Valdemaras Katkus. Ar kaimynai be euro kvailesni už mus?

Nors, visuomenės apklausų duomenimis, didesnė dalis Lietuvos žmonių nepritaria euro įvedimui, valdžia jau tvirtai pasiryžo stoti į skolų zon...

Nors, visuomenės apklausų duomenimis, didesnė dalis Lietuvos žmonių nepritaria euro įvedimui, valdžia jau tvirtai pasiryžo stoti į skolų zoną. Finansų ministerija parengė Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymą, ruošiasi naikinti Lito patikimumo įstatymą. Ekonomistas, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras Valdemaras Katkus apgailestauja, kad euras Lietuvos žmonėms peršamas kone per prievartą, prisidengiant menamais įsipareigojimais Europos Sąjungai.

Lietuvos bankas kartu su Finansų ministerija parengė ir institucijoms teikia derinti Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo projektą. Juo numatoma eurą įsivesti 2015 metų sausio 1 dieną.

Teigiama, kad projekto tikslas - nustatyti litų išėmimo iš apyvartos ir keitimo į eurus tvarką. Įstatyme numatyta, kad litas, kaip teisėta mokėjimo priemonė, bus naudojamas tik 15 dienų po įvedimo, nors ES teisės aktuose numatyta dviejų valiutų apyvartos laikotarpio trukmės - iki 6 mėnesių - pasirinkimo galimybė.

Beje, įstatymo rengėjai jau iš anksto išpranašavo, kad euro įvedimas turės tik teigiamą poveikį verslo sąlygoms ir plėtrai, esą euro įvedimas Lietuvos Respublikoje bus juntamas kiekvienam verslo subjektui.

- Ar čekai, lenkai, britai kvailesni už mus, kad iki šiol nepasiryžo įsivesti euro?

- Pirmiausia reikia pradėti nuo to, kad jokių euro naudos skaičiavimų Lietuvoje nebuvo. Pirmieji skaičiavimai atsirado gal prieš mėnesį, kai Lietuvos bankas paskelbė savo nedidelę apžvalgėlę dėl euro įvedimo pranašumų.

Euro įvedimas yra mažos saujelės politikų sprendimas. O dabar tas sprendimas bandomas pagrįsti kažkokiais skydiniais skaičiavimais. Ar jūsų minėtos šalys yra kvailesnės ar ne, kalbėti net nėra pagrindo, nes mes Lietuvoje neturime diskusijos apie tai. Bet kokia diskusija, nuomonė yra negalima, nes su buldozeriu važiuojama į vieną pusę.

- O kodėl toms išvardytoms šalims euro nereikia, o mums labai reikia? Mus kažkodėl spaudžia įsipareigojimai ES, o jų ne...

- Ir mūsų niekas iš tikrųjų nespaudžia. Reikia pasakyti, kad nuo to laiko, kai įstojome į ES, euro zonoje atsirado toks dalykas kaip euro stabilizacijos fondas, į kurį, Lietuvos banko skaičiavimais, mums reikės įnešti 1 mlrd. litų - išvežti iš Lietuvos arba pasiskolinti ir mokėti palūkanas. O antra, reikės užstatyti 8,5 mlrd. litų įsipareigojimų, jei staiga tektų gelbėti Graikiją ar Ispaniją ar dar ką. Taigi šitas fondas pradėjo veikti jau po mūsų įstojimo ir tos institucijos yra už mūsų stojimo sutarties ribų, už paties Mastrichto susitarimo ribų.

Grįžtant prie klausimo, ką galvoja čekai, lenkai, tai jie galvoja, kad euro zona yra labai brangi sąjunga.

Štai Estijoje, kai vyko balsavimas dėl stojimo į euro zoną, už tai balsavo 56 Parlamento nariai (iš 101 - red. past.). Taigi 56 žmonės nusprendė už visą Estiją. Klausimas, ar mes norime eiti estų keliu, ar Švedijos, Danijos - šalių, kurios surengė referendumą, laikydamos euro įvedimą labai svarbiu klausimu. Švedai, danai parodė, kad galima eiti kitu keliu, suspenduoti euro įvedimą tol, kol šalies piliečiai nuspręs, kad jau atėjo laikas prisiimti tuos įsipareigojimus. Yra labai didžiulis skirtumas tarp to, kaip galvoja Švedijos, Danijos politikai ir mūsų... Čia saujelė politikų įsivaizduoja, kad jie vieni gali priimti tokius sprendimus.

- O kodėl niekas negalvoja, kas naudinga mūsų valstybei?

- Šita Vyriausybė sukūrė krūvą darbo grupių, turime pavyzdžių, kai dėl atominės elektrinės svarstoma labai ilgai. O dėl euro įvedimo nesukurta nė vienos darbo grupės, kuri skaičiuotų, analizuotų... Tiesiog keletas politikų pasakė: „Mes norime euro“, ir viskas. O sprendimas, kaip jau sakiau, priimtas niekuo nesiremiant, neįvertinus besikeičiančių aplinkybių.

Pasižiūrėkime, koks pasipriešinimas dėl to milijardo litų, kurį reikia išmokėti pensininkams. Vyriausybė su jais nenori atsiskaityti, bet labai ramiai kalba apie tai, kaip paims milijardą ir išveš iš Lietuvos, kad taptume finansiniais donorais. Dėl pensijų kompensavimo komisija tai buvo sudaryta, skaičiavo, kaip čia tą milijardą kompensuoti nenusižengiant, o įsivedant eurą milijardus mes pasiryžę laisva ranka atiduoti.

Galbūt čia ir yra atsakymas: Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje, Danijoje, Čekijoje požiūris į tautą atsakingesnis nei Lietuvoje. Pas mus propagandiškai šnekama, kad įsivedus eurą padaugės investicijų. Bet jei pažiūrėtume, iš kur į Lietuvą ateina tiesioginės investicijos, pamatytume, kad tik 30 proc. - iš euro zonos šalių, o 70 proc. - ne iš euro zonos, pavyzdžiui, iš Norvegijos, Švedijos, Lenkijos, JAV ir kt. Tai reiškia, kad net jei pakeisime litus į eurus, išliks plaukiojantis kursas, pavyzdžiui, tarp Švedijos kronos ir euro, Danijos kronos ir euro. Valiutos rizika niekur nedings. Be to, abejotina, ar tūkstančiais padaugės investuotojų. Statistiškai niekas negali įrodyti, kad euro įvedimas yra veiksnys, skatinantis investicijas.



Susiję

Valdemaras Katkus 4913255447196257918

Rašyti komentarą

28 komentarai

Anonymous rašė...

O ar nereikėtų pagalvoti, kad pirma reiktų įvesti eura, o tik tada leisti parduoti valstybės žemę užsieniečiams. Bet mūsų politikai nori padaryti atvirkščiai ir dar kartą išparduoti valstybės turtą pusvelčiui...

Jonas Kiselis rašė...

Ar bent viena iš išvardytų šalių laiko savo valiutą pririštą prie euro, kaip Lietuva? Ne. Be to, net ir mažiausia iš išvardytų Čekija savo ekonomikos dydžiu yra daugiau nei 4 kartus didesnė už Lietuvą. Taigi ar verta Lietuvą lyginti su šiomis šalimis?

O pinigus, mokamus į stabilumo fondą keleriopai kompensuos sutaupytos palūkanos, kurias Lietuva už savo skolą moka užsienio kreditoriams.

Latvijai jau po 10 dienų įsivedus eurą, Lietuva liks mažiausia ES šalis dar neturinti euro (pagal ekonomikos dydį ir gyv. skaičių).

Linas Stankevičius rašė...

Jonas Kiselis says: "... net ir mažiausia iš išvardytų Čekija savo ekonomikos dydžiu yra daugiau nei 4 kartus didesnė už Lietuvą. Taigi ar verta Lietuvą lyginti su šiomis šalimis? <...> Latvijai jau po 10 dienų įsivedus eurą, Lietuva liks mažiausia ES šalis dar neturinti euro (pagal ekonomikos dydį ir gyv. skaičių)."
Būtent. Apie tai kalba ir eina. Apie per mažas (nebūtinas) tautas ir valstybes. Kurių buvimas "ekonomiškai nepagrįstas", kurios turi tapti tik ES regionais ar provinvcijomis. Tinkamiausia paskirtis - tapti ukrainiečių ir afrikiečių tranzitiniu "civilizavimo" punktu, paruošiančiu juos tapti Vakarų Europai tinkamu "aptarnaujančiu personalu".

Jonas Kiselis rašė...

Niekas ir nekvestionuoja mažų tautų, valstybių ar kalbų egzistavimo. Juk euras nepanaikino nė vienos iki tol egzistavusios valstybės. Ekonomiškai netgi sustiprino. Pvz, Estija gali dabar džiaugtis aukščiausiu kredito reitingu per visą savo istoriją. Ar tai blogai?

Ar kas gali duoti pavyzdį valstybės, kuri turėtų valiutą su laisvu kursu ir jos dydis būtų panašus į Lietuvos?

Linas Stankevičis rašė...

Mažų tautų, valstybių ar kalbų egzistavimą kvestionuoja šiuo metu ES vyraujanti ideologija. Manyti, kad bendra valiuta ar laisva prekyba žeme su tuo nesusiję procesai - daugiau nei naivu.

Jonas Kiselis rašė...

Lietuvos egzistavimas daugiausia priklauso nuo pačių lietuvių. Visai netikiu, kad didžiausios grėsmės Lietuvai šiuo metu laisva prekyba žeme ir euras. Mano manymu, kur kas didesnę grėsmę Lietuvos išlikimui šiuo metu kelia demografinė situacija. Juk nelikus žmonių, nebeliks ir valstybės, unikalių kultūros ir kalbos.

Linas Stankevičius rašė...

Demografinė situacija taip pat tėra pasekmė. Vartojimo kulto (kuo turtingesni esam, tuo mažiau vaikų sugebam išlaikyti). Taip pat politikos tų, kurie mums "iškovojo teisę emigruoti" ir kuriems mes esam "žmogiškieji resursai". Nes juk žmogiškųjų resursų (biomasės) tautybės nesvarbi.

Apie unikalios kultūros ir kalbos išsaugojimą. Bandžiau surasti Kęstučio Girniaus citatą, gaila neradau. Daugmaž iš atminties: "juk galima nusamdyti ir atvežti užsieniečių, apgyvendinti Rumšiškėse, aprengti juos tautiniais rūbais, išmokyti lietuviškų sutartinių. Kuo ne unikalios kutūros ir kabos išsaugojimas?" Bet aišku, norėtųsi galvoti ir kalbėti apie valstybingumą.

O ieškodamas radau straipsnį "Kęstutis Girnius. Euro krizė". Buvo stipriai netikėta, kad 2005 metų vidurio. Tai jau reiškia krizės ilgalaikiškumą? O dėl jos gilėjimo pastaraisiais metais, tai naujų narių įstojimas tampa ypač svarbus propagandiniu aspektu. Todėl turbūt džiugu, kad dar kartą nuolankiai pasitarnausim :-)

Jonas Kiselis rašė...

Ar Lietuvoje demografinė situacija būtų geresnė jei gyventume kaip ukrainiečiai, moldavai ar gruzinai? Nemanau. O emigraciją visokiais draudimais sunkiai sustabdysi, nebent reikia Lietuvą apjuosti nauja Berlyno siena :)

Galime pažiūrėti į turtingesnes šalis: Prancūziją, Nyderlandus ar net "krizės kamuojamą" Ispaniją. Ten gyventojų skaičius po truputį didėja. Nors skleidžiamas mitas, kad su Lietuvai būdingomis demografinėmis problemomis susiduria visa Europa. Tai nėra tiesa. Panašios problemos būdingos tik keletui šalių, pvz, kaimyninei Latvijai ar Bulgarijai.
Netgi postkomunistinės Lenkija ar Slovakija šiuo metu turi šiek tiek daugiau gyventojų nei turėjo komunizmo žlugimo metais. Šios šalys irgi priklauso ES ir jų piliečiai gali laisvai emigruoti.

Anonymous rašė...

Apgailėtina kai žmonės besiskelbiantys patriotais platina tokias nesąmones kaip šie labai abejotinos kompetencijos bankininkų išlaikomo Katkaus samprotavimai - klastingi populistiniai paistalai. Man gaila patriotų, kurių patriotiškumas nulipdytas tik iš nesigaudymo realybėje ir primityvaus priešiškumo Euro valiutai. Suprantu, kai vokietis ar olandas priešinasi Eurui, bet kai tai daro lietuvis "patriotas" - norisi tik verkti.

Jonas Kiselis rašė...

Kur kas tikresnis patriotas yra tas, kuris siekia savo šalies ekonominės gerovės ir jos užtikrinimo kiekvienam piliečiui, o ne tas kuris garsiai rėkia ir aršiai priešinasi laisvai prekybai žeme, eurui ar užsienio investicijoms.

Linas Stankevičius rašė...

Jonai, dėl "Galime pažiūrėti į turtingesnes šalis: Prancūziją, Nyderlandus ar net "krizės kamuojamą" Ispaniją. Ten gyventojų skaičius po truputį didėja. Nors skleidžiamas mitas, kad su Lietuvai būdingomis demografinėmis problemomis susiduria visa Europa. Tai nėra tiesa"
O kokia Vakarų Europos šalyse gyventojų prieaugio struktūra? Ar kuklus augimas ne imigracijos sąskaita, taip pat didesnio gimstamumo imigrantų iš ne Europos šalių šeimose sąskaita? Gal kažką pražiopsojau, ir vakarų europiečių (pagal kilmę) šeimose jau gimsta bent 2,5 vaiko? Taip pat ir tai, kad neturtinguose pasaulio regionuose gimstamumas didesnis (valstybės jį netgi riboja, žinomiausias pavyzdys Kinija), tėra paprastas faktas.
Na ir be galo naivu manyti, kad euro įvedimo tikslas - užtikrinti gerovę kiekvienam Lietuvos piliečiui. Visas Lietuvos valdymo kontekstas tai neigia.
O vieną ar kitą nuomonę tik ateitis patvirtins ar paneigs. Panašu, kad tikrovę matom skirtingai. Esmė - ieškoti tiesos, o ne piršt "savo" ideologijas. Sėkmės, berods pakankamai padiskutavom :-)

P.S. O anonimas galbūt gali pretenduoti į metų frazę? :-) "Suprantu, kai vokietis ar olandas priešinasi Eurui, bet kai tai daro lietuvis "patriotas" - norisi tik verkti"

Pikc rašė...

"Kur kas tikresnis patriotas yra tas [...]" - visiškai sutinku, tik viena maža pataisėlė - turėtų būti "europatriotas". ;) O bajeris apie gyventojų skaičiaus didėjimą patiko. Pas mus irgi to nesunkiai galima pasiekti - tereikia prisivežti greitai besiveisiančių importinių - ir voilà! Turime teigiamą prieauglį! Esu tikras, kad visi progresyvieji laikosi tokios pačios nuomonės - nes juk "tikras patriotas" turi būti ir už įvairovę - gi europietiškas, vakarietiškas dalykas, reiškia - be jokios abejonės geras! Į visokius savo tapatybės įsikibusius retrogradus žiūrint tikrai verkti norisi - svaičioja apie savo šalį, teritoriją, valiutą... Negi tie buržuaziniai nacionalistai nesupranta, kad viskas pasikeitė - mes gi ne kokie atsilikėliai lietuviai, mes - tarybiniai žmo... tfu, pardon - europiečiai! Pirmyn į šviesią ateitį kartu su komjaun... oi, t.y. progresyviais liberalais! Et, tas déjà vu... :)

Jonas Kiselis rašė...

Į Vakarų šalis paprastai žmonės savo noru ir patys imigruoja, jie nėra kažkaip "įsivežami". O iki tokios gerovės, kad į Lietuvą kažkas norėtų atvažiuoti dar pakankamai toli. Reikia nepamiršti, kad ir kitos šalys nestovi vietoje, o vystosi. Kai kurios gal net aplenkia šiuo metu ne itin greitai augančią Lietuvą. Taigi gali būti, kad tokios dienos, kai bus daug norinčių imigruoti į Lietuvą niekada nesulauksime.

O dėl gyventojų skaičiaus augimo dėl imigracijos esate didele dalimi teisūs. Pvz, Anglijoje kitų rasių atstovai sudaro didesnę dalį nuo bendro gyventojų skaičiaus nei Škotijoje. Būtent Anglijoje ir gyventojų skaičius auga žymiai greičiau. Tai, veikiausiai, nėra tik sutapimas.

Anonymous rašė...

Jonui Kiseliui

Anglijoje todėl ir yra neįtikėtinai aukštas nedirbančių pašalpų gavėjų skaičius. Net lenkai su lietuviais nebeįstengia uždirbti jiems tų pašalpų, tad Cameronas paskelbė ribosiąs įvažiuojančių populiacijos didintojų kiekį.

Pikc rašė...

Aha, bent jau dėl "pažangių Vakarų valstybių" prieauglio išsiaiškinom. Suprantama, Lietuvoje imigrantų problemos jokiu būdu nebus, nes a) pasaulyje nėra šalių, kuriose gyventi blogiau, negu Lietuvoje, todėl čia niekas nevažiuos ir b) niekas nekalba apie darbuotojų, pakeisiančių išvažiavusius lietuvius, įvežimą, o jei ir kalba, tai tik apie keletą itin aukštos kvalifikacijos ekspertų (pvz. antrinių žaliavų rūšiavimo specialistų) iš išsivysčiusių trečiojo pasaulio šalių.

Jonas Kiselis rašė...

Net jei ir atvažiuos kas, kodėl jis turėtų norėti ilgam užsilikti Lietuvoje, kai kitose ES šalyse galės uždirbti ~4 kartus daugiau? Be to, skirtingai nei Lietuvoje, kai kuriose kitose šalyse jau galės atrasti jau ten gyvenančią savo tautiečių diasporą.

Anonymous rašė...

Diskutuojat ir manot kad suprantat, o pažiūrėjus iš šalies tokius vėjus čia pučiat kad patys nesuprantant arba sistemingai klaidinate žmones..
Pirma reikia pradėti nuo pirminių dalykų kuriuos vardija straipsnyje, o jūs komentuojate antrinius, netiek svarbius, kaip kad dažnai girdime iš politikų ir čia jų populizmo atspindys jumyse.
Kas yra sava valiuta valstybėje: vienas iš svarbiausių ekonominių vektorių. Jos atsisakymas tolygu dar vienam suvereniteto praradimui ir vien to suvokimas turėtų atbaidyti nuo euro. Kas čia kalba apie krize išskirdamas viena eurojūzo šalį išvis nesusigaudo nieko arba klaidina. Realiai krizė dar net neįsibėgėjo, o problemos jau 42metai kaip globalinės ir artėja prie kulminacijos. Praėjusios sukeltos būtent Lietuvoje krizės priežastys: Skandinavijos bankų politikos ir neatsakingos Lietuvos valdžios politika. Tai yra oficiali tų pačių bankų ataskaita su kurią nedrįsčiau ginčytis. Tikroji globali krizė dar laukia, o to išvakarėse jūs dar drįstate kalbėti apie savos valiutos atsisakymą? Slėpkitės po lapais.

Anonymous rašė...

Jonai Kisieliau, skaitant jūsų postus susidaro įspūdis, kad jūsų požiūris į politika ir turimas sukauptas politinis žinynas, bei jo suvokimas ir interpretacija yra tikras atspindys Lietuvos švietimo, žiniasklaidos, bei politinės veiklos. Jūs tikras pirmūnas tame. Kaip sakoma mes visi savo aplinkos atspindžiai. Bėda tame, kad ta aplinka skendi rožinėje migloje ir tas pasaulio suvokimas mažai bendro turi su realiu. Deja yra toks dėsnis, kad tik 15% visuomenės susigaudo kas vyksta toje aplinkoje ir susidariau įspūdi kad jūs į ta procentą deja dar neįeinate. Sėkmes.

Jonas Kiselis rašė...

Nepatenku tarp tarp 15% susigaudančių, kad vyksta. Užtat, kaip suprantu, patenkate visi kiti, čia rašantys.

Nepatenka į supratingųjų ratą ir visų €-zonos šalių politikai, nors kažkodėl bet kuri iš šių šalių gyvena geriau nei Lietuva. Nepatenka tarp supratingųjų ir kredito reitingo agentūros, nesusivokiančios, kad Lietuvai neabejotinai turėtų būti priskirtas aukščiausias AAA reitingas, nes ji juk turi pačią patikimiausią pasaulyje valiutą (dar yra tokia smulkmena, kad ji kietai pririšta prie labai nepatikimo ir žlungančio euro, bet į tai nesigilinkime...) Nepatenka į supratingųjų tarpą ir užsienio kreditoriai, Lietuvai skolinantys už didesnes palūkanas, nei daugumai €-zonos šalių. Ech, koks kvailas ir realybėje nesusivokiantis tas pasaulis...

jei tik jis būtų supratingesnis, litas jau seniai būtų tapęs pasaulio rezervine valiuta Nr. 1!

Linas Stankevičius rašė...

Jonai, berods tampam bendraminčiais: "Net jei ir atvažiuos kas, kodėl jis turėtų norėti ilgam užsilikti Lietuvoje, kai kitose ES šalyse galės uždirbti ~4 kartus daugiau?" Apie tai jau rašiau pirmame mano komentare: tinkamiausia Lietuvos kaip ES pakraščio paskirtis - tapti "pereinamu kiemu", pvz. ukrainiečių ir afrikiečių tranzitiniu "civilizavimo" punktu, paruošiančiu juos tapti Vakarų Europai tinkamu "aptarnaujančiu personalu".
Dėl "Nepatenka į supratingųjų ratą ir visų €-zonos šalių politikai": manau, didelė dalis jų puikiai žino ką daro :)
Ir su Šventėmis visus :)

Anonymous rašė...

O jums atrodo labai teisinga, kad rezervinę valiutą spausdinančios valstybės nieko nepadengtą valiuta pirks mūsų didžiausią turtą žemę ir mes prarasime savo didžiausia aktyvą? Aišku jos neišsiveš, kaip ir Telekomo kad neišsivežė, bet išsiveš pelną. Ir ar tai neprimena Amerikos istorijos, kai pirma karta nuvykęs Kolumbas keitė niekus į auksą, sidabrą? Čia nėra didelio skirtumo, net lengviau tereikės jiems prirašyti nuliukų savo sąskaitose. Kas dėl 15% tai nėra apie ką čia diskutuoti, nes tai dėsnis. Kaip sakoma: "durnių tiek pat yra tarp mechanikų, kiek ir tarp akademikų". Yra didžiulė praraja tarp to ką suvokia jūsų įvardinti ir neįvardinti objektai ir tarp to kuria kryptimi jie eina. Visa tai įtakojama didžiuliai pinigai dėl didžiulių interesų tų subjektų, kurie disponuoja trilijardais dolerių, pasauliniais ištekliais ir gali sau leisti mokėti valstybių "vadovams" tikrąsias algas, valdo žiniasklaidą, turi didžiąją valdžią. Žiūrite į pasaulį vis dar vaikiškomis akimis lyg tai nevyktų jūsų aplinkoje, nesuprantant, nes matot viska taip kaip norėtųsi, kad būtų, o ne taip kaip yra. Kai suvoksite kad šiuometinė politika jei kalbėsime tik apie Lietuvą yra vedama link valstybės likvidavimo, tautos genocido ir vyksta tobuliausias(kurio ~85% nepastebi) 'karas be kraujo'. Šiuo metu jis yra pasiekęs vertybių kaitos etapą siekiant kurti liberalią,egoistiška, smukusia morališkai ir be vertybių į kurias galėtų atsiremti visuomenė.Kuri yra nepalyginamai silpnesnė priešinimuisi "vergovei". Nors mūsų šalies, kaip vienos čia nereiktų išskirti. Gal suprasite ir esamus geopolitinius ir vidaus politinius veiksmus, veikiamus itin galingų išorinių suinteresuotų jėgų. Suvoksite kad jūsų pasisakymai gina ir tarnauja jų interesus, bet ne jūsų ar mūsų visų. Ir nesuvoksit krizės kilmės kol nesuvoksit kad laisvoji ekonomika neegsiztuoja ir visos tos reitingų egenturas, maklerius ir t.t tėra viena ir didžiulė afera. Ar bent suvokiat kad valiutų nuvertėjimas yra paslėptas visuomenės mokestis?

Anonymous rašė...

Tesinys.
Jūs minite kokia Europos sąjungos finansinė nauda, o aš matau ne pro rožinius akinius kad Lietuva įstojusi nuskurdo, neteko savo suvereniteto ir toliau netenka, nes tolesnis žingsnis savos valiutos atsisakymas kuris yra savo ekonomikos valdymo vektorius o jūs kalbat apie litą europos kontekste visiškai supainiodamas apie ką yra kalba. Nepaisant skolinimusi ir išsipardavimo toliau skurdas didėja ar jums tai nesukelia įtarimo kad ne viskas kas yra skaičiuose yra realybėje? Europa, USA gyvena iš skolintų pinigų dėl ko sukūrė laisvo ir lengvo gyvenimo iliuzija ir taip išviliojo ir griauna žmonių gyvenimus ir mes taip galėtume gyventi neprasčiau kaip jie jei remtumės tuo modeliu sau gėdos. bet tik trumpa laikotarpį, nes musų rezervai mažesni, neturime teises emituoti valiutą tai čia pagrindinė priežastis dėl ko mes o ne jie "turtingi" bet tai nuvestų i bankrotą kuris ir laukia visų tų prasiskolinusių tautų. O tam ivykus nusitemps visus o istojimas į euro zona mūsų situacija labai pablogins. Šiuo metu visas pasaulis yra apmokestintas amerikos ir tu vakarų šalių kurios emituoja niekuo neparemtus pinigus bei gyvena skolinimusi paremta ekonomika ir tam ateina pabaiga nes gyventi kitų sąskaita ir ateities kartos visada neįmanoma. Kaip sakoma: visi vieną ir visados gali apgaudinėti, bet visi visus ir visados ne. Kiek jūs manot Amerika galės kelti skolinimuisi lubas? Kai vien aptarnauti skola reikia teik daug pinigu jog tenka mazinti butinas išlaidas, traukiasi ekonomika ir turi artejancia recesija. Jie dabar gelbstisi skandindami eurą, nes kitaip nuskęs ir euras ir doleris. Financinė "bomba" tiksi.
Žinoma visi reikalauja visada įrodymų, bet šiuo laikų viskas yra po akimis tereikia atmerkti akis. Norint sužinoti kas kam atstovauja, kokias gražiais vardais jie besivadintų, tereikia pasidomėti kas juos finansuoja ir tai yra skelbiama internete, finansinių institucijų oficialiose ataskaitose. Kas ieško tas randa.
Viska išsiparduokime, išsiskirstykime, paniekinkim save, savo artimus, gyvus ir mirusius, savo praeiti, kilme, kalba viską kas mes esame, eikime prieš gamta ar taip ? ar tuo keliu norime eiti? Nes mes kaip tik tuo keliu ir einam sekdami savo išrinktųjų, kuriems nerūpi koks procentas tautoje gyvens tikrųjų tautiečių, net pačios tautos sąvoka trinama. O norinčių čia gyventi atsiras visada, net nekalbant apie trečiųjų pasaulio atstovų gresiančia kolonizacija, vien Lenkai neužmiršta Vilniaus, o Vokiečiai Klaipėdos krašto, o graudžiausia, aklieji mano draugai, kad be kovos visam tam blogiui pasiduodame :((
Jei jūs ir toliau visa tai neigsite tai tik parodys jūsų suinteresuotumą ir vystyti diskusija su jumis neteks prasmės... Kas norės suprasti tas supras. Visas komentaras tik mano asmeninė nuomonė.

Jonas Kiselis rašė...

Tai visgi gal geriau tapti rezervinės valiutos dalimi, o ne būti prie jos prisirišusiam ir neturėti galimybės nei emituoti savo valiutą, nei kitaip ją valdyti? Tuomet, nors ir nedidelę dalį, bet kažkiek eurų galės emituoti ir Lietuva. Tapsime labiau nepriklausomi nuo skandinavų bankų, nes jie nebeturės galimybės manipuliuoti Viliboru.

Su Kristaus gimimu visus!

Anonymous rašė...

Visi mes kol jauni esam labai naivūs...

Pikc rašė...

Hmm... niekaip nesuprantu, per kurį galą turėti ne savo (kad ir pririštą – patys pririšome, patys ir atrišti galime - kaip su USD buvo), o svetimą valiutą reiškia didesnį saugumą ir nepriklausomybę? Jeigu svetima valiuta reiškia nepriklausomybę, vadinasi, kažkada mes su rubliu nepriklausomi buvom, ar kaip čia suprasti?
Ir dar: kažkaip man su tomis emisijomis neaišku: a) "neturėti galimybės nei emituoti savo valiutą, nei kitaip ją valdyti" palyginame su "Lietuvos bankas išleidžia į apyvartą ir išima iš jos litus, nustato jų nominalus, dizainą, skiriamuosius, apsaugos ir mokumo požymius, organizuoja litų banknotų spausdinimą, litų monetų ir centų kaldinimą, gabenimą ir saugojimą, nustato susidėvėjusių ir sugadintų lietuviškų pinigų išėmimo iš apyvartos, jų keitimo bei naikinimo tvarką, sudaro jų atsargų fondus, atlieka litų banknotų bei monetų ir centų monetų ekspertizę." (http://www.lb.lt/banknotai_ir_monetos), o taip pat b) "Tuomet, nors ir nedidelę dalį, bet kažkiek eurų galės emituoti ir Lietuva." - su „As an independent central bank, the ECB (European Central Bank) has sole authority to set monetary policy." bei "The ECB has the exclusive right to authorise the issuance of euro banknotes. Member states could issue euro coins, but the amount must be authorised by the ECB beforehand". Dar kartą – per kurią vietą čia nepriklausomybė?

Jonas Kiselis rašė...

Gal norėtumėte turėti tokią valiutos nepriklausomybę kaip Baltarusijoje? Žmonės tik ir stengiasi kuo greičiau savo nepriklausomą nacionalinę valiutą išsikeisti į "žlungančius" eurus ar dolerius, nes negali žinoti, kada vėl bus nauja devalvacija.

Taip pat reikėtų suvokti skirtumą tarp savų banknotų ir monetų turėjimo ir atskiros valiutos. Pvz, Škotija, Š. Airija, Farerų salos turi savo banknotus, bet ne pinigus. Netgi €-zonos šalys turi savo monetas.

Anonymous rašė...

Paklausykite naktigone13 su R.P apie pinigus, ten gana aiškiai šnekama kas yra pinigai ir ten kalbinamas SVED banko viceprezidentas ir finansu analitikas Nausėda kuris gerai parinktais klausimais buvo ispraustas į rėmus ir nenusimelavo šįkart tad galite paklausyti ir pasimokyti.

Pikc rašė...

"Gal norėtumėte turėti tokią valiutos nepriklausomybę kaip Baltarusijoje?" - o kodėl ne iškart su kokia Uganda ar dar kuo nors lyginti? Gal grįžtam prie eurosajūze sėdinčių šalių, kurios toli gražu neskuba savo valiutos atsisakyti?
"Taip pat reikėtų suvokti skirtumą tarp savų banknotų ir monetų turėjimo ir atskiros valiutos." - hmm... man atrodo, kad lyg ir suvokiu - mes kol kas turime savo valiutą ir banknotus, o eurozonoj neturėsim nei to, nei to - galėsim kapeikų kažkiek atspausti, kiek Maskv... tfu, pardon - Briuselis leis (bet ir tos nebus mūsų).

item