Vilius Bražėnas. Naujasis Europos sovietas

Europos Sąjunga greitai leidžiasi į totalitarizmą. Per NAFTA ir siūlomą FTAA JAV politikai priėmė tokią pačią socialistinę ES prog ramą. Aš ...

Europos Sąjunga greitai leidžiasi į totalitarizmą. Per NAFTA ir siūlomą FTAA JAV politikai priėmė tokią pačią socialistinę ES prog ramą.

Aš jums papasakosiu istoriją apie Europą ir Ameriką. Tai tikra is­torija apie tironiją ir laisvę, apie viltį, kvailystę, apgavystę ir išdavystę. Tai taip pat įspėjimas apie rimtą pavojų. Sunerimęs dėl tendencijų, kurias matau, aš jaučiu pareigą papasakoti šią istoriją. Šiandien, savo 91-aisiais gyvenimo metais, aš esu viena iš nedaugelio gyvenančių sielų, kurios patyrė pagrindinius praėjusio amžiaus įvykius. Būda­ mas europiečiu ir amerikiečiu aš buvau šių jvykių liudininku ir juos studijavau  iš priešingų  Atlanto pusių.

Pagal kilmę aš esu lietuvis ir mačiau savo mažą šalį kenčiančią nuo nacių ir komunistų totalitarizmo rūšių. Mano šeima buvo įstri­gusi Rusijoje, kai bolševikų revoliucija atvedė komunistus į valdžią. Būdamas jaunas berniukas Maskvoje 1922-aisiais, aš buvau privers­ tas žygiuoti kartu su savo klasiokais komunistų Gegužės dienos pa­ rade priešais patį Vladimirą Leniną.

Kaip dauguma Europos, Lietuva  1940-aisiais buvo  užtvindyta sovietų Raudonosios armijos, vėliau - nacių, o po to - vėl sovietų. 1944-aisiais, kai sovietų Raudonoji armija pakartotinai įsiveržė į Lie­tuvą, susidūręs su sovietų tankais aš galėjau pabėgti su savo žmona ir dukra. 1949-aisiais mes galėjome atvykti į Ameriką ir vėliau, ačiū Dievui, tapti JAV piliečiais.

2003 m. sausį aš grįžau gyventi į Lietuvą. Kaip autorius, oratorius ir laikraščio žurnalistas aš mėginu pasinaudoti savo talentu ir gali­ mybėmis tuo laiku, kuris man yra likęs, norėdamas įspėti savo tau­tiečius - amerikiečius ir lietuvius - apie labai realų ir esamą pavojų laisvei, kurį kelia besiplečianti Europos Sąjunga (ES), ir labai panašus projektas, pasiūlytas Šiaurės ir Pietų Amerikai, vadinamas Amerikos laisvos prekybos zona (FTAA).

Dauguma amerikiečių turi tik labai miglotą supratimą apie tai, kas yra ES, ir dar labiau ūkanotą suvokimą apie tai, kaip ji atsirado. Deja, dauguma europiečių taip pat turi labai skurdų šių dalykų supratimą. Tik pastaruoju metu jie pradėjo suvokti, kokie akli jie buvo prieš labai realias grėsmes, kurias jų nacionalinei nepriklausomybei ir laisvėms kelia auganti ES jėgų centralizacija.

Tačiau turi būti pasakyta, kad pagrindinė priežastis, kodėl eu­ropiečiai ir amerikiečiai turi tokį miglotą supratimą apie ES, yra tai, kad ES architektai ir propaguotojai tyčia laikė tikrąją kilmę ir ES tikslus paslėptus po apgavyste. Jie turėjo taip elgtis siekdami įbrukti šią schemą Europos žmonėms. Jeigu jie būtų atvirai paskelbę tikrą­ jį tikslą - užbaigti nacionalinį suverenitetą ir sukurti neatskaitingą, socialistinę supervalstybę, - visa schema būtų triuškinamai nuo pat pradžių atmesta.

Kai buvęs sovietų diktatorius Michailas Gorbačiovas lankėsi Didžiojoje Britanijoje 2000-aisiais, jis tiksliai apibūdino Europos Są­ jungą kaip "naująją Europos Sovietų Sąjungą". Jis tai pasakė su aiškiu pritarimu, kadangi jis besiplečiančią ES mato kaip įgyvendinančią jo "bendrų Europos namų", besitęsiančių "nuo Atlanto iki Uralo", vizi­ją, kurią jis aprašė savo 1987 metų knygoje Perestroika. M. Gorbačio­ vas yra komunistas siuzerenas iki gyvos galvos, kuris tvirtai atsisakė atsižadėti  komunizmo.

2004 m.

---

Šviesios atminties Vilius Bražėnas (1913-2010) - įžymus visuomenės veikėjas ir politikos apžvalgininkas. 1988–1991 m. buvo VLIK valdybos vicepirmininkas informacijos reikalams. Rezoliucijų komiteto Baltijos valstybėms vaduoti pirmininko specialusis asistentas. Lietuviškoje ir amerikietiškoje spaudoje rašė informacines apžvalgas apie tarptautinę užkulisinę politiką. 2003 m. apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi; 2004 m. Lietuvos atsargos karininkų sąjungos medaliu „Už nuopelnus Lietuvai”. 

Tekstas skelbiamas iš 100-ųjų V. Bražėno gimimo metinių proga pasirodžiusios knygos „Kova dar nebaigta...“ (sud. prof. Ona Voverienė).


Susiję

Vilius Bražėnas 7536665484460580831
item