Šveicarija griežtina taisykles prieglobsčio prašytojams

Šveicarija šiemet nusprendė imtis radikalių priemonių prieglobsčio šalyje ieškančių imigrantų atžvilgiu. Pavasarį surengtame referendume net...

Šveicarija šiemet nusprendė imtis radikalių priemonių prieglobsčio šalyje ieškančių imigrantų atžvilgiu. Pavasarį surengtame referendume net 79 proc. piliečių pasisakė už tai, jog šiems asmenims būtų griežtinamos gyvenimo šalyje taisyklės. Vienas iš jau įsigaliojusių taisyklių pakeitimų uždraudė šalyje prašyti prieglobsčio dezertyrams. Pasunkinta ir pati prieglobsčio prašymo procedūra – dabar tai galima padaryti tik atvykus į Šveicariją, o anksčiau užtekdavo kreiptis į Šveicarijos ambasadą savo šalyje.

Nedideliame Šveicarijos miestelyje Bremgartene jau imtasi ir dar ryžtingesnių veiksmų. Siekiantiems prieglobsčio šalyje asmenims uždrausta lankytis daugelyje viešų vietų, pavyzdžiui, bibliotekose, vietiniuose baseinuose ar žaidimų aikštelėse. Šalies Federalinio imigracijos biuro vadovo Mario Gattikerio teigimu, miestelis taip siekia išvengti trinties ir pagiežos tarp vietinių gyventojų bei prieglobsčio ieškotojų.

Žmogaus teisių stebėtojai piktinasi ir bijo, jog Bremgarteno pavyzdžiu paseks ir visa likusi Šveicarija. Kito miestelio, Menizngeno, meras vietiniai spaudai jau pranešė, jog ketina įvesti panašias taisykles ir neleisti prieglobsčio prašantiems imigrantams būti šalia mokyklų bei kitose „jautriose“ vietose.

Šiuo metu Šveicarijoje prieglobsčio siekia 48 tūkstančiai pabėgėlių, iš jų net 28 tūkstančiai atvyko praeitais metais dėl Arabų pavasario sukeltų padarinių. Tai didžiausias prieblobsčio siekėjų srautas nuo pat 1999 metų, kai emigruoti į šalį vertė Balkanų karas.

Šaltinis: www.voanews.com


Susiję

Pasaulis 4105308206349372891

Rašyti komentarą

item