VU Filologijos fakulteto dekanas: dvikalbiai pavadinimai kaip džinas iš butelio

Valdančiosios koalicijos politinė taryba pirmadienį sutarė, kad Tautinių mažumų įstatymo projektas, kuriame numatyta įteisinti dvikalbius pa...

Valdančiosios koalicijos politinė taryba pirmadienį sutarė, kad Tautinių mažumų įstatymo projektas, kuriame numatyta įteisinti dvikalbius pavadinimus tautinių mažumų gyvenamose teritorijose, bus teikiamas Seimui. Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto dekanas, lituanistas Antanas Smetona laikosi nuomonės, kad tokie projektai yra antikonstituciniai, visiškai nereikalingi ir netgi keisti.

Iki šiol nėra aišku, kur tokios lentelės galėtų atsirasti: ar ten, kur kitataučiai gyventojai sudaro 25 proc. populiacijos, ar ten, kur jų vos dešimtadalis.

Laidoje „Ryto espresso“ dalyvavęs A. Smetona tvirtino, kad, kaip ir buvusi valdančioji koalicija, taip ir dabartinė tęsia tradicijas ir priiminėja neteisėtus įstatymus. Visgi ar verta baimintis ir laužyti ietis dėl dvikalbių užrašų ant namų sienų?

„Žinoma, kad tai svarbu. Tai yra Lietuvos valstybės gyvybingumo, įvaizdžio, buvimo apskritai klausimas. Ir visokie dvikalbių užrašų svarstymai, jie yra mažų mažiausiai keisti. Ankstesnioji valdančioji koalicija buvo įsipratinusi priiminėti antikonstitucinius įstatymus, kuriuos dar šiandien mokame. Dabartiniai, matyt, irgi perima šią gražią kabutėse tradiciją“, – tvirtino pašnekovas.

Specialisto nuomone, reikėtų matyti kelias puses: Lietuvos Respublikos Konstitucijoje parašyta valstybinė kalba – lietuvių, Valstybinės kalbos įstatymas numato, kad viešieji užrašai turi būti lietuviški. „Ir taškas“, – teigė A. Smetona.

Pašnekovas tikino, kad gatvių pavadinimai turėtų būti kabinami ant specialių stulpelių, o jau tada kas norės ant namų galės kabintis ką nori, tokį klausimą, A. Smetonos nuomone, dar būtų galima svarstyti. Žinių radijo laidoje lituanistas teigė, jog, suteikus norimas privilegijas vienoms tautinėms mažumoms, kitos taip pat norės tokių teisių, o tuomet situacija taps nevaldoma.

„Pirma, dėl konflikto, nepasakyčiau, kad jis yra tarp Lietuvos ir tautinių mažumų, ne. Jis yra tarp Lietuvos ir kai kurių tautinių mažumų separatinių veikėjų. Antra, taip, jei šitą džiną išleisime iš butelio, prasidės nevaldomi dalykai. Juk ne tik lenkai gyvena Lietuvoje, yra rusų, baltarusių. Prie to pačio pamirštame, kad šios problemos yra okupacijų padarinys. Juk lenkai niekada nepripažino, kad čia prieš karą buvo okupuota teritorija. Tai daug ką pasako, jų ketinimai nėra nuoširdūs, nėra sakoma tiesa, tai kaip galima pasitikėti šitais dalykais?", – klausė A. Smetona.



Susiję

Politika 6139804094389461732

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonymous rašė...

LIETUVOJE NĖRA LENKŲ, RUSŲ, ŽYDŲ „TAUTINIŲ MAŽUMŲ“

Terminas "Tautinė mažuma" Tarptautinės teisės erdvėje yra susieta su „išorinės valstybės" sąvoka.
Pagal tarptautinę teisę tautinės grupės Lietuvoje turinčios išorines tautines valstybes(Lenkija- 40 milijonų, Rusija – 150milijonų,Izraelis- 8 milijonai gyventojų) negali turėti „tautinės mažumos“ statusą Lietuvoje(3 milijonai). Tik žydai nevardina savęs „tautine mažuma“. Okupantų privilegijos : lietuviai išlaiko 120 lenkiškų mokyklų, kuriose lenkinami lietuvių kilmės “tuteišai“. Tai yra GINESO REKORDAS. Pvz. USA, nėra nei vienos lenkiškos valstybės išlaikomos mokyklos, jas išlaiko lenkų bendruomenė. Rusijoje yra tik 8 valstybės išlaikomos lenkiškos mokyklos.
Lenkiškų mokyklų nusikalstamas valstybinis finansavimas yra žiaurios lietuvių kilmės „ tuteišų“ polonizacijos faktas, kurie kalba ne lenkiškai “po prostu“. Tuteišų polonizacija yra lietuvių savižudybė, o tai prieštarauja Dievo valiai.
Lietuvoje yra tik dvi tautinės mažumos - karaimai ir totoriai, neturi išorinės valstybės. Tautinės mažumos Europos Sąjungoje turi išimtines teises, todėl darome Lietuvai meškos paslaugą neatsargiai vartodami terminą „tautinė mažuma“ vietoje tautinė grupė,bendruomenė.
Lenkai Lietuvoje, kurie įžūliai, chamiškai laksto su tautine Lenkijos vėliava ,yra Lenkijos piliečiai ar ne? Jeigu jie yra Lietuvos piliečiai, tai lenkiškų vėliavėlių viešas brukimas yra Lietuvos pilietybės atsisakymo aktas . Kas juos klaidina? Rusijos spectarnybos, marionetes tomaševskiai. Lenkų ir rusų tautinės grupės atsirado okupacijų metu, todėl yra lietuvių priverstinės asimiliacijos baudžiamųjų bylų objektas.
Pagarbiai Arvydas Damijonaitis

item