Alvydas Medalinskas. Ar galėtų paaiškinti patys VSD vadovai?

Praėjusią savaitę n uskambėjo žinia iš Valstybės saugumo departamento (VSD): ruošiamasi informacinėms atakoms prieš Lietuvos prezidentę D.Gr...

Praėjusią savaitę nuskambėjo žinia iš Valstybės saugumo departamento (VSD): ruošiamasi informacinėms atakoms prieš Lietuvos prezidentę D.Grybauskaitę ir kitus šalies vadovus. Tokia informacija bet kurioje valstybėje būtų priimta, kaip rimtas aliarmo signalas. Bet tik su viena sąlyga. Jeigu ta informacija yra patikima.

Tai dabar ir turėtų įrodyti VSD, jeigu nenori būti apkaltinta įsikišimu į artėjančią prezidento rinkimų kampaniją, ribojant kritikos reiškimo galimybes šiuo periodu.

VSD įspėja, kad šios informacinės atakos suintensyvėjo, nes Lietuva pirmininkauja Europos Sąjungai (ES) ir rengiasi svarbiam Rytų Partnerystės susitikimui Vilniuje, kuris įvyks lapkričio pabaigoje. VSD vadovo G.Grinos teigimu, tokių atakų pagrindinis dėmesys paprastai yra bet kokių šalies vadovybės veiksmų kritika viešojoje erdvėje.

Todėl norėtųsi paklausti VSD vadovų, kaip pasiskelbusių cenzorių Lietuvoje, kurie lyg ir buvo išnykę Lietuvoje su sovietine valdžia, ar tai reiškia, kad, jeigu gruodžio mėnesį paaiškės, kokie neigiami faktai iš dabartinės šalies vadovės ar kito įtakingo politiko biografijos, kokie nors blogi jų darbai, tai jau nebus grėsmė mūsų šaliai. Pavyzdžiui, gruodžio mėnesį kritikuoti blogai besielgiančius valstybės politikus bus jau galima?

Iki gruodžio mėnesio galima ir palūkėti. Tikrai, nemalonu būtų, jeigu įsisiūbuotų Lietuvoje koks nors skandalas šio svarbaus Rytų Partnerystės susitikimo išvakarėse.

Bet naujieji cenzoriai turėtų paaiškinti ir tai, kuo skiriasi, jų suvokimu, priešiška mūsų valstybei informacinė kampanija prieš valstybės vadovus bei jų kritika šalies viduje. Kaimyninės Baltarusijos ir Rusijos vadovai irgi sako, kad riboja kritiką valdžiai šalyje, todėl, kad įsitikinę, jog tai daro priešiškos jėgos, nenorinčios jų valstybei gero. Ir mes žengiame žingsnį šia linkme? O jų autorius remia V.Putino ir A.Lukašenkos kritikai mūsų valstybėje? Gaunasi visiška painiava, kurią galėtų išpainioti tik rimtas tyrimas.

Toks tyrimas greičiausiai turėtų būti parlamentinis, sudarant Seime Laikinąją tyrimo komisiją. Ji turėtų aiškintis ne tai, kaip ir kas paviešino tokio pobūdžio VSD pažymas, kas irgi svarbu, bet praktika rodo, kad tokie tyrimai dažniausiai niekur nenuveda.

Šiuo atveju būtų svarbu išsiaiškinti ir galimą aukščiausios šalies valdžios įtaką VSD bei Generalinei prokuratūrai. Tokios komisijos sudarymo prieš kurį laiką atsisakyta Seime, bet dabar iškyla nauji faktai, kurie, matyt, turėtų paskatinti panašų tyrimą.

Juk būtina suvokti visiems Lietuvoje, kas atsitinka valstybėje, kai dvi strateginės valstybės institucijos patenka į kontrolę asmenų, kurie nėra niekam atsakingi. Tik patys sau. Ši situacija išryškėjo jau FNTT vadovų neteisėto atleidimo ( tai pripažino ir teismas), byloje.

Vieša paslaptis, kad joje ranka rankon veikė S.Daukanto aikštė, VSD ir Generalinė prokuratūra. Dabar, kaip nebūtų ironiška, Generalinei prokuratūrai patikėta aiškintis visas aplinkybes, susijusias su VSD slaptųjų pažymų paviešinimu dėl informacinių atakų prieš šalies vadovus, o iš tų valstybės vadovų tik prezidentė G. Grybauskaitė prisipažino, kad žino apie šią priešišką informacinę kampaniją, kuri gali būti surengta jos atžvilgiu. Kiti šalies vadovai VSD pažymų turinio nekomentuoja.


Nenuostabu. Slaptai viešoje, kaip įprasta mūsų valstybėje, VSD pažymoje yra rašoma tik apie tai, kad Rusija davė nurodymą rinkti archyvuose duomenis, kurie gali būti kompromituojantys prezidentę D.Grybauskaitę. Apie kitus politikus ten nekalbama. Tik suvokęs, kad gali pasirodyti labai šališkas šia savo pažyma, VSD vadovas G.Grina pareiškė, kad informacinė ataka gresia ir kitiems Lietuvos politikams, mūsų valstybei. Ir dar pripažino, kad žmonės Lietuvoje gali būti imlūs šiai priešiškai propagandai.

Čia iškyla labai rimtas klausimas, apie kurį nežinau, ar VSD vadovas G.Grina bei jo įtakingi politiniai globėjai susimąstė. Lietuvoje nenutylantys šios istorijos svarstymai rodo, kad ne tik politikai, tarp jų ir buvęs šalies vadovas V. Adamkus bei politikos apžvalgininkai galvoja, kad dūmų be ugnies nebūna. Panašiai galvoja ir kiti Lietuvos piliečiai. Net labiausiai VSD ir ją globojančiai prezidentei palankūs politikos apžvalgininkai pripažįsta, kad šį kartą lazda galėjo būti labai stipriai perlenkta.

Kodėl? Ar nežaidžiama mūsų valstybės saugumu dėl atskirų žmonių ir atskirų grupių valstybėje interesų? Tad kuo yra siūloma Lietuvos žmonėms tikėti?

Jeigu ne savo šalies, tai kitos valstybės propagandine mašina, kuri tikrai vis labiau užsukama ir tai gali būti daroma dar ne kartą. Jeigu ne šiuo klausimu, tai kuriuos nors kitu. Ar didele žala Lietuvai galima laikyti kai kurių rusų politologų pamąstymus iki šiol nedaug kam žinomame interneto puslapyje, kuriuos pastebėjo budrūs Lietuvos saugumo agentai.

Tos žalos tikrai nebūtų, jeigu pačioje Lietuvoje žmonės pasitikėtų savo valstybe, jos institucijomis, vadovaujančiais politikais ir jeigu pačios valstybės institucijos ir kai kurie jų vadovai neprisidėtų prie blogų valdžios asmenų darbų nuslėpimo. Šiandien ar padarytų anksčiau. Pavyzdžiui, neaišku, kokiu tikslu VSD nuslėpė informaciją nuo Lietuvos žmonių apie slaptas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos konsultacijas Kremliuje.

Todėl VSD paaiškinimo, kokią funkciją šiandien iš tikrųjų atlieka ši svarbi šalies saugumui institucija mūsų valstybės vidaus gyvenime, reikia. Mes jo laukiame. Beje, po tokių VSD žingsnių Lietuvai gali nutikti, kaip tam piemenukui, kuris visus mėgo gąsdinti pikto vilko atėjimu. Bet, kai vilkas tikrai atėjo, piemenuko pagalbos šauksmo jau niekas nebegirdėjo. Ir piemenuko nebeliko.

Šaltinis: www.lrytas.lt


Susiję

Įžvalgos 6638984268666296831

Rašyti komentarą

item