Popiežius Benediktas XVI. Prielaida apie rinkos savireguliaciją remiasi nuskurdinta ekonomikos samprata

Pasak popiežiaus Benedikto XVI, pasaulinė finansinė krizė parodė dabar veikiančių ekonominių sistemų ir su jomis susijusių institucijų ...

Pasak popiežiaus Benedikto XVI, pasaulinė finansinė krizė parodė dabar veikiančių ekonominių sistemų ir su jomis susijusių institucijų trapumą. Parodė klaidingumą prielaidos, jog rinka pajėgi save reguliuoti, be institucinio įsikišimo ir moralinių standartų. Ši klaidinga prielaida, savo ruožtu, rėmėsi nuskurdinta ekonominio gyvenimo samprata – tarsi ekonominis gyvenimas būtų save reguliuojantis mechanizmas, vedamas savanaudiškumo ir pelno siekimo. Šitaip ignoruojama ekonomikos etinė prigimtis: ekonomika yra žmogaus veikla ir dėl žmogaus. Ekonomiką reiktų suprasti ne kaip gamybos ir vartojimo spiralę, bet greičiau kaip žmogaus atsakomybės išraišką, kaip bendro gėrio ir integralaus išsivystymo siekimą iš asmenų, šeimų ir visuomenių pusės. 

Benediktas XVI priminė savo enciklikos „Caritas in veritate“ teiginį, jog reikia perplanuoti mūsų kelią. Reikia universalių ir objektyvių standartų, kurie leistų vertinti struktūras, institucijas ir sprendimus, kurie lemia ekonominį gyvenimą. Bažnyčia yra įsitikinusi, kad visuotinis prigimtinis įstatymas yra tokių standartų šaltinis. Jei etiniai principai taptų praktinių pasirinkimų pagrindu, tai padėtų sukurti tikrai žmogišką visuomenę.

„Rinka, kai joje vyraus vienų kitais pasitikėjimas, yra ekonominė institucija, leidžianti susitikti žmonėms, kurie kaip ūkio subjektai savo santykius reguliuoja sutartimis ir keičiasi gėrybėmis bei paslaugomis, kad patenkintų savo poreikius bei troškimus. Rinka pavaldi vadinamojo mainų teisingumo, reguliuojančio davimo ir priėmimo santykius tarp lygiaverčių subjektų, principams. Tačiau Bažnyčios socialinis mokymas visada pabrėždavo paskirstomojo teisingumo ir socialinio teisingumo svarbą rinkos ekonomikai – ne tik dėl to, kad šie įtraukti į didesnės socialinės ir politinės aplinkos tinklą, bet ir dėl santykių audinio, kuriame rutuliojasi. Juk jeigu rinka būtų reguliuojama vien mainomųjų gėrybių lygiavertiškumo principo, ji neįstengtų laiduoti socialinio sąryšio, kuris būtinas, kad ji gerai funkcionuotų. Be solidarių ir abipusio pasitikėjimo paženklintų elgsenų rinka negali iki galo atlikti savo ekonominės paskirties. Šiandien toks pasitikėjimas išnykęs, o tai yra didelė netektis. 

Ekonominis gyvenimas negali įveikti visų problemų tiesiog skleisdamas verslo logiką. Veikiau jis turėtų orientuotis į visuotinę gerovę, kuria taip pat ir pirmiausia privalu rūpintis ir politinei bendruomenei. Todėl nevalia užmiršti, kad ekonominės veiklos, kurios užduotis kurti turtą, atidalijimas nuo politikos, turinčios rūpintis teisingumu perskirstant gėrybes, sukelia rimtų sutrikimų“, - skelbiama Benedikto XVI enciklikoje „Caritas in veritate“.

Parengta pagal lt.radiovaticana.va ir katalikai.lt informaciją


Susiję

Socialinis mokymas 3025265694664891990

Rašyti komentarą

item