferopolyje  atvažiavo karinis sunkvežimis be skiriamųjų ženklų ir numerių. Jį saugo apie apie 10 ginkluotų vyrų su kaukėmis. Toks pat sunkvežimis su 10 ginkluotų karių atsirado ir prie Ukrainos kranto apsaugos karinio dalinio. Taip pat buvo pranešta, kad  ir prie valstybinės televizijos bei radijo bendrovės „Krym“ budi maskuojamomis uniformomis vilkintys vyrai.  Netoli Simferopolio gyvenvietės buvo pastebėta  apie 10-12 sunkvežimių važiuojančių  link Kirovskoje kuriame yra karinis aerouostas.

Ukrainos parlamento narys Tarasas Čornovilis pranešė, kad buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius naktį iš penktadienio į šeštadienį gali būti iš Rusijos atgabentas į Krymo sostinę Simferopolį.

Primename, kad vasario 27 d. apie 4 val. ginkluoti asmenys užgrobė Krymo autonominio parlamento ir vyriausybės rūmus. Grobikams saugant įvyko autonominės srities Rados sesija kurioje buvo atstatydinta Krymo vyriausybė vadovaujama Anatolijaus Mogiliovo. Rados Prezidiumas nusprendė surengti referendumą dėl Krymo priklausomybės.

Naktį iš 27-os į 28 d. buvo užimtas ir netoli nuo Sevastopolio esantis Belbeko oro uostas. Paryčiais įsibrovėliai iš aerouosto pastato išėjo, bet ir toliau liko budėti netoli nuo oro uosto. Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenijus Avakovas pareiškė, kad tai Rusijos kariškių darbas.

Taip pat buvo pranešta, kad nežinomi asmenys trimis sunkvežimiais atvyko į centrinio Simferopolio oro uostą. Įvažiavimo keliai į Krymą buvo užtverti saugomais kontrolės postais. Kai kuriuose tokiuose postuose plevėsuoja Rusijos vėliavos.

Parengta pagal www.alkas.lt informaciją

Susiję

Politika 3883742924033062584

Rašyti komentarą

item