Paskutinė mokslo metų pabaiga Punsko valsčiaus lietuvių mokyklose

Gedulas Pristavonių mokykloje Paskutinė mokslo metų pabaiga vyko Pristavonių pradinėje mokykloje. Joje vyravo liūdna šermenų nuotai...

Gedulas Pristavonių mokykloje

Paskutinė mokslo metų pabaiga vyko Pristavonių pradinėje mokykloje. Joje vyravo liūdna šermenų nuotaika. Punsko valsčiaus tarybos gegužės 17 dienos sprendimu mokykla uždaroma.

Šiais metais ją lankė 9 mokinukai. Mokykloje veikė teatro būrelis (vad. O. Grėbliūnienė ir I. Mackevičienė), šokių grupė (T. Degutienė), buvo organizuojamos įvairios tautinės, valstybinės ir kalendorinės šventės. Mokiniai dalyvavo dalykiniuose konkursuose bei festivaliuose.

Mokyklos direktorė tikina, kad čia tvyro jauki ir šeimyninė atmosfera.

Pristavonių mokykla buvo ne tik švietimo įstaiga, bet ir svarbus kultūros židinys. Moksleiviai aktyviai dalyvavo kultūriniame gyvenime, rengė spektaklius, kartu su tėveliais ir seneliais šventė Kūčias, naujametinę eglutę, Senelių šventę ir Motinos dieną.

Mokyklai vadovavo direktorė Onutė Grėbliūnienė. (Daugiau apie Pristavonių mokyklą skaitykite „Aušroje“ 2013/12)

Navinykų mokykloje užgeso paskutinė viltis

Gegužės 17 dienos Punsko valsčiaus tarybos sprendimas uždaryti palyginti visai nemažą (joje mokėsi 28 vaikai) Navinykų mokyklą buvo šokiruojantis ir sukėlė nepasitenkinimą lietuvių visuomenėje. Sprendimas buvo priimtas nepaisant Lietuvos politikų, visuomeninių organizacijų ir Lietuvos žiniasklaidos palaikymo bei to, kad Lietuvos vyriausybė pažadėjo prisidėti prie mokyklų finansavimo.

Birželio 28 dieną atsirado vilties krislelis, kad šią mokyklą pavyks išsaugoti. Deja, šis klausimas nebuvo įtrauktas į tos dienos Punsko valsčiaus tarybos sesijos darbotvarkę.

Navinykų mokykla buvo svarbus lietuvių kultūros ir švietimo centras. Mokiniai dalyvavo Draugijos, kitų organizacijų ir įstaigų konkursuose ir renginiuose, pati mokykla organizavo mokyklines ir tarpmokyklines šventes, renginius, konkursus.

Mokykla garsėjo tuo, kad jos mokiniai turėjo pasiekimų meno, vaidybos ir kt. srityse. Ji ugdė vaikų sceninius gebėjimus, ruošė spektaklius, sėkmingai pasirodydavo savo mokykloje ir įvairiuose festivaliuose.
Mokyklai vadovavo direktorė Nastutė Sidarienė.
Abiejų mokyklų uždarymas apmaudžiai sutapo su išpuoliu prieš Lenkijos lietuvių bendruomenę, kai savaitgalį buvo dažais Lenkijos vėliavos spalvomis užpurkšti lietuvių dominuojamų gyvenviečių lietuviški vietovardžiai. Apie tai plačiau galite paskaityti čia.
Šaltinis: punskas.pl
Pristavonių mokykloje
Navinykų mokykloje

Susiję

Užsienio politika 1186766426347363200

Rašyti komentarą

item