Renkamos aukos Obelių paminklo Birželio sukilimo dalyviams pagerbti atstatymui

1942 m. Obelių kapinėse, prie žuvusių Birželio sukilimo dalyvių kapų, vietos gyventojų lėšomis pastatytas įspūdingas betoninis monumentas. J...

1942 m. Obelių kapinėse, prie žuvusių Birželio sukilimo dalyvių kapų, vietos gyventojų lėšomis pastatytas įspūdingas betoninis monumentas.

Jo centre – Kristaus bareljefas, kuriam iš šonų – du Lietuvos karių bareljefai. Sunkiais vokiečių okupacijos laikais lėšų maždaug 8 m ilgio ir 3 m aukščio betoniniam monumentui aukojo Obelių krašto žmonės. Jiems monumentas buvo ypač brangus: jis įamžino ne tik sukilimą prieš sovietinę valdžią, bet ir pirmosios sovietinės okupacijos aukas - žuvusius, ištremtus krašto žmones. Jis simbolizavo laisvą, nenugalėtą Lietuvą. Paminklo projektą sukūrė ir darbams vadovavo Gurijus Kateščenka Obelių policijos viršininko ir klebono Leono Virkučio pavedimu.

Čia palaidoti asmenys: Kazys Petrauskas, Petras Putra, Algis Stankevičius, Juozas Šnioka, Konstantinas Seibutis, Jonas Baltrušaitis ir du nežinomi kariai.

Antrosios sovietinės okupacijos metais paminklas buvo nugriautas. Nuo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo obeliečiai puoselėja viltį atstatyti memorialą.


Bendra surinkta ir paskirta suma yra 75 240 litų. Rokiškio rajono savivaldybė skyrė 30 000 litų, iš jų 12 000 litų sumokėta už projektą. Geros valios žmonių dėka nuo 2012 m. rugsėjo 8 d. surinkta 51 765 litai. Trūkstamų pinigų prašoma verslininkų, renkamos privačių aukotojų lėšos. 

Gerbiamieji, privalome suremti pečius, sujungti širdis ir rankas, kad parodytume savo tvirtumą. Tegul šis paminklas kasdien primena permainingą, bet labai garbingą Lietuvos istoriją.

Maloniai prašytume pervesti lėšas į Obelių bendruomenės centro sąskaitą LT84 7300 0101 0568 2663, „Swedbank".  



Susiję

Įvykiai ir renginiai 5384321635073316390

Rašyti komentarą

item