Blogeris Zeppelinus. Kas vyksta tame Kauno VDU? Kaip jis pavirto dvasios ubagų prieglauda?

Belaukdamas krepšinio įsijungiau LTV. Naiviai maniau, kad tokį įvykį transliuos nacionalinė televizija. Ekrane Pumprickaitė kalbino Karo aka...

Belaukdamas krepšinio įsijungiau LTV. Naiviai maniau, kad tokį įvykį transliuos nacionalinė televizija.

Ekrane Pumprickaitė kalbino Karo akademijos prorektorių, Informacinių karų ekspertą dr. Valdą Rakutį.

Kalba užėjo apie priešiškas diversijas prieš mūsų istorinę sąmonę, kurias vedėja pailiustravo man negirdėto VDU istoriko, daktaro Rūsčio Kamuntavičiaus viešos paskaitos Minske fragmentu.

Vos alumi nepaspringau. O ištįsęs V.Rakučio veidas buvo labai iškalbingas. Akivaizdu, jog tiek dr.V.Rakutis, tiek aš buvome pritrenkti to, ką išgirdome savo ausimis.

Sunku buvo patikėti, jog tai kalba ne koks nors Kremliaus propagandistas, o valdiško lietuviško universiteto Istorijos katedros docentas.

Pasišlykštėtinu pašaipiu tonu daktaras Rūstis stendapo komedijantų manieroje tyčiojosi iš lietuviškos istoriografijos versijos apie Vytauto atsitraukimą Žalgirio mūšio metu. Sukeldamas juoko audrą salėje.

Baltarusiai žvengė iš …kvailų lietuvių. Smagiai diriguojant ir pakurstant VDU docentui.

Kuris, tenka pripažinti, pademonstravo neeilinį komedianto talentą stengdamasis kuo kvailiau parodyti lietuvius ir kuo labiau juos pažeminti kitos šalies žmonių akyse.

Kiek atsitokėjęs dr. Rakutis pasakė, kad tokie dalykai tikrai yra priešiškumo Lietuvai išraiška. Deja, laidos formatas neleido jam išrutulioti šios temos.

Žinoma, iškart pasižiūrėjau – kas tas gastroliuojantis komedijantas, linksminantis kaimyninės šalies publiką patyčiomis iš mūsų tautą formuojančios mitologijos istorinio stendapo stiliumi.

Ogi nei daug, nei mažai. Rūstis Kamuntavičius yra Vytauto Didžiojo universiteto Istorijos katedros docentas, humanitarinių mokslų daktaras. Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės instituto, užsiimančio LDK laikų istorijos tyrimais ir jų propagavimu, direktorius.

Lietuvos nacionalinio istorikų komiteto, vienijančio pagrindines istorija užsiimančias institucijas šalyje ir rengiančio Lietuvos istorikų suvažiavimus, generalinis sekretorius.

Rytų Europos studijų vasaros mokyklos klubo (Varšuvos universitetas), vienijančio per tris šimtus Vidurio-Rytų Europos akademikų bei intelektualų, valdybos narys.

Beje, dirbantis docentu katedroje, kuriai vadovauja – tik nesijuokit garsiai – jo bendraamžė VDU Istorijos katedros vedėja, profesorė, mokslų daktarė, kurios pavardė …. Vaida Kamuntavičienė.

Koks įdomus pavardžių sutapimas. O gal čia ne sutapimas, o visgi akademinė šeimyninė ranga?

Mėgstu pirminius šaltinius, todėl susiradau tos komiko-istoriko paskaitos įrašą, kurį baltarusiai su dideliu malonumu įkėlė į You Tube.

Kad visi galėtu pasidžiaugti iš savo tautos istorijos besidergiančio ir pačią tautą pigiais juokeliais bei nusišnekėjimais žeminančio lietuvių istoriko.

Dar nespėjau perklausyti viso įrašo – jis ilgas – 1 val. 49 min. trukmės, bet tai, ką mačiau per TV ir išgirdau pats, pakako pirminei nuomonei susidaryti.

Pvz. įsijunkite įrašą 17 min. 00 sek. ir pasiklausykite kokias 30 sekundžių. Įgysite supratimą, ką turiu omenyje.

Bėda ne faktuose. Bėda jų parinkime, interpretavime ir YPAČ – pateikime.

Akivaizdu, jog komedijanto talentą savyje atradęs docentas daktaras R.Kamuntavičius tiesiog nesuvokia skirtumo tarp kokių VDU pirmakursių, kuriems reikia išmušti iš galvos mokykloje įkaltą oficiozinį naratyvą – ir todėl jų auditorijoje toks tonas, maniera ir faktų interpretavimas leistinas – ir tarp atstovavimo Lietuvai ir jos istoriografijai užsienio šalyje.

Kurios istorikai ir ideologai aktyviai bando sukurpti ir primesti konkuruojančius naratyvus.

Tačiau naivų kvailumą labai primenantis negebėjimas suprasti elementarių tiesų, kurį pademonstravo kažkokiomis skambiai barškančiomis regalijomis tituluotas VDU istorikas vargu ar laikytinas pateisinančia tokią elgseną priežastimi.

Apie ką ponui R.Kamuntavičiui reikėtų pasakyti į akis.

IMHO, jam dar ne vėlu pagalvoti apie karjerą gastroliuojančių stendaperių gretose.
Talento šioje srityje jis akivaizdžiai turi.

O štai nuo istorijos dėstymo studentams tokį veikėją be elementaraus supratimo – kur kas tinka kalbėti – geriau būtų laikyti atokiau.

Video galima pažiūrėti čia: http://www.youtube.com/watch?v=uIwP_-4ldKM


Susiję

Politika 6763260706098042341
item