Vengrijos valdantieji Fidesz išlieka populiariausi šalyje

Spalio viduryje agentūros Ipsos atliktos apklausos duomenimis, per 2014-aisiais metais įvyksiančius rinkimus į Vengrijos parlamentą daugiaus...

Spalio viduryje agentūros Ipsos atliktos apklausos duomenimis, per 2014-aisiais metais įvyksiančius rinkimus į Vengrijos parlamentą daugiausia šalies gyventojų ketina palaikyti valdančiąją Fidesz partiją. 27% - tiek balsavimo teisę jau turinčių piliečių žada paramą išreikšti būtent jai. Opozicinių partijų populiarumas išlieka gerokai mažesnis: už korupcijos skandalais susikompromitavusią Vengrijos socialistų partiją (MSzP) ir tik šiemet susikūrusią liberalią žaliųjų partiją „Kartu 2014 – Dialogas Vengrijai“ (E14-MP) balsą atiduoti nusiteikę atitinkamai 13% ir 3% rinkėjų. Tuo tarpu pasiryžusių balsuoti už žaliuosius LMP ir socialliberalios pakraipos Demokratų koaliciją yra po 2% elektorato. Ypatingai daug, šįsyk net 45% rinkėjų, sakėsi dar neapsisprendę, kurią partiją paremti per ateinančius rinkimus. 

Apklausos rodo, kad labiausiai tikėtinas yra dabartinės dešiniųjų koalicijos išsilaikymas valdžioje ir kitoje kadencijoje. Fidesz kartu su nacionalistine dabartinės koalicijos partnere Jobbik, kuri reitinguose gauna 6% rinkėjų palaikymą, viso turi 33% rinkėjų preliminarų palaikymą, kai visos likusios reikšmingesnės partijos kartu – tik 21%. Visgi turint galvoje net 45 procentus neapsisprendusių, už ką balsuoti, rinkėjų, akivaizdu, kad užtikrintų prognozių apie kitų metų rinkimų rezultatus daryti neįmanoma, o valdančiųjų išsilaikymą arba dar vienas politines švytuokles nulems tai, kam ir kaip sėkmingai pavyks mobilizuoti neapsisprendusiųjų balsus. 

Poros metų partijų reitingų kaitos tendencijos rodo, kad Fidesz iš lėto nuosekliai praranda turėtą milžinišką, daugiau nei pusės visų rinkėjų paramą, tačiau jos neperima jokia kita konkreti politinė jėga šalyje ir auga ne kitų partijų palaikymas, o dalis rinkėjų, kurie nežino, už ką balsuoti artimiausiuose rinkimuose. Jei 2010 metų vasarą palaikančiųjų Fidesz buvo 55%, o neapsisprendusių rinkėjų – 25%, dabar šie dydžiai baigia apsikeisti vietomis (atitinkamai 27 ir 45 procentai). Nenuostabu, jog esant tokiai situacijai kuriasi naujos partijos, pretenduojančios į esamomis partijomis nusivylusių rinkėjų balsus.

„Grįžk namo, pasilik namuose“ – pasak partijos vadovo Gordono Bajnai, toks bus centrinis naujos partijos E14-MP kampanijos šūkis įvyksiančiuose rinkimuose. Jis reprezentuoja šios politinės jėgos sudarytą programą, kuria bus siekiama šiuo metu užsienio valstybėse plušančius jaunus vengrus paskatinti grįžti į tėvynę dirbti pagal specialybę. Įvardydamas tautiečių išvykimą kaip vieną didžiausių šiandieninių Vengrijos problemų Bajnai drauge pažadėjo, jog jo vyriausybė pasitelkdama ambasadas ir konsulatus stengtųsi užverbuoti namus palikusius darbuotojus. Partijos lyderis taip pat žadėjo, jog išrinkta kairiųjų vyriausybė imtųsi ir dar pora svarbių programų: rengtų nemokamus darbuotojų apmokymus visiems trisdešimties dar nesulaukusiems ir jau šešis mėnesius nedirbantiems piliečiams bei padėtų aukštąjį išsilavinimą įgijusiems studentams grįžti gyventi į mažiau išsivysčiusius valstybės regionus bei ten įsitvirtinti.

Tam, kad nedarytų įtakos 2014-aisiais įvyksiančių rinkimų rezultatams, televizijos naujienų kanalas Euronews paskelbė iki pat balsavimo pabaigos atidedantis savo planus  15-20% eterio laiko skirti Vengrijos vidaus politikos naujienoms. Kanalo direktorius Attila Kert teigė, jog iki to laiko šiai tematikai skirtos laidos vengrų kalba transliuojamos nebus. 

Šaltinis: www.bbj.hu


Susiję

Pasaulis 2996763847698095448

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonymous rašė...

turi buti laisvi rinkimai is apaciu tauta turi iskelti kandidatus su atsaukimo mechanizmu kitaip anksciau ar veliau ,bus viskas prarasta

item