Europos Tarybos ekspertai gelbės Lietuvos lenkus

Antradienį, liepos 9 d., Šalčininkuose viešėjo Europos Tarybos Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos Patariamojo komiteto ekspert...

Antradienį, liepos 9 d., Šalčininkuose viešėjo Europos Tarybos Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos Patariamojo komiteto ekspertų delegacija: Emilija Drumeva iš Bulgarijos, Anastasia Crickley iš Airijos bei Charlotte Altenhoner–Dion iš Europos Tarybos Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos sekretoriato.

Vizito tikslas – susipažinti su tautinių mažumų padėtimi Šalčininkų rajone. Savivaldybės administracijos salėje svečiai iš Briuselio susitiko su Šalčininkų rajono savivaldybės meru Zdzislavu Palevičiumi, mero pavaduotoju Andžejumi Andruškevičiumi, administracijos direktoriumi Boleslavu Daškevičiumi, direktoriaus pavaduotoju Josifu Rybaku, skyrių vedėjais ir Šalčininkų rajono religinių (stačiatikių) bei tautinių mažumų – lenkų, rusų, baltarusių, žydų – organizacijų atstovais. Pokalbio pradžioje rajono meras Zdzislavas Palevičius pristatė bendrą rajono situaciją ir specifiką, tautinių mažumų padėtį bei problemas. Kalbėdamas apie tautinę mažumą, meras sutelkė dėmesį į lenkų mažumos pavyzdį ir Europos Tarybos tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos įgyvendinimą mūsų rajone bei apskritai Lietuvoje. Konvencijos straipsniai užtikrina tautinei mažumai priklausančiam asmeniui teisę laisvai ir nevaržomai vartoti savo mažumos kalbą, savo pavardę ir vardą vartoti mažumos kalba, tačiau nė vienas iš šių punktų nėra realizuojamas. Teismai įpareigojo Šalčininkų rajono savivaldybę nuimti nelietuviškus užrašus nuo visų savivaldybei priklausančių pastatų, nepaisant to, kad šiame regione gyvena 80 proc. lenkų tautybės žmonių, o administracijos direktorius nuolat baudžiamas už gatvių pavadinimus lenkų kalba lentelėse. 2010 metais buvo panaikintas Tautinių mažumų įstatymas, kuris nors kiek reguliavo tautinių mažumų teises. Visa tai yra vertinama kaip tautinių mažumų situacijos pablogėjimas, vedantis link tautinių mažumų asimiliacijos.

„Verta priminti, kad tokia politika prieštarauja pilietinės integracijos postulatui, numatančiam teisę į tautybę, jos puoselėjimą ir išsaugojimą, jie užrašyti Jungtinių Tautų Organizacijoje, UNESCO, Europos Tarybos ir Europos Sąjungos dokumentuose. Pilietinė integracija, kuri remiasi piliečių asimiliacijos siekimu, neturi teisės gyvuoti daugiakultūrėje, demokratiškoje ir laisvoje Europos visuomenėje. Pilietinė integracija turi būti statoma ant tolerancijos pamatų, numatant teisę puoselėti ir saugoti savo tautinį tapatumą, kalbą, tradicijas bei kultūrą. Šis postulatas yra įmanomas ir turi būti įgyvendintas", – susitikimo metu kalbėjo Šalčininkų rajono savivaldybės meras Z. Palevičius.

Komisijos atstovai domėjosi, kaip išsaugomos kitų tautinių mažumų: rusų, baltarusių, žydų, romų, teisės mūsų rajone. Apie jas kalbėjo susitikime dalyvavę organizacijų atstovai.

„Šiuo metu mes turime lenkų ir rusų mokyklas, savo organizacijas, organizuojame renginius. Tačiau mums labai neramu dėl mūsų ateities – valstybės politika nėra palanki tautinėms mažumoms. Suvienodintas lietuvių kalbos egzaminas, rajone, kur gyvena 80 proc. lenkų ir dar 11 proc. kitų tautinių mažumų, yra draudžiami tų tautų kalbų užrašai. Gal po keliolikos metų nebeliks ir mokyklų?" – retoriškai klausė Baltarusių kultūros centro pirmininkas Nikolajus Amilevičius.

Pristatant tautinę situaciją buvo pabrėžta, kad mūsų regionas stengiasi palaikyti daugiakultūrio ir daugiakalbio rajono tradicijas. Eišiškėse veikia Lenkų namai, Šalčininkuose – Baltarusių centras, romų tautybės atstovams sudarytos sąlygos pirmus metus mokytis jiems labiau prieinama rusų kalba. Kiekvienais metais iš savivaldybės biudžeto skiriamos lėšos tautinių mažumų organizuojamiems renginiams ir kitai veiklai vykdyti.

Europos Tarybos delegacija taip pat aplankė Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnaziją, kur susitiko su rajono mokyklų direktoriais, mokytojais, rajono abiturientais ir jų tėvais. Savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Regina Markevič pristatė švietimo padėtį rajone ir naujojo Švietimo įstatymo, kurio nuostatomis buvo suvienodintas lietuvių kalbos egzaminas nelietuviškose mokyklose, pasekmes. Egzamino suvienodinimas neigiamai paveikė jo rezultatus, taip pat darė įtaką kitų egzaminų rezultatams, nes abiturientai, skirdami didesnį dėmesį lietuvių kalbos egzaminui, negalėjo tinkamai pasiruošti kitiems egzaminams. Svečiai pripažino, kad laikotarpis link egzamino suvienodinimo buvo per trumpas ir per dvejus metus mokiniai negalėjo tinkamai jam pasiruošti. Susitikime dalyvavę mokyklų direktoriai taip pat akcentavo tautinių mažumų mokyklų finansavimo problemas, pabrėždami, kad galiojanti metodika neatskleidžia realių tautinių mažumų poreikių ir nėra pritaikyta šioms mokykloms išlaikyti.

„Suprantame jūsų nerimą ir susirūpinimą dėl tautinių mažumų situacijos. Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencija yra ta priemonė, kuri nustato tautinių mažumų teises Europoje. Noriu užtikrinti, kad išgirdome jūsų nerimą bei problemas ir stengsimės jas išspręsti", – susitikimo pabaigoje pasakė Europos Tarybos Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos sekretoriato atstovė Ch. Altenhoner–Dion.

Šaltinis: www.ekspertai.eu


Susiję

Pažangos ideologija 4798284822031813562

Rašyti komentarą

5 komentarai

Anonymous rašė...

Labai svarbi pastaba: Lietuvoje nėra lenkų tautinės mažumos - yra lenkų tautinė bendrija. Tautinės mažumos neturi savo valstybės, kaip, pvz., kurdai, baskai. Lenkai savo valstybę turi, taigi jie nėra mažuma.

Anonymous rašė...

tamsta teisus. Tautinė mažuma yra tik čigonai,kurie valstybės neturi.O Lietuvos lenkai-tai laimės ieškotojai,nepritapę Lenkijoje.

Anonymous rašė...

Atvažiavo šūdmaliai iš ES. Jeigu jau lenkai supažindino svečius su rajono statistika, pagal kurią rajone gyvena apie 80 procentų lenkų ir, berods, 11 procentų baltarusių, rusų ir žydų, tai kodėl jautriems europečiams nekilo klausimas, kur šio rajono dar viena mažuma, t. y. lietuviai. Gal jie būtų irgi papasakoję, kaip Šalčininkų valdžia rūpinasi vietos lietuvių švietimo reikalais.

Anonimiškas rašė...

Buldozeris važiuoja ir komentarais jo nesulaikyti. O seimas, patys žinot, koks. Sėkmės, lankstantis prieš Šeimininką!

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Anonymous 2013-07-25 17:33" - LABAI taikliai! Bet apskritai, čia nieko naujo: ANAS sajūzas irgi stengėsi, kad sajūzinėse respublikose būtų separatistiškai nusiteikusių "mažumų" anklavai - tik tada to "multi-kulti" ir "tolerancijos skatinimu" nevadino.

item